Je eerste piercing

Je eerste piercing laten zetten komt met de nodige zenuwen. Lees hier over alle voorbereidingen die nodig zijn voordat je jouw eerste piercing laat zetten.

Mag ik een piercing?
– Gezondheid
Welke piercing wil ik?
Hoe wordt er gepiercet?
Bij welke shop laat ik hem zetten?
Je eerste piercing – waar moet je op letten?

Mag ik een piercing?

Voordat je een piercing neemt is het handig om te weten of je er überhaupt een mag laten zetten. Je leeftijd en gezondheid zijn hiervoor twee criteria.

Leeftijd

Als je jong bent kun je niet zomaar een piercingshop binnenlopen en een piercing laten zetten. Volgens de officiële regelgeving mogen er geen piercings gezet worden bij kinderen jonger dan 16 jaar. Tussen de 16 en 18 jaar heb je toestemming nodig van je ouders of voogd, en moeten deze aanwezig zijn bij het zetten van de piercing. Genitale piercings en tepelpiercings zijn op deze leeftijd nog verboden.

Ondanks deze regels kan het zijn dat een shop andere leeftijdsgrenzen hanteert. Een shop kan er bijvoorbeeld voor kiezen om pas vanaf 18 jaar genitale piercings te laten zetten of om tot 18 jaar toestemming van ouders of voogd te vragen. Vaak wordt er via de website van de shop aangegeven welke leeftijdsgrenzen zij hanteren. Laat je hierover goed informeren zodat je weet waar je aan toe bent.

Gezondheid

Helaas is het niet voor iedereen aan te raden een piercing te laten zetten, vooral als je vanwege een ziekte een verlaagde afweer hebt. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, met name antistolling, kan het genezingsproces verhinderen. Als je twijfelt is het aan te raden om van tevoren jouw situatie te overleggen met jouw arts voordat je een shop binnenstapt. Om een idee te geven raadt de GGD een piercing af bij een van de volgende gezondheidssituaties:

  • Zwangerschap
  • Diabetes
  • Hemofilie;
  • Een chronische huidziekte
  • Een immuunstoornis
  • Hart- en vaatafwijkingen
  • Een metaalallergie (als de piercing deze metaalsoort bevat)

Of op plekken:

  • Die bestraald zijn
  • Waar je plastische chirurgie hebt gehad
  • Waar de huid geïrriteerd is

Welke piercing wil ik?

Wanneer is gebleken dat je een piercing mag laten zetten moet je gaan nadenken over wat voor piercing je wilt hebben. Waarschijnlijk heb je al een idee van wat je wilt, maar misschien twijfel je nog. Wil je een piercing in je oor, je navel of ergens anders? Wil je een ringetje of staafje? Als je goed beslagen ten ijs wilt komen is het handig om te weten wat je wilt en wat de mogelijkheden zijn. Lees bijvoorbeeld eens onze artikelen over de verschillende soorten piercings. Hier gaan we dieper in op de verschillende soorten piercings en leer je wat er wel en niet mogelijk is en waar je per piercing op moet letten.

Hoe wordt er gepiercet?

Er bestaan twee technieken om gaatjes te maken. In de oorlellen kunnen gaatjes met een speciaal pistool geschoten worden. Dit is echter niet in alle gevallen de meest hygiënische en veilige methode. Bij piercings die door kraakbeen heen gaan, is het veiliger om deze met de hand te piercen. Hierbij prikt de piercer met de hand een naald door de plek heen waar de piercing moet komen. Hieronder zie je een overzicht van wat er precies gebeurt.

  1. De plek die gepiercet moet worden moet vrij zijn van kleding of haar. Bij oorpiercings is het bijvoorbeeld verstandig om lang haar in een staart te doen.
  2. De plek waar de piercing moet komen wordt gedesinfecteerd. Je mag het dan niet meer aanraken.
  3. Met speciale inkt wordt de plek waar de piercing gaat komen afgetekend. Op dat moment kun je kijken of je tevreden bent met de plaatsing en deze eventueel nog laten aanpassen.
  4. De piercer gebruikt een klem om de plek waar de piercing moet komen vast te houden. Dit is ook de laatste controle om te kijken of de piercing goed komt te zitten.
  5. Vervolgens wordt er een naald met de hand door de huid / het kraakbeen heen geprikt.
  6. De klem wordt weggehaald, en de piercer gebruikt de naald om de piercing door het gaatje heen te halen.
  7. De piercing wordt vastgemaakt en schoongemaakt.

Bij welke shop laat ik hem zetten?

Het is belangrijk om een shop uit te kiezen waar jij je prettig bij voelt en je met een mooi resultaat wegloopt. Voordat je meteen naar ons toe komt, willen we je vragen om eerst andere tattoo- en piercingshops te bezoeken.

Zoek online naar bijvoorbeeld reviews van mensen die in een bepaalde shop goede ervaringen hebben gehad, je kan dit doen op www.Snizoo.nl. Zij verzamelen via hun website reviews van mensen die al dan niet een goede recensie schrijven over een shop die zij bezocht hebben.

