Angel tattoo

Tatoeages van een angel, het Engelse woord voor engel, zijn de afgelopen jaren langzaam maar zeker steeds populairder geworden. Alhoewel er al snel gedacht wordt dat deze tatoeages te maken hebben met een geloofsovertuiging, zijn er ook genoeg niet gelovige mensen die voor een engel kiezen. Ze doen het goed als mooie, realistische tatoeages die verschillende dingen kunnen betekenen. In dit artikel vertellen we je graag meer over deze betekenissen. Daarnaast willen we je inspireren met voorbeelden uit ons portfolio.

Grote black and grey engel

Stijl en grootte

Tatoeages van engelen zijn uitstekend geschikt voor een realistische tatoeage. Je kunt het een beetje vergelijken met een portret. Engelen en hun vleugels hebben veel details, en niet elke tatoeëerder beheerst de juiste technieken om deze realistisch neer te zetten. Wees er dus zeker van dat de tatoeëerder de realistische stijl goed beheerst voordat je de tatoeage door hem of haar laat zetten. Bij Dutch Ink hebben wij verschillende tatoeëerders die hierin gespecialiseerd zijn. Voor elk ontwerp bekijken wij voor jou wie de tattoo het beste kan zetten.Vanwege de grote hoeveelheid details wordt er doorgaans gekozen voor de black and grey stijl. Met de grijstinten van deze stijl komen de details het mooiste naar voren. Daarnaast heeft de tatoeëerder, hoe getalenteerd ook, ruimte nodig om de details af te werken.

Engel met rozen

Dit houdt in dat een engel meestal niet klein kan zijn. Om deze reden komen ze op plekken op het lichaam te staan waar er genoeg ruimte voor is. Populaire plekken zijn de rug, zij en bovenarm (als of onderdeel van een sleeve).

Indien je graag een engeltje wilt laten tatoeëren, en deze liever niet groot wilt maken, kun je voor een ontwerp kiezen met minder details. Houd er wel rekening mee dat de realistische stijl op zijn minst ten dele verloren gaat. Aan de andere kant kan bijvoorbeeld een cartoonachtig ontwerp goed bij jou passen. Dat de meeste van dit soort tattoos realistisch zijn betekent niet dat dit een verplichting is.

Betekenis

Tatoeages met engelen zijn geschikt voor iedereen die van de realistische stijl houdt of simpelweg engelen leuk vindt. Daarnaast kan een engel ook een symbolische betekenis hebben. In het Jodendom, Christendom en Islam zijn engelen de link tussen God en de mens. Ze zijn verantwoordelijk om boodschappen over te brengen, het kwade te bestrijden en de mensen te beschermen. Naar aanleiding van deze taken, hebben engelen in de kunst (en dus ook voor tatoeages) de volgende betekenissen gekregen:

 • Vrede;
 • Schoonheid;
 • Spiritualiteit;
 • Onschuld;
 • Puurheid;
 • Liefde;
 • Bescherming;
 • Toewijding;
 • Geloof.

Herdenking

Engelen worden ook regelmatig gebruikt om een overleden dierbare te gedenken. In dit geval worden er elementen aan het ontwerp toegevoegd om dit duidelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een naam, een datum en / of een tekst. Voorbeelden van geschikte teksten zijn:

 • In loving memory;
 • In memoriam;
 • Rest in peace (R.I.P);
 • (S)he died for us, let’s live for him/her;
 • Forever loved.
Treurende engel

Combinaties

Een engel op zichzelf zorgt al voor een mooie tattoo. Ze worden echter ook vaak gecombineerd met andere elementen. Afhankelijk van waarmee de engel gecombineerd wordt krijg het zijn eigen unieke uitstraling en betekenis. Bekende combinaties met een engel zijn:

 • Muziekinstrumenten, zoals trompetten of harpen;
 • Zwaarden;
 • Vaandels of Linten;
 • Halo (ring boven het hoofd);
 • Pijl en boog;
 • Wolken;
 • Kruis;
 • De duivel.

Voorbeelden ter inspiratie

De onderstaande tatoeages komen uit het portfolio van Dutch Ink.

Variërende ontwerpen

Er bestaat een grote variatie aan tatoeages met een engel. De voorbeelden hieronder laten dit zien.

Religieus

Tatoeages die als blijk van een geloofsovertuiging worden gezet worden vaak gecombineerd met andere religieuze symbolen, zoals een kruis. Een andere mogelijkheid is om een specifieke engel te laten tatoeëren, bijvoorbeeld Gabriël.

Gevallen engel

Een gevallen engel is een engel die niet meer puur is. Ze hebben zwarte vleugels of helemaal geen vleugels meer. Alhoewel de bekendste gevallen engel Lucifer (later de duivel) is, hoeft een tatoeage van een gevallen engel geen religieuze achtergrond te hebben. Het kan ook staan voor een pijnlijke gebeurtenis, of als acceptatie dat je niet perfect bent.

Gevallen engel zonder vleugels

Cherubijn

Cherubijnen zijn baby engeltjes. Ze zijn vooral bij vrouwen geliefd vanwege hun schattigheid. Ze zijn daarnaast ook goed geschikt als kleine tattoo. Als de tatoeage een symbolische betekenis heeft dan heeft een cherubijn vaak te maken met een kind.

Krijgers

Zoals eerder gezegd, hebben engelen de taak om tegen het kwade te strijden. Ze zijn vaak gepantserd en gewapend. Ze zijn geschikt als beschermengel. De bekendste krijger is de aartsengel Michaël, maar wederom hoeft er geen religieuze connectie te zijn. In bijvoorbeeld games zijn er genoeg voorbeelden te vinden van ‘warrior angels’. Zo kan de engel Tyreal voor liefhebbers van het spel Diablo III een leuke keuze zijn. Colette uit Tales of Symphonia is ook een mogelijkheid.

Alleen vleugels

In plaats van een engel, komt het ook voor dat er alleen engelvleugels (angelwings) getatoeëerd worden. Deze komen meestal op de schouderbladen en kunnen doorlopen over de hele rug. Soms wordt ervoor gekozen om de vleugels op de borst te zetten.

Bekende mensen

Tatoeages met een engel of vleugels zijn ook populair onder bekende mensen. Zo heeft Charlie’s Angel Drew Barrymore twee engeltjes op haar onderrug. De een met de naam van haar moeder, en de ander met de naam van haar ex. Voetballer David Beckham heeft een beschermengel tussen zijn schouderbladen met de namen van zijn oudste drie zonen. Kelly Osbourne heeft kleine vleugels op haar schouderbladen met de tekst ‘Je vous aime la maman’ (Ik hou van u mama).

Een engel laten zetten bij Dutch Ink

Bij Dutch Ink hebben we het talent in huis om mooie engelen te tatoeëren, realistisch of niet. Daarnaast zien wij het als een uitdaging om een mooie tatoeage speciaal voor jou te ontwerpen. Vertel ons wat je wilt en laat zien wat je mooi vindt en wij gaan ermee aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken op Cuded of Tattoos Me voor inspiratie. Wij bieden een goede kwaliteit tegen een goede prijs. Je kunt binnenlopen wanneer jij maar wilt. Wij zijn zeven dagen per week geopend en werken ook zonder afspraak. We zien je graag in onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam).
Angel tattoo op schouder