Tongpiercing

Piercings worden in het algemeen gebruikt om je lichaam aan de buitenkant te versieren. Denk bijvoorbeeld aan een ringetje of een knopje in je oor. Een tongpiercing is uniek in zijn soort, omdat deze niet zichtbaar is als je je mond dicht hebt. Als je een sieraad in je tong overweegt is het echter wel belangrijk om een aantal dingen te weten. Dit artikel geeft deze informatie.
Tongpiercing


Zit het niet in de weg?
Tongpiercing laten zetten
– Werkwijze
– Doet het pijn?
– Nazorg
Oorsprong

Zit het niet in de weg?

Dit is misschien wel een van de meest gestelde vragen over de tongpiercing. Denk maar eens na over wat je allemaal met je tong doet. Je praat, eet of zoent. De piercer van Dutch Ink zorgt er echter voor dat de tongpiercing op een plek wordt gezet waar je er geen last van hebt. Je kunt gewoon eten en gaat er ook niet anders van praten. Echte problemen komen niet vaak voor.

Dit betekent niet dat er helemaal geen risico’s zijn. De tong is een spier die van bloed moet worden voorzien. Vooral aan de onderkant van je tong kun je goed zien dat er een paar grote aders en slagaders door lopen. Als deze geraakt worden krijg je hevige bloedingen.
Aders in de tong
Een ander risico, en een van de grootste problemen, is dat de piercing te veel in contact komt met je tanden. Dit kan voorkomen wanneer de piercing te ver naar voren is geplaatst, of als je er te veel mee gaat spelen in je mond. Dit kan ervoor zorgen dat je tanden afslijten of zelfs afbreken.
Tandschade door een tongpiercing

De kans dat er problemen ontstaan zijn gelukkig niet erg groot wanneer je naar een goede piercer gaat. Hij of zij heeft genoeg kennis en ervaring om te zorgen dat de piercing op de juiste plek komt. Bloedvaten zijn goed te vermijden, en wat je er achteraf mee doet heb je zelf in de hand. Laat je van tevoren goed informeren. Bij Dutch Ink staan we voor je klaar voor meer informatie en een persoonlijk advies. Kom langs in onze shop in Vlaardingen, of bel op het nummer 010 – 870 05 28.

Tongpiercing laten zetten

Voor een tongpiercing wordt er gebruik gemaakt van een barbell, een staafje met aan beide kanten een bolletje. Met behulp van een naald wordt deze door de tong heen gedrukt. Een ringetje wordt vaak vermeden, omdat deze te ver naar voren gezet moet worden en daardoor te veel tegen de tanden aan komt. De eerste barbell is vrij lang om ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is voor de tong om op te zwellen tijdens het genezen. Na een paar weken wordt deze vervangen door een kortere.
Gezwollen tong na het zetten van een tongpiercing

Bij Dutch Ink vinden wij dat het laten zetten van een piercing niet duur hoeft te zijn. Met een prijs van €20,- ben je bij ons een stuk goedkoper uit dan bij onze concurrenten. Onze piercer heeft echter wel de kennis en ervaring in huis om jou de beste kwaliteit te leveren.

Werkwijze

Alhoewel het laten zetten van een tongpiercing veel overeenkomsten heeft met hoe andere piercings gezet worden, zijn er een paar verschillen. Daarom geven we hieronder stap voor stap aan hoe het in zijn werk gaat.

  1. Je moet je mond spoelen met speciaal mondwater om de tong schoon te maken.
  2. De tong wordt drooggedept en met speciale inkt wordt de plek waar de piercing komt te zitten aangegeven. Je mag je tong nu niet meer intrekken.
  3. De tong wordt door de piercer met een klem vastgehouden op de plek waar de piercing komt te zitten.
  4. Er wordt een naald door de tong heen geprikt, waarna de piercing erdoorheen wordt gehaald.
  5. De piercing wordt vastgezet en je mag je tong weer intrekken.
Het zetten van een tongpiercing

Doet het pijn?

Of het zetten van een tongpiercing pijn doet, verschilt per persoon. De een vindt het vervelender dat de tong droog aanvoelt, de ander dat de tong wordt vastgehouden met een klem. Het is sterk afhankelijk van wat je zelf onprettig vindt. Het zal even pijn doen, maar dit zal snel wegtrekken. Leg de focus op hoe je straks de shop uit loopt met een mooi nieuw sieraad. Bij erge, aanhoudende pijn is het verstandig om dit aan te geven bij de piercer.

Nazorg

Net als bij elke piercing moet ook een tongpiercing goed verzorgd worden na het zetten ervan. De tong heeft als voordeel dat deze zich erg snel en gemakkelijk hersteld, maar als nadeel dat het door eten en drinken gemakkelijk in aanraking komt met bacteriën. Gemiddeld heeft de tong 4 tot 6 weken de tijd nodig om te herstellen. In die tijd is het belangrijk om de instructies van onze piercer over wat je wel en niet moet doen goed op te volgen om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Bij Dutch Ink krijg je ook altijd de informatie die je nodig hebt, samen met de gratis aftercareproducten, mee. De tips hieronder kun je ook gebruiken.

Het schoonmaken van je tongpiercing kun je gemakkelijk meenemen in je dagelijkse hygiëne. Gedurende de dag helpt je speeksel om de tong zo goed mogelijk bacterievrij te houden. Twee keer per dag je tanden poetsen en je mond spoelen met alcoholvrij mondwater helpt ook. Eventueel kun je de piercing extra schoonspoelen met een zoutoplossing. Denk er daarnaast aan dat aan de piercing zitten of ermee spelen in de mond juist problemen kan veroorzaken.

Het is normaal dat de tong de eerste paar dagen licht gezwollen is. Dit kan lastig zijn met praten en eten. De tong koelen met bijvoorbeeld koude dranken of door te sabbelen op een ijsklontje helpt om de zwelling iets te verminderen. Probeer warme dranken juist te vermijden.

Zelfs als je alles netjes doet bestaat er altijd een kans dat er een ontsteking ontstaat. Als je erge pijn houdt en als je tong gezwollen blijft is het verstandig om contact op te nemen met de piercer of de huisarts. Haal niet zelf de piercing eruit. Je kunt het dan erger maken.

Oorsprong

Het piercen van de tong heeft een interessante geschiedenis. In de tijd van de Maya’s werd het doorboren van de tong door priesters gebruikt voor rituele doeleinden. Mannen gebruikten het ook om hun moed en mannelijkheid te bewijzen door tijdelijk veel pijn te ervaren. De Maya’s lieten echter geen sieraad in de tong zetten. Die ontwikkeling is typisch iets van deze tijd.

Tongpiercing van Mel B
De tongpiercing kwam rond de eeuwwisseling in de mode en is bij zowel mannen als vrouwen populair. Het heeft wel een aparte status. Net zoals bij de Maya’s wordt het nog steeds als moedig gezien om een tongpiercing te nemen, maar daarmee wordt het ook als extreem beschouwd. Daarnaast zijn er ook mensen die de piercing om erotische redenen nemen.
Sinds de introductie van de tongpiercing zijn er verschillende artiesten geweest die er een hebben laten zetten. Melanie Brown (Mel B) gaf in een interview toe dat ze tijdens haar tijd met de Spice Girls zoende met de andere meiden om haar tongpiercing uit te proberen. Actrice Drew Barrymore vertelde tijdens haar optreden bij de Late Show dat het haar hielp een stoere rol te spelen. Ze vond het zo leuk dat ze de piercing daarna heeft laten zitten.
Tongpiercing van Drew Barrymore

Wij zijn de goedkoopste piercing shop van Rotterdam en omgeving!