Stel vragen en vraag om advies wanneer je een piercingshop bezoekt. Of vraag of je even mag blijven zitten om de gang van zaken te bekijken en de sfeer te proeven. Doe dit zo vaak als je kan en beslis daarna pas in welke shop je jouw piercing wilt laten zetten. Er zijn enorm veel piercingshops, goede en minder goede. Zoek voor jezelf de shop uit die net dat kleine stukje verschil maakt. Losstaand van de verschillende soorten piercings is het vooral van belang dat je het in jouw shop naar je zin hebt. Je moet je op je gemak voelen en je niets laten opdringen; het is jouw lijf en jij bepaalt wat je mooi vindt.

Let ook goed op de werkomgeving. Een goede shop houdt zich aan de richtlijnen voor hygiëne. Het is sterk aan te raden een shop te kiezen met een erkende (werk)vergunning van de GGD. Deze hebben zij verkregen door steriel en schoon te werken. Naast dat shops zonder vergunning illegaal werken, riskeer je ook lelijke ontstekingen en neem je onnodige gezondheidsrisico’s!

Wij werken alleen met de beste kwaliteit materialen en uitsluitend in een steriele werkomgeving. Wij gebruiken zoveel mogelijk (disposable) materialen die na eenmalig gebruik worden weggegooid. Al onze producten en materialen komen van Tattoosafe; deze zijn van de hoogste kwaliteit en voldoen aan alle Europese keurmerken. Ook hier zit alles steriel voorverpakt om risico’s te verminderen. Bezoek de website van Tattoosafe (www.Tattoosafe.nl) en overtuig jezelf!

Als je mensen kent die een piercing hebben, vraag dan aan hen waar ze geweest zijn. Vraag naar hun ervaringen met de desbetreffende tattoo- of piercingshop. Je moet het gevoel hebben dat de piercer de tijd voor je neemt, eerlijk is in zijn of haar advies en openstaat voor jouw vragen. Voel je je niet op je gemak, schroom dan niet om naar een andere shop te gaan en wees bereid om eventueel iets verder te reizen, als dit betekent dat je bij een shop terechtkomt die je een goed gevoel geeft.

Voor meer informatie kan je altijd bellen naar 010 – 87 00 528. Je mag ook altijd langskomen voor advies of inspiratie.

Je eerste piercing – waar moet je op letten?

Wanneer alles geregeld is kun je eindelijk jouw piercing laten zetten. Hier volgen nog een paar laatste tips om er zeker van te zijn dat je er echt klaar voor bent.

1. Weet wat je wilt! Naar de tattoo of piercing shop komen zonder enig idee is geen goed plan en mogelijk een indicator dat je nog niet genoeg hebt nagedacht.

2. Werk samen met de piercer. De meeste mensen hebben een goed gevoel over wat ze willen. De juiste piercer zal samen met jou de mogelijkheden bespreken en met ideeën komen waaraan jij misschien nog niet eens had gedacht.

3.Geen alcohol of drugs, 24 uur voordat je gepierced wordt. GEEN alcohol of drugs gebruiken! Indien dit wel het geval is, komt de afspraak te vervallen. Gebruik van alcohol of drugs kan leiden tot bloedingen en zal het genezingsproces vertragen. Zorg ervoor dat je in een goede fysieke en emotionele gezondheid verkeert, wanneer je binnenkomt voor je tattoo of piercing. Probeer je wat te ontspannen of laat je verder informeren – dat zal je helpen te ontspannen.

4. Het is verstandig om de piercer op de hoogte te stellen van medische complicaties die niet op het toestemmingsformulier omschreven worden. Dit om teleurstellingen te voorkomen, voor zowel de klant als de piercer. Bij ernstige medische complicaties (ziekte of medicijnen, zoals bloedverdunners) moet je eerst langs de huisarts om te overleggen of het zetten van een piercing verantwoord is. Eventueel kun je ook vragen of het verantwoord is om een paar dagen te stoppen met het innemen van medicijnen. Heb je een allergie voor jodium, crèmes of metalen of heb je te maken met problemen met je bloeddruk, een zwangerschap, huidproblemen, duizeligheid of flauwvallen? Geef dit dan even aan voor men begint. In het geval van een zwangerschap mag er helemaal niet gepiercet worden i.v.m. het verminderde afweersysteem dat je in deze periode hebt.

5. Als je in de leeftijd van 16 jaar bent zorg dan dat je met een geldig ID bewijs en onder begeleiding van één van je ouders of wettelijke voogd bent, anders kunnen we je niet verder helpen. Niet alle piercings worden vanaf 16 jaar gezet. Je kunt contact opnemen met de studio voor meer informatie.

6. Zorg dat je goed uitgerust bent. Hierdoor onderga je de procedure een stuk makkelijker en zal het piercen ook minder pijn doen.

7. Probeer je te ontspannen tijdens het piercen. Wanneer je constant nadenkt over het piercen doet het waarschijnlijk alleen maar meer pijn. Ook is het voor de piercer fijner als je ontspannen bent.

8. Volg de nazorginstructies van de piercer goed op. Jouw piercer kan nog zo goed zijn werk doen maar wanneer jij je nieuwe piercing niet goed verzorgt kan deze gaan ontsteken. Je zult niet de eerste zijn die door een ontsteking besluit zijn nieuwe piercing maar niet meer te dragen.
Mocht je twijfelen over de genezing van jouw piercing, dan kun je ons naderhand altijd nog even bellen of langskomen in de shop!