Adelaar tattoo

Ondanks dat de adelaar (in het Nederlands ook wel arend genoemd) sterk geassocieerd wordt met de Verenigde Staten, is deze vogel ook in andere landen een geliefd tatoeagesymbool (in het Engels bekend als eagle tattoo). Of je het nu een mooie vogel vindt, of het een betekenis meegeeft, met een adelaar zal je sowieso indruk maken. In dit artikel lees je over de symboliek van de adelaar, en inspireren we je met verschillende soorten tatoeageontwerpen.

Adelaar tattoo

Algemeen

Adelaars zijn, naast de gieren, de grootste roofvogels ter wereld. Ze hebben krachtige snavels en klauwen, en kunnen zonder enige moeite opstijgen in de lucht. Ze worden daarom ook wel gezien als koning van de lucht. Bij tatoeages zie je meestal de zeearend. Deze zijn herkenbaar aan hun witte kop en staart met een donkerbruin lijf en vleugels. Mocht je ook andere adelaars willen overwegen, bijvoorbeeld omdat je een uniek ontwerp wilt laten maken, kun je deze lijst gebruiken.
Zeearend, bald eagle

Betekenis

De adelaar is een typisch mannelijke vogel die kracht en overheersing uitstraalt. Net als alle andere vogels staat de adelaar voor vrijheid. Specifiek staat de adelaar voor de vrijheid om te doen en te gaan en staan waar je wilt. Je bent onafhankelijk en wijs genoeg om goede keuzes te maken en voor jezelf te zorgen. Je zult ook altijd trouw blijven aan jouw overtuigingen.

Een aantal betekenissen komen uit de geschiedenis. De oude Grieken associeerde de vogel met hun oppergod Zeus. Het is een symbool van autoriteit en leiderschap. In andere culturen werd de adelaar bewonderd vanwege zijn mogelijkheid om hoog te kunnen vliegen. Hij werd gezien als een symbool van de zon en als boodschapper van de goden. De Romeinen geloofden dat de adelaar de zielen van overleden mensen naar de hemel begeleidde. Hij wordt om deze reden ook wel gebruikt als bescherming.

Adelaars in tatoeages

Aangezien adelaars van nature vrij neutraal van kleur zijn wordt er veel voor de black and grey stijl gekozen. Deze stijl is ook uitstekend geschikt voor een realistische tattoo. Afhankelijk van het ontwerp wordt er voornamelijk voor de borst, schouder, rug of bovenarm gekozen. De tatoeëerder kan je hierin het beste informeren. Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten adelaar tattoos.

Houding

In de meeste gevallen komt de adelaar voor met gespreide vleugels. Hij kan zweven, ergens naar grijpen met zijn klauwen of een duikvlucht maken. Ook wanneer de adelaar ergens op zit, heeft hij vaak gespreide vleugels. Voor een kleinere tatoeage wordt er meestal voor gekozen om alleen de kop te laten tatoeëren.

Tribal

Aangezien de adelaar sterke banden heeft met de Indianen is het niet verwonderlijk dat deze vogel voorkomt in tribals. Ontwerpen bestaan onder andere uit droomvangers met adelaarsveren of de kop gemaakt van zwarte lijnen.

Old school

De adelaar is een bekend old school symbool. Door de duidelijke lijnen en weinig gebruik van schaduw zijn deze ontwerpen goed geschikt voor een kleine tattoo, al zijn ze in het groot ook indrukwekkend. Vaak wordt er een beetje kleur toegevoegd, met name geel en rood. Bij deze tatoeages kan de adelaar eventueel gecombineerd worden met andere old school symbolen. Denk bijvoorbeeld aan een roos.

Trouw aan land of club

De adelaar is het nationale dier van de Verenigde Staten. Het komt daarom regelmatig voor dat de Amerikaanse vlag wordt verwerkt in het ontwerp. Dit soort tatoeages zijn vooral populair bij Amerikaanse soldaten. De vogel is ook verbonden met Harley Davidson Motorcycles. Tatoeages met een adelaar zijn daardoor ook populair bij bikers. Met deze tatoeages laten de dragers meestal hun trouw aan hun land of club zien.

Adelaar en slang

Soms zie je een adelaar in strijd met een slang. Deze twee dieren hebben namelijk een aantal tegenovergestelde betekenissen. Bij de Indianen staat de adelaar voor genezing en moraliteit terwijl de slang voor vergif en wraakzucht staat.

Tot slot

Met een adelaar kun je verschillende kanten op in stijl. Dit biedt de ruimte om met creatieve ideeën te komen. De foto’s komen uit ons eigen portfolio, en in onze shop kun je de flashes nog beter bekijken. Kijk voor meer inspiratie eens naar deze sites:

Zodra je ongeveer weet hoe jouw adelaar tattoo eruit gaat zien ben je van harte welkom bij Dutch Ink. Zeven dagen per week kun je bij ons elk moment binnenstappen. Onze tatoeëerders zullen je voorzien van een persoonlijk advies en jouw ideeën omzetten naar een uniek ontwerp. Neem hiervoor gerust foto’s mee om te laten zien wat je mooi vindt. Mensen komen vanuit het hele land naar Dutch Ink vanwege onze kwaliteit, service en klantvriendelijkheid. Aarzel niet en kom naar onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdan) en overtuig jezelf!

Adelaar tattoo met klok