Infinity tattoo

Infinity is het Engelse woord voor eeuwigheid of oneindigheid. In de wiskunde staat de lemniscaat, een liggende acht, voor deze eigenschap. Door de simpele basisvorm is het ook een geliefd symbool geworden voor tatoeages. Er zijn door de jaren heen veel variaties op gekomen. In dit artikel laten we je tattoo voorbeelden uit het portfolio van Dutch Ink zien van deze variaties, en vertellen we je meer over de betekenissen ervan.


To infinity and beyond: stijl en betekenis
Oneindige inspiratie
-Letters of namen
-Teksten
-Veer
-Moeder en kind
-Infinity met hart
-Double infinity
-Complex
Oorsprong van infinity
Meer inspiratie

To infinity and beyond: stijl en betekenis

De populariteit van de infinity tatoeages is aan meerdere dingen te danken. Met enkel de basisvorm is het symbool uitstekend geschikt als kleine tattoo. Vanuit deze basisvorm kunnen er echter ook goed andere symbolen aan toegevoegd worden. Dit nodigt uit tot grotere ontwerpen. Hierdoor worden deze tatoeages op vrijwel alle plekken van het lichaam getatoeëerd, al is de arm de populairste plek. De pols is goed geschikt voor een kleine tattoo, terwijl grotere ontwerpen mooi op een onderarm kan komen te staan.

Nagenoeg iedereen kan zich vinden in de betekenis van infinity, omdat de oneindigheid op vele verschillende dingen kan slaan. Oneindige liefde, trouw, leven (na de dood) en ga zo maar door. Dit is echter niet de enige betekenis van dit symbool. Omdat de twee cirkels waaruit het symbool bestaat gelijk zijn staat het ook voor harmonie en gelijkheid. Je kunt het bijvoorbeeld zien als een weergave van een man en een vrouw die in hun relatie gelijk zijn, of als blijk van respect tegenover andere culturen, rassen en volkeren. Zelfs als je er geen diepe betekenis aan hecht kun je tot leuke ontwerpen komen.

Oneindige inspiratie

De simpelste infinity tattoo is het teken zelf, maar er worden vaak verschillende elementen aan toegevoegd. Hieronder vind je voorbeelden van infinity tattoos en hun betekenis.

Letters of namen

Letters of namen kunnen goed verwerkt worden in een infinity tattoo. Op deze manier blijf je voor altijd met deze personen verbonden. Pas wel op met de naam van een geliefde. Een relatie hoeft niet oneindig te zijn, en daarna loop jij rond met een tattoo die je niet meer wilt hebben. Met namen van familieleden of je beste vriend of vriendin loop je minder risico.

  • Infinity logo uit namen op onderarm
  • Infinity met naam op onderarm

Teksten

Teksten zijn altijd een goede keuze voor een tattoo. Door de tekst te verwerken in een infinity symbool wordt de betekenis krachtiger. Met bijvoorbeeld de tekst ‘live, laugh, love’ word je, in combinatie met infinity, aangemoedigd om dit voor de rest van je leven te doen. En zo zijn er nog vele andere combinaties te verzinnen. Bedenk wel, hoe langer de tekst, hoe groter de tattoo zal worden om deze tekst goed leesbaar te maken (en te houden in de toekomst).

Veer

Namen, teksten en infinity worden ook vaak gecombineerd met een veer. De veer staat voor vrijheid, puurheid of vooruitgang.

  • Infinity veer op schouder
  • kleine infinity veer tatoeage geplaats door Dutchink

Moeder en kind

Voor moeders en hun kind is een bijzonder ontwerp gemaakt gebaseerd op het infinity symbool. Ze zijn beide met elkaar verbonden, en de moeder omhelst en beschermt daarmee haar dochter of zoon. Dit symbool is bijzonder op zichzelf, maar kan nog bijzonderder gemaakt worden door het, bijvoorbeeld met bloemen, te combineren.

