Geisha tattoo

Geisha’s vormen een bekend en belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. Als tatoeage zijn ze wat minder bekend, maar ze komen bij zowel mannen als vrouwen wel voor. De ontwerpen alleen al zorgen voor indrukwekkende tatoeages, en ze hebben een mooie symbolische betekenis. In dit artikel lees je wat een geisha is, en welke betekenis ze heeft. We willen je daarmee inspireren voor jouw tatoeage.

De geisha
– Prostitutie
– Uiterlijk
Geisha’s in tatoeages
– Stijl
– Old school
– Andere elementen
– Betekenis
Tot slot

De geisha

Het Japanse woord geisha betekent uitvoerend kunstenaar. Dit beschrijft heel goed wat de taken zijn van een geisha. Het zijn vrouwen die vanaf jonge leeftijd getraind worden om anderen, zowel mannen als vrouwen, te entertainen. Ze kunnen dansen, zingen en bespelen meerdere instrumenten. Ze spelen een belangrijke rol in de Japanse theeceremonie en andere culturele aangelegenheden. Het zijn ook intelligente vrouwen die een grote kennis hebben van geschiedenis en politiek. Daarmee zijn geisha’s volgens de Japanse standaarden de ideale vrouw. Ze werden echter niet opgeleid om goed uitgehuwelijkt te kunnen worden. Sterker nog, van geisha’s wordt niet verwacht dat ze trouwen. Wanneer ze dat wel doen, dan zijn ze officieel geen geisha meer.
geishas-dansen

Prostitutie

Er wordt wel eens gedacht dat geisha’s ook prostituees waren. Dit is echter niet waar. Het waren zeker wel mooie en aantrekkelijke vrouwen die een ontspannen sfeer moesten creëren, maar in principe was het hun taak om mannen gezelschap te houden en te entertainen met muziek en diepgaande gesprekken. De misconceptie komt uit de tijd van de tweede wereldoorlog. Amerikaanse soldaten raakten gefascineerd door de geisha’s, en om meer klanten te trekken, gingen prostituees zich als geisha verkleden.

Een andere reden waarom geisha’s verbonden worden aan de prostitutie is de mizuage. Dit was een overgangsritueel aan het einde van hun training, waarin de leerling (maiko) een volleerde geisha werd. Als onderdeel van de ceremonie kocht een vaste klant het recht om de jonge vrouw, ze waren dan ongeveer twintig, te ontmaagden. Dit was echter het enige moment waarbij van een geisha een dergelijk dienst werd verwacht.

Uiterlijk

Wat in het westen gezien wordt als het typische uiterlijk van een geisha, is eigenlijk die van een maiko. Ze maken hun gezicht helemaal wit, verven hun lippen rood en accentueren hun ogen met zwarte en rode eyeliner. Ze steken hun haar op in verschillende stijlen. Moderne geisha’s gebruiken vaak een pruik. In het haar worden vervolgens allerlei verschillende, en kleurrijke haarkammen gestoken. Als laatste dragen ze kleurrijke kimono’s met ingewikkelde patronen.
Vooraanzicht van een geisha, uiterlijk afgeleid van een Maiko
In tegenstelling tot de maiko gebruiken geisha’s vaak een stuk minder make-up. In sommige gevallen gebruiken ze zelfs niet veel meer dan de gemiddelde vrouw. Ook de kimono’s bevatten minder kleur. Dit hangt echter puur af van de gelegenheid waarop de geisha verschijnt. Bij formele aangelegenheden verven ook geisha’s hun gezicht nog wit.
Geisha tijdens een formele gelegenheid

Geisha’s in tatoeages

Een tatoeage van een geisha bevat veel details. Ook worden er meerdere elementen die met geisha’s te maken hebben op verschillende manieren gecombineerd. Hierdoor zijn geisha tattoos altijd groot. Ze worden met name op de schouder of rug gezet. Als het ontwerp het toelaat, kunnen ze ook op de boven- of onderarm worden gezet, bijvoorbeeld als onderdeel van een sleeve.

Stijl

Er zijn verschillende stijlen waaruit gekozen kan worden voor jouw geisha. Aangezien geisha’s kleurrijk gekleed gaan, is het goed mogelijk om veel verschillende kleuren in de tattoo te verwerken.

geisha tattoo

Je kunt ook kiezen voor black and grey. Door verschillende grijstinten te gebruiken is het gemakkelijker om details te verwerken. Rood is een belangrijke kleur voor de geisha. Denk aan de rode lippen en oogmake-up. Om die reden wordt er soms voor gekozen om een black and grey tattoo te accentueren met rood.

Oldskool

Geisha’s vormen in beperkte mate ook een onderdeel van old school tattoos. Zoals eerder in dit artikel is gezegd, waren Amerikaanse soldaten gefascineerd door de geisha’s. Zij kregen echter een verkeerd beeld van wat geisha’s echt waren door prostituees die zich als geisha verkleedden. Officiële Sailor Jerry ontwerpen van geisha’s lijken daarom erg op die van pin-up meisjes.
geisha-oldskool

Andere elementen

In tatoeages worden geisha’s vaak gecombineerd met andere elementen die bij hen passen. Hieronder zie je een overzicht waaruit je inspiratie kunt opdoen:

  • Waaier
  • Paraplu
  • Kersenbloesem
  • Shamisen(Japanse gitaar met 3 snaren)
  • Koi karper
  • Draak
  • Samurai
  • Teksten (Japanse kanji en kana)

Betekenis

Geisha’s staan voor schoonheid, mysterie en perfectie. Het zijn mooie vrouwen die wel moeten entertainen, maar ze zijn ook onbereikbaar voor mannen. Je kunt het vergelijken met het ‘je mag wel kijken, maar niet aanraken’ principe. Het zijn daardoor krachtige vrouwen. Aangezien ze daarnaast de vrouwelijke idealen, zoals gratie, elegantie en intelligentie, vertegenwoordigen, is er ook een bepaalde onbereikbaarheid voor vrouwen. Een geisha tattoo kan staan voor dromen, ambities en verlangens.

Voorbeelden

Kijk voor voorbeelden van geisha’s tattoos op de volgende sites:

Tot slot

Met een goed ontworpen geisha tattoo zul je veel indruk maken. Bij Dutch Ink kun je jouw geisha laten ontwerpen en zetten. Onze tatoeëerders staan voor je klaar om jouw een mooi en uniek resultaat te geven. Kom gerust langs in onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam) om de sfeer te proeven en jouw ideeën eerst rustig met ons te bespreken. Je zult merken dat wij kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Om deze redenen komen mensen uit heel Nederland naar Dutch Ink. Wacht dus niet langer en kom langs. Wij zijn 7 dagen per week geopend, en ook zonder afspraak kun je binnenstappen.