Boeddha tattoo

Een tatoeage van een Boeddha wordt door de meeste mensen gebruikt als blijk van respect voor het Boeddhisme. Ze beschouwen zichzelf als Boeddhist, of staan achter de Boeddhistische leer. Zelfs als je het simpelweg een leuke tattoo vindt, raden we je aan om er meer over te weten te komen. Voor aanhangers van het Boeddhisme kan een Boeddha tattoo namelijk overkomen als respectloos. Vooral in Sri Lanka lopen mensen hier tegenaan. In dit artikel lees je alles wat je moet weten van de culturele achtergronden, en willen we je inspiratie meegeven voor jouw Boeddha tattoo.
boeddha-intro-pic-getekend


Algemeen
Verschillende soorten Boeddha’s
-Boeddha hoofd
-Mediterende Boeddha
-De forse lachende Boeddha
Boeddha in combinatie met andere symbolen
Boeddhisme
Tot slot

Algemeen

Het Boeddhisme staat voor normen en waarden zoals vriendelijkheid, compassie, kalmte en acceptatie. Mensen geven elkaar Boeddhabeelden als teken van geluk en voorspoed. Een Boeddha moet dan wel met de juiste intentie gegeven zijn, en met zijn gezicht naar de deur staan. Dit positieve gedachtegoed zorgt ervoor dat veel mensen wel iets met Boeddha hebben. Het is dan ook niet gek dat Boeddha ook in de tatoeagewereld aanwezig is.

Kleine Boeddha tattoos bestaan bijna niet. Dit komt doordat de ontwerpen doorgaans vrij veel details bevatten en er ruimte nodig is om deze details mooi te tatoeëren. De schouder en rug zijn goede plekken hiervoor. De stijl waar vaak voor gekozen wordt, is black and grey, wederom omdat in deze stijl de details beter naar voren komen. Wanneer het ontwerp naast Boeddha nog andere elementen bevat, zoals bloemen, kunnen deze wel kleur krijgen om een mooi contrast te creëren.

Verschillende soorten Boeddha’s

Boeddha wordt op vele manieren afgebeeld. De bekendste beelden zijn die van alleen het hoofd, een mediterende Boeddha en een (vrij forse) lachende Boeddha.

Boeddha hoofd

Wanneer alleen het hoofd wordt afgebeeld is dit in het algemeen van de mediterende Boeddha. Dit is de reden waarom zijn ogen altijd gesloten zijn. Zijn hoofd is bedekt met vele kleine knotjes en een grotere knot bovenop. Ook op het voorhoofd is er een knot te vinden. Deze vormt het symbool van zijn grotere inzicht. Als laatste heeft Boeddha lange oorlellen. Deze zijn ontstaan door het dragen van zware oorbellen, wat gewoonlijk was voor leden van het koninklijk huis. De eerste Boeddha was namelijk, voordat hij op zoek ging naar verlichting, een koning.

 • Boeddha met lotus bloemen op onderbeen
 • Tattoo van een groot budha hoofd geplaatst op de rug met veel kleurgebruik vooral in de bloemen

Mediterende Boeddha

Deze Boeddha is een uitvergrootte versie van alleen het hoofd. Meestal zit hij op een lotusbloem. Daarnaast is de houding van de handen (mudra) een belangrijk onderdeel van het beeld. Hieronder geven we je een lijstje met handhoudingen en hun betekenissen waarmee je kunt variëren.

Dharmachakra mudra

Dit staat voor de belangrijkste momenten in het leven van Boeddha, en het in beweging zetten van het ‘Wiel van de Leer’. Het is de eerste stap in de zoektocht naar verlichting.

dharmachakra

Bhumisparsha mudra

De rechterhand is naar beneden gericht met de handpalm naar binnen. De eerste Boeddha raakte de aarde aan om deze getuige te laten zijn van zijn verlichting.

bhumisparsa

Varada mudra

De rechterhand is naar beneden gericht met de handpalm naar buiten. Met deze houding toon je vrijgevigheid, en dat je een ander zegent.

varada

Dhyana mudra

Dit is de bekendste en meest gebruikte mudra in het westen. Beide handen zijn in de schoot in elkaar gevouwen als teken van meditatie en concentratie.

dhyana

Abhaya mudra

De rechterhand wijst omhoog met de handpalm naar buiten. Het staat voor geruststelling, bescherming en vrede.

abhaya

Vitarka mudra

Deze mudra staat voor het overbrengen van kennis en discussie.

vitarka

De forse lachende Boeddha

Deze Boeddha komt oorspronkelijk uit China. Deze vrolijke man staat voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed. Je kunt meer geluk krijgen door af en toe over zijn buik te aaien. Sommige mensen, voornamelijk mannen, vinden het om deze reden leuk om deze Boeddha op hun buik te laten tatoeëren. Daarnaast laat deze Boeddha zich ook goed combineren met andere symbolen.