Kleine blauwe bloemen met het moeder en dochter symbool erin verwerkt geplaatst op de schouder

Infinity met hart

Een bekende combinatie is die van het infinity symbool en een hart. Er zijn nu geen woorden nodig om oneindige liefde weer te geven. Je kunt in het midden laten waar deze liefde op slaat. Het kan de liefde zijn voor iemand die je kent, iets waarvan je houdt of voor jezelf.

Double infinity

Andere vormen die regelmatig voorkomen zijn dubbele infinities. De basis van deze tattoos zijn twee infinity symbolen. Ze kunnen op elkaar liggen, door elkaar heen gevlochten worden, of allebei in een andere richting staan waardoor je bijvoorbeeld een kruis krijgt. Op deze manier krijgt jouw tattoo een hele andere uitstraling.

Complex

Voor een uniek ontwerp is een infinity tattoo goed te combineren met andere symbolen. Het is van zichzelf geen typisch old school symbool, maar kan wel in combinatie met deze symbolen voorkomen. Met een anker, waarbij het ankertouw de infinity lussen maakt, staat voor kracht en hoop. Daarnaast doen zwaluwen het goed als symbool van vrijheid en trouw. Rozen maken de tattoo mooier, maar kunnen ook verwijzen naar een liefdeskwestie.

Dit is slechts één voorbeeld van een complexe infinity tattoo waarbij symbolen elkaar versterken en samen tot een uniek ontwerp komen. Je kunt zelf op allerlei manieren beelden die jij mooi vindt en / of de juiste betekenis hebben bij elkaar zoeken en combineren. Mocht je dit laatste moeilijk vinden dan kun je bij Dutch Ink altijd binnenlopen en jouw ideeën met onze tatoeëerders bespreken. Zij zullen je helpen de juiste symbolen uit te zoeken en te combineren tot een ontwerp dat aan jouw wensen voldoet.

Oorsprong van infinity

In de 18de eeuw gebruikte de Engelse wiskundige John Wallis de lemniscaat voor het eerst. Het concept voor oneindigheid bestaat echter al veel langer dan dat. Een van de belangrijkste inspiratiebronnen is de mythe over de Ouroboros. Een Ouroboros is een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt, en zo een eeuwige cirkel vormt. De naam komt oorspronkelijk uit het Grieks, maar het symbool is in vele culturen terug te vinden.

Het idee rondom de Ouroboros is de inspiratie geweest voor vele kunstvormen. Een bekend voorbeeld is de AURYN uit het oneindige verhaal van Michael Ende. In dit voorbeeld is ook goed te zien hoe de lemniscaat terug kan komen in het ontwerp.

Een ander voorbeeld dat ook in de tatoeagewereld veel terugkomt is de Keltische knoop. Hierbij wordt het idee van een oneindige lus gebruikt om verschillende soorten vlechtwerken te maken, zoals bloemen, dieren, vlinders of een kruis. Alhoewel de daadwerkelijke betekenis van deze knopen lastig is terug te vinden, worden ze vaak gezien als teken van eeuwigheid en verbondenheid.

Meer inspiratie

Voor meer inspiratie over wat je kunt doen met jouw infinity tattoo, kun je kijken naar voorbeelden van deze tatoeages op internet. De sites Cuded en Tattoos Me laten veel mooie voorbeelden zien. Je kunt ook inspiratie halen uit de oorsprong van het symbool, en hoe het in verschillende kunstvormen terug te vinden is.

Hoe simpel of complex jouw infinity tattoo wordt, bij Dutch Ink ben je aan het juiste adres. Wij werken niet met een uurtarief, maar met een stukprijs, waardoor je weet waar je aan toe bent en nooit voor verrassingen komt te staan. Kom gerust eens langs in onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam) om kennis te maken. Je kunt daar naar nog meer voorbeelden kijken en jouw ideeën bespreken met onze tatoeëerders.