Algemene tattoo informatie
De tatoeage wordt steeds populairder in Nederland. Ze worden ook steeds meer geaccepteerd; er wordt niet meer raar opgekeken als mensen er een hebben of er een willen. Bij Dutch Ink juichen wij deze ontwikkeling toe. Tatoeages zijn mooi en voor iedereen. Wij willen je dan ook zo goed mogelijk informeren en begeleiden bij het maken van een goede keuze.
Op deze pagina lees je meer over de tatoeage in het algemeen en de geschiedenis ervan. Als je praktische informatie wilt over het tattoo proces en de do’s en don’ts van het laten zetten, dan kan je terecht op de pagina “je eerste tattoo”.
Wat is een tatoeage?
Hoelang bestaat de tatoeage al?
– Ontwikkeling
Waarom nemen/namen mensen een tatoeage?
– Praktisch
– Sociaal
– Spiritueel en symbolisch
– Esthetisch
Tot slot
Wat is een tatoeage?
De huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Bij tatoeages wordt er in de lederhuid een kleurstof aangebracht. Hierdoor ontstaat er een permanente kleurverandering. Dit noemen wij een tattoo of tatoeage.
Vroeger werden tatoeages aangebracht door kleine wondjes te maken en deze in te smeren met houtskool. Onder andere de Maori uit Nieuw-Zeeland gebruikten deze methode. Op Tahiti maakten de bewoners van de rook van oliegrondnoten een zwarte inkt, die ze bewaarden in kokosschelpen. Met een soort kam van been, gedompeld in de inkt, doorboorden ze de huid. De Horishi, de traditionele Japanse tattoo artiest, gebruikte een bamboestok waar tot wel 30 naalden aan werden vastgemaakt. Deze werd 120 maal per minuut in de huid geprikt.
Een aantal culturen proberen de oude technieken nog zoveel mogelijk te behouden. In Japan en op Samoa bijvoorbeeld. In de meeste gevallen wordt er echter tegenwoordig gebruik gemaakt van speciale apparaten en pigment (inkt). De moderne tatoeëermachine is in 1891 ontworpen door Samuel F. O’Reilly. Met grote snelheid wordt het pigment met behulp van een naaldje in de huid gespoten. De deeltjes van het pigment zijn te groot om door lichaamseigen cellen afgevoerd te worden, waardoor de kleur onder je huid blijft zitten.
Hoelang bestaat de tatoeage al?
Ondanks dat er door verschillende wetenschappers veel onderzoek wordt gedaan naar de oorsprong van de tatoeage, is het nog onduidelijk waar het vandaan komt. Een van de oudste aanwijzingen voor de aanwezigheid van tatoeages komt uit Japan. Op kleifiguren van 5000 jaar voor Christus zijn markeringen gevonden die lijken op tattoos. Het is echter niet zeker of er ook in die tijd getatoeëerd werd. De oudste tatoeage is gevonden op een Egyptische mummie van 4000 jaar voor Christus. In de huid van de man was met een benen naald een afbeelding van een zonnegod gemaakt. Daarna was de tatoeage permanent gemaakt door een mengsel van dierlijk vet en roet in de wond te wrijven. De op een na oudste tatoeage tot nu toe is gevonden op Ötzi de ijsmummie. Ötzi is gevonden in een gletsjer in de Italiaanse Alpen en leefde 5300 jaar geleden. Waarschijnlijk was de man 45 jaar en had hij 57 tatoeages. In Rusland is in 1993 de mummie van de Oekokprinses gevonden. Zij leefde tussen de vijfde en de derde eeuw voor Christus en droeg zeer goed bewaard gebleven tatoeages.
Ontwikkeling
Over de oorsprong van de moderne tatoeage is meer bekend. Tijdens de ontdekkingsreizen van de 18e eeuw kwamen de Europeanen in aanraking met culturen waar tatoeëren een belangrijke traditie was. Een van de belangrijkste ontdekkingsreizigers is James Cook. Hij liet in 1774 een getatoeëerde Polynesiër in Londen zien, en bracht daarmee de tatoeage naar Europa. Hij voerde ook de term “tatoeëren” in, welke voortkwam uit het Tahitiaanse woord tatau dat “markeren” betekent. Sinds die tijd is de tatoeage enorm in populariteit gegroeid. Dit gebeurde vooral onder zeelieden. Zij lieten tattoos bij verschillende gelegenheden zetten. Zo gaf een zwaluw op de borst aan dat je 5000 mijl had gevaren, of je liet Neptunus op je been zetten als je over de evenaar was geweest. Het werd een gewoonte om ontwerpen een betekenis mee te geven. Dit is vandaag ook nog een van de redenen om een tatoeage te laten zetten.
