Kruis tattoo

De meeste mensen denken bij een kruis al snel aan het christendom. Het symbool is echter terug te vinden in meerdere culturen en heeft meerdere betekenissen. Ook als je niet gelovig bent kan deze tatoeage bij jouw passen. Ontwerpen met een kruis zijn populair bij zowel mannen als vrouwen. In dit artikel vertellen we je over deze verschillende betekenissen en stijlen. We laten je natuurlijk ook veel voorbeelden uit ons eigen portfolio zien ter inspiratie!

Kruis weegschaal op rug

Betekenis

Kruisen komen in vele culturen over de hele wereld voor. Zo gebruikten de oude Egyptenaren de ankh als symbool voor het eeuwige leven. Een ander voorbeeld is de swastika (hakenkruis). In de tweede wereldoorlog heeft dit symbool een negatieve betekenis gekregen vanwege de associatie met nazi-Duitsland. Het is echter het heiligste teken uit het Hindoeïsme en staat voor geluk.

Het kruis dat we kennen uit het christendom (het Latijnse kruis) is geïnspireerd op het Keltische kruis. De combinatie van een kruis met een cirkel staat voor meerdere dingen: de link tussen lichaam en geest samen met de cyclus van het leven, het opkomen en ondergaan van de zon, de vier seizoenen, de vier windrichtingen of de vier elementen van de natuur (lucht, water, vuur en aarde). In het algemeen wordt het kruis ook gezien als het samenkomen van een man en vrouw. Hierbij staat de verticale lijn voor de man en de horizontale lijn voor de vrouw.

  • Ankh kruis
  • Celtic kruis
  • Swastika kruis
Een kruis hoeft echter geen van deze symbolische betekenissen te hebben. Niet alleen koppelen veel mensen hun eigen betekenis aan dit symbool, maar door de simpele basisvorm komt het op allerlei andere manieren terug, bijvoorbeeld in games. Op de foto hiernaast zie je bijvoorbeeld een combinatie van de symbolen voor de Heartless en de Nobodies uit de spellenserie Kingdom Hearts.
Hartje en kruis op bovenarm

Stijl

De kruisen die het meeste voorkomen als tatoeage zijn het Latijnse kruis en het Keltische kruis. Zowel Justin Timberlake als Robbie Williams hebben een Keltische. Voor Justin is het als blijk van zijn vertrouwen in Christus. Robbie ziet zijn kruis als een manier om hem tegen zijn innerlijke demon te beschermen. Anastacia laat met haar tattoo van een ankh met een tribal zon eromheen echter goed zien dat ook andere kruisen geschikt zijn om in een tatoeage te verwerken.

Kruisen worden meestal in black and grey getatoeëerd. Ontwerpen variëren van vrij simpele kleine kruisen tot grote met veel details. Dit heeft er mede mee te maken dat het Keltische kruis bekend staat om zijn vlechtwerk van lijnen. Dit spreekt ook mensen aan die er geen symbolische betekenis aan hechten. Een Keltisch kruis heeft echter wel de ruimte nodig om deze lijnen mooi naar voren te laten komen. Ook het Latijnse kruis wordt regelmatig op een bepaalde manier versierd. Om deze reden wordt er voor een kruis tattoo vaak een plek gekozen waar een grotere tattoo mogelijk is. Dit zijn de bovenarm, schouder en rug.

Voorbeelden

Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten tatoeages waarin een kruis is verwerkt.

Aleen een kruis

Een kruis kan goed op zichzelf staan. Het gebied rondom het kruis wordt vaak versierd om de tattoo een mooie uitstraling te geven. Een andere keuze is om de tattoo bijvoorbeeld met een 3D-effect te zetten.
Kruis op borst

Sieraad

Een klein kruis wordt regelmatig als een armband of enkelband getatoeëerd. Vooral bij vrouwen geeft dit de tattoo een sierlijk tintje. Een ketting komt minder vaak voor, omdat er dan op gevoelige plekken getatoeëerd moet worden.
ketting tatoeage by Dutchink

Bidden

Kruis tatoeages die om religieuze redenen worden gezet, komen vaak voor in combinatie met biddende handen. Je kunt ervoor kiezen om in het ontwerp een tekst te verwerken, bijvoorbeeld ‘Only God can Judge me’.
Handen met rozenkrans op rug

Bijbel

Voor grote religieuze tatoeages gaat men vaak verder dan biddende handen. Bij deze tattoos worden er referenties gemaakt naar verhalen uit de Bijbel. Denk bijvoorbeeld aan de kruisiging van Jezus Christus, of een biddende Maria.
Jezus met kruis

Combinaties

Een kruis kan goed gecombineerd worden met andere symbolen. Rozen, ankers en duiven doen het goed. In combinatie kunnen deze tattoos een boodschap uit van liefde, hoop en vrede uitdragen.

  • Kruis en bloemen op borst
  • Rozenkrans met oog en duif op arm
  • Kruis met dogtags
  • Hartje en kruis op bovenarm

Tot slot

Met een tattoo van een kruis kun je vele kanten op in betekenis, stijl en combinaties. Kijk voor meer voorbeelden op bijvoorbeeld Cuded of TattooEasily. Bij Dutch Ink helpen we je graag om een mooi ontwerp samen met jou uit te kiezen of te ontwerpen. Het enige wat je hoeft te doen is een globaal idee te hebben en binnen te stappen in onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam). Wij zijn 7 dagen per week geopend en je bent altijd welkom, ook zonder afspraak. Mensen vanuit het hele land komen naar Dutch Ink vanwege onze goede service en kwaliteit. Kom langs en beleef het zelf.

  • afsluitings-image-kruis
  • afsluitings-image-kruis-2