Cover-up tattoo

Cover up is Engels voor verbergen en beschrijft daarmee goed wat een cover-up tattoo is. Er wordt dan een nieuwe tatoeage over de oude heen getatoeëerd, waardoor de oude tattoo niet meer zichtbaar is. In dit artikel lees je er meer over. De foto’s in dit artikel zijn allemaal cover-ups die door de tatoeëerders van Dutch Ink zijn gezet.


Redenen voor een cover-up
Hoe een cover up werkt
Een cover-up laten zetten
-Wat wel en niet kan
Tot slot

cover-up-tattoo-tribal-naar-bloemen

Redenen voor een cover-up

Wanneer je een tattoo laat zetten is het verstandig om er goed over na te denken en er bij stil te staan dat het een permanente versiering van het lichaam is. Toch kan het altijd gebeuren dat je niet meer tevreden bent met je tatoeage. Hieronder worden enkele redenen gegeven:

 • De tattoo paste vroeger wel bij jou, maar nu niet meer; je hebt een andere smaak gekregen.
 • De tattoo is niet mooi meer, of is in ergere gevallen nooit mooi geweest.
 • Je hebt de naam van iemand getatoeëerd die je nu niet meer mag, bijvoorbeeld een ex-geliefde.
 • Je hebt een standaard tattoo, maar wilt iets uniekers.
 • Je staat niet meer achter de symbolische betekenis van de tatoeage.


Een tatoeage waar je niet meer blij mee bent is heel vervelend. Ongeacht of je hem eventueel kunt verbergen onder kleding, zal je je niet prettig voelen zolang je weet dat hij er zit. Je kunt ervoor kiezen om de tatoeage te verwijderen met bijvoorbeeld een laser behandeling. Zangeres Anouk heeft dit bijvoorbeeld gedaan met de tatoeage van de naam van haar ex. Dit is een optie als je helemaal geen tatoeage meer wilt hebben, maar kost wel veel tijd en geld. Voor een kleine tatoeage van ongeveer 4cm2 moet je al rekening houden met ongeveer €100,- per behandeling. Afhankelijk van de kleuren die gebruikt zijn – zwart is bijvoorbeeld makkelijker te verwijderen dan blauw – zijn er doorgaans drie tot zes behandelingen nodig.

Als je wel graag een tatoeage wilt blijven houden is een cover-up de beste optie. Je kunt er dan alsnog iets moois van maken en je weer prettig voelen. Zo heeft Ben Saunders de naam van zijn ex verborgen onder een paar black and grey rozen. De nieuwe tatoeage zal iets duurder zijn dan de oorspronkelijke, omdat de cover-up groter wordt dan de oude tattoo. Bij Dutch Ink werken we met een stukprijs in plaats van een uurtarief. Zodra het ontwerp definitief is weet je precies waar je aan toe bent met de kosten.

Hoe een cover-up werkt

Het tatoeëren van een cover-up is niet zo gemakkelijk als het simpelweg tatoeëren van een nieuwe tattoo over de oude heen. Het is te vergelijken met een bestaande tekening waar je overheen wilt tekenen. Zonder de juiste technieken zul je geen goed resultaat krijgen, en de oorspronkelijke tekening blijven zien. Een cover-up tattoo werkt niet veel anders. Er moet rekening gehouden worden met de vormen en kleuren van de oorspronkelijke afbeelding. Een tattoo met veel lichte kleuren is gemakkelijker te verbergen dan een met veel donkere kleuren. Sowieso zal de nieuwe tatoeage altijd groter worden. Het is belangrijk om naar een tatoeëerder te stappen die ervaring heeft met cover-ups. Hij of zij kan goed kijken wat de mogelijkheden zijn en jou het beste resultaat leveren. Bij Dutch Ink hebben wij de kennis en vaardigheid in huis om mooie cover-ups te ontwerpen en te tatoeëren. Schroom je niet om ons vragen te stellen en om naar voorbeelden te vragen. Onze tatoeëerders staan altijd voor je klaar.

 • tatoeage cover up by Dutchink
 • cover van een oude tatoeage door een japanse koi karper

Een cover-up laten zetten

Als je hebt besloten om jouw oude tattoo te verbergen onder een nieuwe, moet je een paar dingen in de gaten houden. Zoals eerder in dit artikel te lezen was, wordt de cover-up groter, maar met simpelweg een grotere tattoo uitkiezen ben je er nog niet. Er is geen gum waarmee de oude lijnen als het ware weggepoetst kunnen worden. De tatoeëerder zal met de oorspronkelijke tattoo rekening moeten houden. Het is mogelijk om met een donkerdere kleur eroverheen te gaan, of de vormen te verwerken in het nieuwe ontwerp.

De mogelijkheden voor dit nieuwe ontwerp verschillen afhankelijk van de oorspronkelijke tattoo en de wensen voor de nieuwe. Het is daarom sterk aan te raden om open te staan voor ideeën, en niet al met een vast plan naar de tattooshop te stappen. Natuurlijk kun je al wel een globaal idee hebben van je nieuwe tatoeage, maar voor het beste resultaat moet je de tatoeëerder de vrijheid geven om een passend ontwerp te maken. Voor een cover-up is een goede bespreking met de artiest misschien nog wel belangrijker dan bij een gewone tatoeage. Bij Dutch Ink hebben we kwaliteit en service hoog in het vaandel staan. Je zult merken dat onze tatoeëerders de tijd voor je nemen om samen met jou tot een goed ontwerp te komen.

 • Cover up onderarm
 • Coverup van een aarsgewijs op de onderrug, de tribal is bedekt met paarse orchideën.

Wat wel en niet kan

Goede cover-ups werken de tatoeage geheel weg en met het juiste ontwerp is er maar weinig wat niet kan. Vooral organische vormen zoals veren, vogels en bloemen zijn goed te verwerken in de nieuwe tattoo. Portretten zijn daarentegen minder geschikt en in veel gevallen zelfs onmogelijk. Het is wel mogelijk als er een portret over een portret heen wordt getatoeëerd, maar het nieuwe portret zal onvermijdelijk meer kleur krijgen.

Voor de nieuwe tatoeage is kleur erg belangrijk. Een black and grey tattoo kan goed over een oorspronkelijke black and grey, maar niet over een kleurrijke old school tatoeage. Ook hier kan de vergelijking met de tekening weer gemaakt worden. Je kunt een kleurplaat wel inkleuren, maar niet als het ware uitkleuren. Om deze reden bevat een cover-up vaak meer kleur dan het origineel.

 • oude tatoeage gecoverd door gekleurde tatoeage van een vrouw
 • Coverup van een oude tatoeage waarbij alles opnieuw is vormgegeven en ingekleurd

Tot slot

Een cover-up is een goede manier om je weer prettig te voelen met een tatoeage. Onder begeleiding van de juiste tatoeëerder zijn er goede resultaten te behalen, waarbij er helemaal niks meer te zien is van de oorspronkelijke tattoo. Neem de tijd om een tatoeage uit te kiezen waar jij voor de rest van je leven mee wilt rondlopen en laat je vervolgens goed informeren over wat wel en niet kan. Kijk voor meer inspiratie eens naar de cover-ups op TattooEasily.