Koi karper tattoo

Koi is het Japanse woord voor karper. In de Japanse cultuur speelt de karper een belangrijke rol. De vis wordt daarom vaak verwerkt in een Japanse tattoo. De felle kleuren en patronen die daarvoor gebruikt worden spreken ook veel mensen in het westen aan. Vandaag de dag worden er dan ook steeds meer koi karpers getatoeëerd. In dit artikel lees je er meer over. Je vindt ook voorbeelden uit het portfolio van Dutch Ink.


Betekenis
Koi karper in tatoeages
Kleuren en soorten
-Rood en oranje
-Zwart en black and grey
-Blauw en groen
-Draak
-Yin Yang
-Bloemen
Tot slot

Betekenis

De oorsprong van de betekenissen rondom de koi karper komt uit China. Er is een legende waarbij de vissen tegen de stroom van de 5464 km lange Huanghe, de Gele Rivier, in zwommen om de Drakenpoort te bereiken. Toen dit gelukt was, veranderden ze in draken. De Japanners hebben dit verhaal voor een deel overgenomen, alleen vertellen zij dat de vissen watervallen beklommen. In beide verhalen is de koi karper een vastberaden vis met doorzettingsvermogen die obstakels overwint. In het geval van de Chinese legende wordt de karper vervolgens beloond door te veranderen in een krachtiger wezen. Dit zijn de belangrijkste betekenissen van de koi karper tattoo.
Lanzhou-rio-amarillo-d01
In Japan is de karper ook nadrukkelijk aanwezig tijdens de feestdag kidomo no hi (Kinderdag). Tijdens deze dag op 5 mei worden er door ouders kleurrijke koinobori (karpervormige vlaggen) gehesen als een teken van kracht, moed en voorspoed voor hun kinderen. De koi karper tattoo wordt daarom ook gebruikt om geluk en voorspoed te symboliseren.
800px-Koinobori4797

Koi karper in tatoeages

Niet iedereen laat een koi karper tatoeëren vanwege zijn symbolische betekenissen. Er zijn genoeg mensen die er één nemen omdat ze simpelweg de vrolijke kleuren en speelse ontwerpen mooi vinden. Wanneer er wel voor gekozen wordt om de tattoo een betekenis mee te geven, kan het een van de volgende dingen zijn.

Zoals je hebt kunnen lezen is de symboliek rondom de koi karper sterk verbonden gebleven met de culturele achtergrond ervan. Het is het ideale symbool om aan te geven dat je een moeilijke periode achter de rug hebt waar je sterker uitgekomen bent. In het bijzonder wordt de koi karper geassocieerd met het overwinnen van een zware ziekte of een verslaving.

Wanneer de koi karper als gelukssymbool gebruikt wordt, wordt er vaak een datum in de tatoeage verwerkt. Dit kan de geboortedatum zijn van een kind, of een trouwdag.

Het ontwerp bestaat in het algemeen niet alleen uit een vis. Meestal wordt er water en / of golven aan het ontwerp toegevoegd, waarbij de karper tegen de stroming ingaat. Door de details die hiervoor nodig zijn, zijn de meeste koi karper tattoos vrij groot. Ze komen op plekken waar er genoeg ruimte is om het ontwerp tot zijn recht te laten komen. Denk hierbij aan een bovenarm, onderarm, dijbeen, kuit, schouder of rug.

Koi Fish tatoeage op de onderarm

Kleuren en soorten

Rood wordt als een energieke kleur gezien en sluit daardoor goed aan bij een nieuwe, betere periode in je leven. Het staat ook voor liefde. In het westen wordt de rode koi karper als een mannelijk symbool gezien. In Japan staat de rode koinobori echter voor de moeder van het gezin. In plaats van rood wordt er vaak gekozen voor oranje. Officieel heeft deze kleur geen extra betekenis, maar combineert erg goed met een donkere achtergrond.

Rood en oranje

Rood wordt als een energieke kleur gezien en sluit daardoor goed aan bij een nieuwe, betere periode in je leven. Het staat ook voor liefde. In het westen wordt de rode koi karper als een mannelijk symbool gezien. In Japan staat de rode koinobori echter voor de moeder van het gezin. In plaats van rood wordt er vaak gekozen voor oranje. Officieel heeft deze kleur geen extra betekenis, maar combineert erg goed met een donkere achtergrond.
Japanse koi

Zwart en black and grey

Omgaan met een grote verandering in je leven, is vaak moeilijk. Met een zwarte koi karper laat je echter zien dat het jou is gelukt om deze verandering succesvol te overwinnen. Aan de andere kant staat de zwarte koinobori voor de vader van het gezin. Voor een zwarte koi karper wordt gebruik gemaakt van de black and grey stijl. Het is ook mogelijk om in plaats daarvan wel kleur te gebruiken, maar delen van de vis zwart te laten maken.

Blauw en groen

Blauw wordt als een mannelijke kleur gezien. Zo staat de blauwe koinobori voor de zoon in het gezin. De blauwe koi karper wordt ook als een symbool voor de voortplanting gezien. Hierdoor is deze kleur goed te gebruiken wanneer de tatoeage draait om de geboorte van een kind, met name een zoon. Groen heeft officieel geen extra betekenis voor de koi karper, maar kan gebruikt worden voor een dochter.

Draak

Bij dit ontwerp krijgt de vis de kop van een draak. Bij de ontwerpen hierboven is dit al te zien. Het is ook mogelijk om de vis te combineren met een draak. Het verwijst naar de Chinese legende waarbij de koi karper in een draak verandert. Deze tatoeages hebben hierdoor de sterke betekenis van kracht , volharding en een nieuw begin.

Yin Yang

Het bekende Yin Yang symbool staat voor balans en dat alles in het leven verbonden is met elkaar. Door twee koi karpers om elkaar heen te laten draaien kan dit symbool nagemaakt worden. De inspiratie voor dit ontwerp is te vinden bij het symbool voor het sterrenbeeld vissen.

Bloemen

De koi karper wordt regelmatig gecombineerd met bloemen. Vooral voor de typisch Japanse bloemen, zoals de lotusbloem en de kersenbloesem, wordt veel gekozen. De lotus past als waterplant sowieso goed bij de vis. Voor beide bloemen geldt echter dat hun eigen symboliek die van de karper versterken. Daarnaast bieden ze ook een goede mogelijkheid om de tatoeage nog kleuriger te maken.
Koi op kuit

Tot slot

Veel mensen kunnen zich in de symboliek van de koi karper vinden. Het is een positief symbool dat door zijn kleurrijke patronen voor een mooie tatoeage zorgt. Zelfs als je ervoor kiest om geen kleur te gebruiken straalt de karper kracht en levenslust uit.

Als je nog meer voorbeelden wilt zien kun je eens kijken naar de foto’s op Cuded. In onze shop hebben we ook voorbeelden waaruit je kunt kiezen. Mocht je iets bijzonders willen dan gaan wij met jou rond de tafel zitten om jouw ideeën te bespreken. Wij zijn 7 dagen per week geopend en staan ook zonder afspraak voor je klaar.