 • tatoeage van een dikke boedha een waterval en een boom op de rug

Boeddha in combinatie met andere symbolen

Boeddha wordt meestal niet op zichzelf afgebeeld, maar samen met andere symbolen. In een tatoeage zijn deze symbolen goed te verwerken. Welke je kiest is geheel aan jou. Ze kunnen met hun betekenis de boodschap die je met jouw Boeddha tattoo wilt uitdragen aanvullen en versterken, of het ontwerp aan de hand van jouw smaak mooier maken. Hieronder geven we je een lijstje met een aantal symbolen die regelmatig voorkomen:

 • Lotusbloem: Zuiverheid, schoonheid.
 • Wilgentak: Bescherming tegen demonen.
 • Kruik: Een lang en gelukkig leven.
 • Parel: Wijsheid, kracht en gezondheid.
 • Goudklomp: Welvaart en geluk.
 • Mala ketting: Gebedssnoer voor welzijn.
 • Perzik: Verbondenheid en onsterfelijkheid.

Boeddhisme

De eerste Boeddha leefde in de vijfde en vierde eeuw voor Christus in wat nu Nepal is. Met name na zijn dood verspreidde zijn volgelingen de Boeddhistische leer door Azië. Later bereikte het ook de westerse wereld. Vandaag de dag zijn er ongeveer 415 miljoen Boeddhisten. Daarnaast zijn er ook een heleboel mensen die zichzelf niet zien als Boeddhist, maar wel positief staan ten opzichte van de leer van Boeddha.

Het Boeddhisme is meer een levensbeschouwelijke stroming dan een religieuze. Er is namelijk geen sprake van goden zoals in het Christendom, Islam of Hindoeïsme het geval is. Boeddhisten streven naar het vinden van verlichting in zichzelf, en zo verlost te worden van al hun lijden. Ze doen dit naar aanleiding van de vier edele of nobele waarheden:

 • 1. Er is lijden en ontevredenheid in het leven;
 • 2. Er is een oorzaak voor dit lijden: verlangens;
 • 3. Er is een einde aan dit lijden mogelijk;
 • 4. En er is een weg die hiernaartoe leidt: Het Achtvoudige Pad.

Het Achtvoudige Pad bestaat uit:

 • 1. Juist begrijpen wat het lijden veroorzaakt en wat de oplossing hiervoor is;
 • 2. Juiste intenties hebben door naar verlichting te streven voor alle wezens;
 • 3. Juist spreken door niet te liegen of kwaad te spreken;
 • 4. Juiste handelingen doen en dus niet doden, stelen, enz.;
 • 5. Juist levensonderhoud waarbij je geen beroep uitoefent dat anderen kwaad doet;
 • 6. Juiste inspanning door te streven naar de juiste gedachten en geestestoestand;
 • 7. Juiste aandacht om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn;
 • 8. Juiste mentale absorptie door te mediteren.

Door deze paden te volgen kan men op den duur verlichting vinden en gelukkig worden. Daarnaast komen veel van deze paden overeen met algemene positieve normen en waarden waar de meeste mensen naar streven. Dit maakt het Boeddhisme een populaire stroming, ook voor de mensen die zichzelf niet als Boeddhist beschouwen.

Tot slot

De tatoeages op de foto’s zijn door onze tatoeëerders van Dutch Ink gezet. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze dragen een positieve boodschap uit. Met de informatie en tips die we je in dit artikel hebben gegeven hopen wij dat je een goede keuze kunt maken voor jouw Boeddha tattoo. Voor meer voorbeelden raden we je aan eens te kijken op TattooEasily.

Wil jij meerdere symbolen met een Boeddha combineren, maar weet nog niet precies hoe? Kom dan gerust langs bij Dutch Ink om jouw ideeën eerst rustig te bespreken. Wij adviseren je graag over wat wel en niet mogelijk is of bij jou mooi zal staan. Wij werken met een stukprijs in plaats van een uurprijs, waardoor je nooit teveel betaalt voor jouw tattoo. Daarnaast zijn wij 7 dagen per week geopend en kun je binnenlopen zonder afspraak. Een unieke tattoo voor een goede prijs wanneer jij wilt, Dutch Ink staat voor je klaar.