In 1864 werd de eerste professionele tattoo shop door Martin Hildebrandt in New York geopend. In Londen werd het tatoeëren als een echte job geïntroduceerd door Sutherland Macdonald. Aan het begin van de twintigste eeuw heeft Norman “Sailor Jerry” Collins vanuit zijn shop op Hawaiï een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de moderne tattoo. Hij is de ontwikkelaar van de old school stijl.
Waarom nemen/namen mensen een tatoeage?
Van oudsher zijn er veel verschillende redenen om een tatoeage te zetten. Een tattoo kan praktisch zijn, maar ook een sociale, spirituele, symbolische of esthetische functie hebben.
Praktisch
In het algemeen worden tatoeages niet om praktische redenen gezet. Toch was de vroegste functie van het tatoeëren waarschijnlijk het camoufleren van het ongeklede lichaam tijdens de jacht. Door de verkleuring van de huid vielen de jagers minder op in hun omgeving en konden ze succesvoller zijn in het jagen.
Sociaal
Een van de bekendste functies voor een tattoo is de sociale functie. Bij stamculturen werden ze gebruikt om aan te geven bij welke stam iemand hoorde en welke positie hij of zij innam binnen deze stam. De stamleden kregen hun tattoo in de pubertijd als overgangsritueel van kind naar volwassene. Wie het pijnlijke proces vol kon houden, was een waardig lid van de stam. Jongens waren dan geschikt als jagers en strijders, en meisjes konden de pijn van een bevalling aan.
In China werd het tatoeëren van de Chinese krijgers in eerste instantie gebruikt om respect af te dwingen. Dit was tijdens de periode van 300 tot 100 voor Christus. Later werd het tatoeëren in China gebruikt om gevangenen te kenmerken. In Japan werd dit tot 1870 ook gedaan, waardoor de tattoo vandaag de dag veelal geassocieerd wordt met de Yakuza, de Japanse maffia. Het dragen van een tatoeage is hierdoor in Japan helaas een stuk minder sociaal geaccepteerd. De associatie is echter niet iets typisch Japans. In Europa en Amerika worden tatoeages ook gebuikt om aan te geven dat een persoon lid is van een bepaalde club, zoals de Hell’s Angels, of een criminele organisatie.
Spiritueel en symbolisch
Een van de voornaamste redenen waarom tatoeages worden gezet is vanwege hun spirituele of symbolische betekenis. Zo geloofden de Indianen dat tattoos hen bovennatuurlijke krachten gaven. Ze tatoeëerden de afbeeldingen van een dier, object, mythisch wezen of een god en hoopten diens krachten over te nemen. Tatoeages werden ook gebruikt om de drager te beschermen tegen bepaalde ziekten of om deze te helpen genezen. Zo leed Ötzi vermoedelijk aan artrose en had hij om die reden tatoeages op zijn gewrichten staan.
Zoals eerder gezegd gaven de zeelieden hun tatoeages allerlei betekenissen mee. Deze waren deels spiritueel van aard. Een zwaluw gaf bijvoorbeeld niet alleen aan dat de zeeman 5000 mijl gevaren had. Er werd geloofd dat de tattoo tot leven zou komen wanneer de matroos op zee zou komen te overlijden, en zijn ziel naar de hemel zou begeleiden.
Ook vandaag de dag zit er achter veel tattoos die mensen laten zetten een verhaal. Ze ontlenen kracht aan een bepaalde spreuk, sluiten een levensfase af met een vlinder, gedenken een overleden dierbare met een sugar skull of tonen hun liefde met een hart. De mogelijkheden zijn te eindeloos om ze hier allemaal te noemen.
Esthetisch
Uiteraard moet de drager van de tatoeage deze mooi vinden. Dit kan echter simpelweg ook de enige reden zijn om voor een tattoo te kiezen. Er wordt door die persoon geen symbolische betekenis aan het ontwerp meegegeven. De tatoeage wordt dan als een sieraad voor het lichaam beschouwd. Wat men mooi vindt is per persoon verschillend. De één kiest een bloem en de ander een schedel. Zolang jij het mooi vindt, is het geen foute tattoo.
Sommige mensen hebben wel een extra reden om een tatoeage zonder symbolische betekenis te laten zetten. Littekens, brandwonden of wijnvlekken kunnen namelijk door middel van tatoeages minder opvallend worden gemaakt.
Tot slot
Tatoeages hebben een rijke geschiedenis, met zowel pieken als dalen. Het is mooi dat het in Nederland steeds toegankelijker wordt. Wat jouw reden ook is, bij Dutch Ink helpen we je graag de tatoeage uit te zoeken die bij jou past. We nodigen je uit om eens rond te kijken op onze site en de artikelen te lezen. Zo kom je meer te weten over de verschillende soorten tatoeages en vind je veel voorbeelden om je te inspireren.