3D-tattoo

De meeste tatoeages zijn tweedimensionaal (2D); het zijn duidelijk platte plaatjes op de huid. Door het gebruikt van speciale schaduwtechnieken is het ook mogelijk om een driedimensionale (3D) tattoo te maken. Het lijkt dan net of de tattoo op of onder de huid ligt. De voornaamste redenen voor een 3D-tattoo is dat men het mooi vindt. De eventuele symbolische betekenis is niet anders dan wanneer de tattoo 2D zou zijn, het voelt alleen ‘echter’. De tattoo is niet alleen maar een beschilderd stukje huid, maar wordt een onderdeel van het lichaam.
3D-tattoo van het Ohm teken


Hoe werkt het?
– Erop of eronder
Voorbeelden
– Insecten
– Het innerlijke
– Ogen
– Biomechanisch
– Geometrie
– Rico de Zombie
Tot slot

Hoe werkt het?

Er zijn drie meetkundige dimensies: hoogte, breedte en diepte. Onze ogen zijn in staat om deze dimensies te zien. De hoogte en breedte van een voorwerp zijn geen probleem, maar de diepte kunnen we alleen zien dankzij twee dingen: perspectief en licht en schaduw.

Perspectief houdt in dat voorwerpen die verder weg zijn kleiner lijken dan voorwerpen die dichtbij zijn. Door dit verschil in grootte kunnen wij afstanden inschatten. Dit effect kan op een 2D-oppervlak nagebootst worden. We noemen dit een optische illusie. We denken diepte te zien waar het er eigenlijk niet is. Denk bijvoorbeeld aan een tekening van een kubus.

Kubus

Bij deze afbeelding is er nog geen volledig 3D-effect. Het lijkt wel diepte te hebben, maar komt niet los van het scherm. Om dit effect te bereiken is er licht en schaduw nodig. Wanneer er licht op een voorwerp valt, bijvoorbeeld een pen die op een tafel ligt, komt daarachter een schaduw. Wij pikken deze verschillen onbewust op, en zien daardoor dat de pen op de tafel ligt en niet een onderdeel is van de tafel. Bij een kubus ziet dat er als volgt uit:

Kubus met schaduwHet gebruik van schaduw en perspectief zijn erg belangrijk om een tattoo realistischer te maken. Een 3D-tattoo houdt echter ook rekening met de schaduw die een voorwerp achterlaat op zijn ondergrond, in dit geval de huid. Pas dan komt de tattoo ervan los. Dit effect is ook toepasbaar op niet realistische afbeeldingen, zoals cartoons of teksten.

3D-tattoo van Mickey Mouse

Erop of eronder

Met 3D-tattoos kunnen twee effecten gecreëerd worden. Met de technieken die hierboven beschreven zijn kan het als eerste net lijken of de tattoo op de huid staat. Dit wordt voornamelijk toegepast bij personen, dieren en planten. Vaak wordt er bij dit effect kleur gebruikt. Er ontstaat dan een groter contrast tussen de afbeelding en de schaduw. Daarnaast wordt de illusie dankzij de kleuren sterker, omdat de afbeelding trouw blijft aan wat je van de kleuren verwacht.

Andersom is ook mogelijk. Het lijkt dan net alsof een deel van de huid is weggehaald en je een kijkje daaronder kunt nemen. Dit effect wordt bereikt door de schaduwtechnieken anders te gebruiken. Bij het eerste effect laat het voorwerp een schaduw achter op de huid. In dit geval laat de huid een schaduw achter op het voorwerp.

Voorbeelden

In principe kan elke tatoeage driedimensionaal gemaakt worden. Zoals eerder gezegd blijft de symbolische betekenis hetzelfde. 3D of niet, een vlinder blijft een vlinder. Er zijn echter wel een paar symbolen die vaak worden gekozen voor een 3D-tattoo. Hieronder worden voorbeelden gegeven met foto’s uit het portfolio van Dutch Ink.

Insecten

Bij tatoeages van insecten wordt er veel gekozen voor een realistische tattoo. Doordat deze tatoeages meestal vrij klein zijn kan er met behulp van een klein beetje schaduw zonder veel moeite een 3D-effect gecreëerd worden. Hierdoor lijkt het alsof er echt een vlinder of spin op je zit.

Het innerlijke

Tatoeages waarbij je als het ware onder de huid kijkt kunnen een diepere betekenis hebben. Het wordt dan een weerspiegeling van het innerlijke van de drager. Gevoelens, normen en waarden die voor die persoon belangrijk zijn worden blootgelegd. In het Engels kent men de uitdrukking ‘the eyes are the window to one’s soul’, maar in dit geval doet de tatoeage het werk.

Ogen

Sommige mensen kiezen ervoor om een oog te laten tatoeëren. Dit wordt altijd op zijn minst in een realistische stijl gedaan, maar door het realisme lijkt het net alsof je een extra oog hebt. Het extra oog kan je bescherming bieden, of laat zien hoe je je van binnen voelt.

Biomechanisch

Het komt vaak voor dat men mechanische onderdelen laat tatoeëren. Denk aan tandwielen en leidingen. Bij een 3D-tattoo wordt er rekening gehouden met hoe het onderhuidse mechaniek eruit zou zien als onderdeel van het lichaam. Eventueel kunnen de mechanische onderdelen gecombineerd worden met biologisch materiaal, bijvoorbeeld door zowel botten als tandwielen te tatoeëren.
Biomechanische 3D-tattoo

Geometrie

Met geometrische lijnen kan de illusie gewekt worden dat het lichaam vervormd is. Dit effect kan alleen met een 3D-tattoo gecreëerd worden.

Rico de Zombie

Een van de bekendste personen met 3D-tatoeages is de Canadees Rick Genest. Vanaf zijn zestiende heeft hij zich gedurende de afgelopen elf jaar van top tot teen laten tatoeëren. Op zijn hoofd lijkt het net alsof een deel van zijn schedel is weggehaald zodat je de hersenen kunt zien. Ook de rest van zijn gezicht is dusdanig getatoeëerd dat het lijkt alsof er enkel nog maar een schedel over is. Op de rest van zijn lichaam staan botten en pezen, die een indruk geven alsof zijn lichaam zich aan het ontbinden is. Hij lijkt hierdoor op een zombie, en heeft daarmee de bijnaam Rico the Zombie gekregen.

Hij was onder andere te zien in de videoclip van Lady GagasBorn This Way’. Hij heeft ook veel modellenwerk gedaan en opgetreden in circusshows. Ondanks zijn tatoeages beschrijft zijn moeder hem als een lieve, rustige jongen.

Rico de Zombie

Tot slot

Een 3D-tattoo is meer dan een versiering van je lichaam. Het zorgt ervoor dat het een onderdeel van je wordt. De technieken die hierbij worden gebruikt worden niet door elke tatoeëerder beheerst. Bij Dutch Ink passen wij elk ontwerp naar jouw wensen aan, en kiezen wij de tatoeëerder voor je uit die jou het beste resultaat kan geven. Wees er wel van bewust dat een 3D-tattoo iets meer tijd en moeite kost dan een normale tatoeage, en dus ook duurder zal zijn. Wij werken echter met een stukprijs, dus zodra het ontwerp definitief is weet je precies waar je aan toe bent met de kosten.

Kijk voor meer voorbeelden van 3D-tattoos op: