Je eerste tattoo

Het laten zetten van een tatoeage is een hele overweging, vooral als het je eerste is. Hij staat er voor altijd op, dus het is belangrijk dat je het bij de juiste tattoo shop laat doen. Bij het kiezen van de juiste tattoo shop en het laten zetten van je eerste tattoo komt nog best wat kijken. Wij willen je helpen bij jouw keuze en vertellen waar je rekening mee moet houden als je voor het eerst een tatoeage laat zetten.

Mag ik een tattoo?
– Gezondheid
Waar moet de tattoo komen?
Wat voor tattoo wil ik?
Bij welke shop laat ik mijn tattoo zetten?
Je eerste tattoo – waar moet je op letten?

Mag ik een tattoo?

Niet iedereen mag of kan een tatoeage laten zetten. Dit heeft te maken met je leeftijd en je gezondheid.

Leeftijd

Voor het laten zetten van een tatoeage is er een officiële regelgeving met betrekking tot de leeftijd. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet getatoeëerd worden. Tussen de 12 en 16 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd en moeten deze aanwezig zijn tijdens het zetten van de tattoo. Tatoeages op het hoofd, de hals, polsen of handen zijn op deze leeftijd nog verboden. Vanaf 16 jaar mag je het zelf bepalen en overal tattoos laten aanbrengen.

Een shop heeft het recht om andere regels te hanteren, zolang ze niet onder de wettelijke leeftijdgrens tatoeëren. Zo kan een shop er bijvoorbeeld voor kiezen om pas vanaf 18 jaar zonder toestemming van ouders of voogd te tatoeëren. Bij Dutch Ink hebben we ervoor gekozen om pas vanaf 16 jaar te tatoeëren. Bij andere shops raden wij aan eerst op de website van de shop te kijken welke leeftijdsgrenzen zij hanteren of vraag ernaar wanneer je in deze leeftijdscategorie valt.

Bij Dutch Ink moet tot je 18e altijd één van je ouders of een wettelijke voogd meenemen tijdens het tatoeëren. Dit doen wij vooral om jonge mensen tegen zichzelf te beschermen. Wanneer één van jouw ouders of een wettelijke voogd mee is kunnen wij ervan op aan dat je, samen met je ouders, goed hebt nagedacht over jouw tatoeage.

Gezondheid

Bij het zetten van een tatoeage wordt in feite een wond gemaakt. Om die reden is het helaas niet voor iedereen mogelijk om een tatoeage te nemen. Mensen die vanwege een ziekte een verlaagde afweer hebben of die bepaalde medicijnen gebruiken, met name antistolling (verhindering genezingsproces), kan het geadviseerd worden om geen tatoeage te laten zetten. Wanneer je twijfelt over jouw gezondheidssituatie kun je het best van tevoren overleggen met jouw arts. Zo weet je waar je aan toe bent voordat je een shop binnenstapt.
Om een idee te geven raadt de GGD een tattoo af bij de volgende gezondheidssituaties:

• Diabetes
• Chronische huidziekte
• Hart- en vaatafwijkingen
• Stollingsproblemen
• Allergie voor metaal of inkt (die bij het tatoeëren gebruikt worden)

Of op plekken:
• Die bestraald zijn
• Waar je plastische chirurgie hebt gehad
• Waar een litteken zit
• Waar de huid geïrriteerd is

Waar moet de tattoo komen?

Veel mensen hebben al wel een idee van hoe hun tatoeage eruit moet komen te zien, maar vergissen zich in de plek. Niet iedere tatoeage kan namelijk overal worden geplaatst. Dit heeft vooral te maken met jouw lichaamsvormen, de grote van de tatoeage en de hoeveelheid details. Een goed voorbeeld is het plaatsen van een naam op een klein oppervlakte. Hierbij kunnen de kleine letters in de loop van de jaren onduidelijk worden en in elkaar gaan overlopen.

Voor het zetten van een tatoeage geldt dat een vlak stuk gemakkelijker in te schatten is dan een rond oppervlak (arm/schouder). Wanneer je jouw ontwerp op een klein oppervlak of op een ongebruikelijke plek wil is het verstandig om met de tatoeëerder te overleggen.

Tot slot heeft de plek veel invloed op de zichtbaarheid van je tattoo. Wil je deze laten opvallen? Dan is de buitenkant van je armen bijvoorbeeld meer geschikt dan de binnenkant. Wil je dat een tatoeage juist niet zo opvalt? Denk dan aan je polsen of aan de binnenkant van je bovenbenen. Bedenk ook hoe jouw tatoeage eruitziet als je in de zomer in een korte broek loopt of wanneer je op het strand ligt.

Wat voor tattoo wil ik?

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat een tattoo permanent is. Het zou zonde zijn als je een tatoeage laat zetten waar je later spijt van krijgt. Vraag je dus goed af wat de tattoo voor jou betekent. Is het een mooie lichaamsversiering of zit er ook een symbolische of emotionele betekenis aan vast? Als je het nog niet helemaal weet, bekijk dan eens onze uitleg over de verschillende soorten tattoos. Hier vind je veel informatie over de symboliek rondom deze tattoos en een groot aantal voorbeelden.

Het is niet erg als je nog niet helemaal weet wat je wilt. Zolang je maar ongeveer een idee hebt, kan de tatoeëerder jou helpen om een ontwerp te maken. Dit gaat altijd in samenspraak, je tattoo-ontwerp wordt bij Dutch Ink aangepast totdat jij helemaal tevreden bent. Wel is het fijn als je alvast wat voorbeelden of ontwerpen hebt die jij mooi vindt.

Bij welke shop laat ik mijn tattoo zetten?

Jij hebt een wens en wilt deze op een goede manier in vervulling laten gaan. Het uitkiezen van de juiste shop is hiervoor ontzettend belangrijk. Een shop moet voor jou prettig aanvoelen. Een professionele tatoeëerder zal er dan ook alles aan moeten doen om jou met een mooi resultaat naar huis te laten gaan. Hij of zij zal de tijd moeten nemen om naar jouw wensen te luisteren, eerlijk moeten zijn in zijn of haar advies en te alle tijden openstaan voor de vragen die je hebt. Maar voordat je meteen naar ons toe komt, willen we je vragen om eerst andere tattoo shops te bezoeken.

Zoek bijvoorbeeld online naar reviews van mensen die in een bepaalde shop een goede ervaring hebben gehad, je kan dit doen op www.Snizoo.nl. Zij verzamelen via hun website reviews van mensen die al dan niet een goede recensie schrijven over een shop die zij bezocht hebben.

Stel vragen en vraag om advies wanneer je een tattoo shop bezoekt. Vraag of je even mag blijven zitten om de gang van zaken te bekijken en de sfeer te proeven. Doe dit zo vaak als je kan en beslis daarna pas in welke shop je jouw tatoeage wilt laten zetten. Er zijn enorm veel tattoo shops, goede en minder goede. Zoek voor jezelf de shop uit die net dat kleine stukje verschil maakt. Losstaand van de verschillende soorten en stijlen is het vooral van belang dat je het in jouw shop naar je zin hebt. Je moet je op je gemak voelen en niks laten opdringen; het is jouw lijf en jij bepaalt zelf wat je mooi vindt.

Let ook goed op de werkomgeving. Een goede shop houdt zich aan de richtlijnen voor hygiëne. Het is sterk aan te raden een shop te kiezen met een erkende (werk)vergunning van de GGD. Deze hebben zij verkregen door steriel en schoon te werken. Naast dat shops zonder vergunning illegaal werken, riskeer je ook lelijke ontstekingen en neem je onnodige gezondheidsrisico’s!

Over ons: wij werken alleen met de beste kwaliteit materialen en uitsluitend in een steriele werkomgeving. Wij gebruiken zoveel mogelijk (disposable) materialen die eenmalig gebruikt worden en na de behandeling worden weggegooid. Al onze producten en materialen komen van Tattoosafe; deze zijn van de hoogste kwaliteit en voldoen aan alle Europese keurmerken. Ook hier zit alles steriel voorverpakt om risico’s te verminderen. Bezoek de website van Tattoosafe (www.tattoosafe.nl) en overtuig jezelf.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat tatoeëerders kunstenaars zijn en net zoals Van Gogh niet hetzelfde is als Rembrandt, zijn ook geen twee tatoeëerders hetzelfde. Het is daarom niet alleen belangrijk om een shop uit te kiezen waar jij je prettig bij voelt, maar ook waar jij er zeker van bent dat je met een mooi resultaat wegloopt. Binnen de tattoo shop moet een artiest zijn die goed past bij jouw wensen. Als je mensen kent met een tatoeage die je erg mooi vindt, vraag dan aan hen waar ze geweest zijn en bezoek die shop eens.

Bij Dutch Ink luisteren we naar jouw verhaal en bepalen we daarna wie de tatoeage het beste kan zetten. Omdat wij verschillende artiesten hebben kunnen wij (bijna) altijd een mooi resultaat garanderen. Mocht het buiten ons straatje vallen (spirituele Sak Yant tattoos bijvoorbeeld), dan zijn we daar eerlijk en open over en verwijzen we je door naar een artiest waarvan wij weten dat die hier wel in thuis is.

Je kunt je oriënteren door op de websites van verschillende shops hun portfolio’s te bekijken en te vergelijken. Ook kan je langsgaan en hiernaar vragen; dan kun je gelijk de sfeer proeven. Voel je je niet op je gemak? Schroom dan niet om naar een andere shop te gaan en wees bereid om eventueel iets verder te reizen als dit betekent dat je bij een shop terechtkomt die je een goed gevoel geeft.

Voor meer informatie kan je altijd bellen naar 010 – 87 00 528. Je mag altijd langskomen voor advies, inspiratie of gewoon voor een bakje koffie of een blikje fris.

Je eerste tattoo – waar moet je op letten?

Wanneer je uiteindelijk weet welke tattoo je wilt, je de plek op je lichaam hebt bepaald en je een keuze voor een tattoo shop hebt gemaakt, kan je een afspraak maken.

Hieronder volgen nog een paar laatste tips die je kunnen helpen bij het (voor het eerst) laten zetten van een tatoeage.

1. Geen alcohol of drugs 24 uur voordat je getatoeëerd wordt. GEEN alcohol of drugs gebruiken! Indien dit wel het geval is komt de afspraak te vervallen. Gebruik van alcohol of drugs kan leiden tot bloedingen en zal het genezingsproces vertragen. Zorg ervoor dat je in een goede fysieke en emotionele gezondheid verkeert wanneer je binnenkomt voor je tattoo. Probeer je wat te ontspannen of laat je verder informeren – dat zal je helpen te ontspannen.

2. Het is verstandig om de tatoeëerder op de hoogte te stellen van medische complicaties die niet op het toestemmingsformulier omschreven worden. Dit om teleurstellingen te voorkomen, voor zowel de klant als de tatoeëerder. Bij ernstige medische complicaties (ziekte of medicijnen, zoals bloedverdunners) moet je eerst langs de huisarts om te overleggen of het zetten van een tattoo verantwoord is. Eventueel kan je ook vragen of het verantwoord is om een paar dagen te stoppen met het innemen van je medicijnen. Heb je een allergie voor jodium, crèmes of metalen of heb je te maken met bloeddruk problemen, zwangerschap, huidproblemen, duizeligheid of flauwvallen? Geef dit dan even aan voor men begint. In het geval van een zwangerschap mag er helemaal niet getatoeëerd worden i.v.m. het verminderde afweersysteem dat je in deze periode hebt.

3. Als je 16-18 jaar bent, zorg dan dat je met een geldig ID bewijs en onder begeleiding van één van je ouders of wettelijke voogd bent, anders kunnen we je niet verder helpen. Daarnaast tatoeëren wij niet onder de 16 jaar.

4. Zorg dat je goed uitgerust bent. Hierdoor onderga je de procedure een stuk makkelijker en zal het tatoeëren minder pijn doen en verminder je de kans op flauwvallen.

5. Volg de nazorginstructies van de tatoeëerder goed op. Wij kunnen nog zo goed ons werk doen, maar wanneer jij je nieuwe tattoo niet goed verzorgt kan deze gaan ontsteken en uiteindelijk minder mooi worden. Bij Dutch Ink krijg je standaard gratis nazorgproducten mee en is er na zes weken een gratis nacontrole, waarbij we de tatoeage nog kunnen bijwerken. Heb je achteraf toch nog vragen? Dan kun je altijd bellen (010-8700528) of langskomen!