Lotus tattoo

De lotus is een van de populairste bloemen om als tatoeage te laten zetten. Het is om te beginnen een mooie bloem, maar het heeft ook sterke banden met verschillende culturen en religies. Hierdoor heeft de lotus een aantal belangrijke betekenissen met zich mee gekregen. In dit artikel lees je meer over de symboliek van de lotus en hoe deze in een tattoo verwerkt kan worden.

Symbool van Zuiverheid, Groei en Spirituele Transformatie
In de wereld van tatoeages fungeert elk ontwerp als een canvas voor zelfexpressie en betekenis. Een van de meest intrigerende en rijke symbolen die in tatoeages worden gebruikt, is de lotus. Met zijn diepe wortels in verschillende culturen en religieuze tradities, representeert de lotus Tattoo veel meer dan alleen een esthetisch ontwerp op de huid. Het is een symbool van zuiverheid, groei, verlichting en spirituele transformatie.


Betekenis
-Leven
-Zuiverheid
-Groei
Kleuren
-Roze
-Rood
-Blauw
-Wit
-Paars
Lotus als tattoo
-Kleur of geen kleur
-Alleen of in combinatie
Tot slot

Betekenis

De lotus is een waterplant met lange stelen en opvallende bloemen die in verschillende delen van de wereld voorkomt. Vanwege zijn groei uit de modderachtige bodem naar het wateroppervlak, heeft de lotus een diepe symboliek gekregen in verschillende culturen. Hier zijn enkele van de betekenissen die de lotus in verschillende delen van de wereld draagt:
Oost-Azië: In landen zoals China, Japan of Thailand wordt de lotus vaak geassocieerd met zuiverheid en spirituele verlichting. De plant groeit door de modder en opent zijn bloembladen boven het water, wat wordt gezien als een symbool van het bereiken van verlichting, bewustzijn en verrijzing temidden van uitdagingen en obstakels.

Lotus Tattoos dragen deze rijke symboliek met zich mee en kunnen verschillende betekenissen vertegenwoordigen, afhankelijk van de interpretatie van de drager. Hier zijn enkele van de betekenissen die lotus tatoeages kunnen overbrengen:

Zuiverheid en Onschuld: De groei van de lotus uit de modder naar het wateroppervlak wordt vaak gezien als een metafoor voor het behouden van zuiverheid en onschuld temidden van uitdagingen en moeilijkheden. Een lotus tatoeage kan worden gedragen als een herinnering aan het behouden van innerlijke reinheid.

Spirituele Groei en Ontwaken: Net zoals de lotus groeit en zijn bloembladen opent, kan een lotus tatoeage staan voor persoonlijke groei, bewustwording en spirituele ontwikkeling. Het kan een symbool zijn van iemands reis naar zelfontdekking en bewustzijn.

Verandering en Transformatie:
De metamorfose van de lotus vanuit de modderige ondergrond naar een prachtige bloem kan dienen als een krachtig symbool van persoonlijke verandering en transformatie. Een lotus tatoeage kan een herinnering zijn aan iemands vermogen om te groeien en te evolueren.

Rust en Innerlijke Vrede:
De serene uitstraling van een lotus die op het water drijft, kan ook geassocieerd worden met rust, sereniteit en innerlijke vrede. Een lotus tatoeage kan een herinnering zijn aan het belang van het vinden van balans en kalmte in het leven.

Leven

De lotus is een waterplant die in moerasachtige gebieden groeit. De zaden wortelen zich in de modderige bodem, en groeien in verloop van tijd uit tot lange stengels. Afhankelijk van hoe diep het water is, kan de lotus tot 5,5m lang worden. Boven het wateroppervlak groeien er bladeren en bloemen, welke vervolgens het hele jaar door bloeien. Dankzij zijn lange bloeitijd, wordt de lotus vaak gebruikt als een symbool voor het leven.

Tijdens de bloei sluit de lotus ’s avonds om zich ’s ochtends vroeg weer te openen. Hierdoor staat de bloem ook voor de eeuwige vernieuwing van het leven, nieuwe kansen of een nieuw begin. De oude Egyptenaren zagen het als een symbool voor de wedergeboorte.

Schoonheid en zuiverheid

Een belangrijke eigenschap van de lotus is dat hij hydrofoob is. Dit betekent dat water en vuil niet aan de blaadjes blijven hangen. Dit wordt ook wel het lotuseffect genoemd. Door deze eigenschap blijft de bloem altijd mooi, ongeacht hoe vies en modderig het water is waarin hij groeit. Hierdoor is het niet alleen een symbool voor schoonheid, maar ook voor zuiverheid.

Groei

De groei van de plant zoals deze hierboven is beschreven, wordt vaak gekoppeld aan een spirituele, mentale of emotionele groei. Op dezelfde manier dat de plant vanuit het donkere, vieze water omhoog groeit, om uiteindelijk uit te bloeien tot een prachtige bloem, kan deze symbool staan voor het doormaken en overwinnen van een moeilijke periode in iemands leven. Een andere mogelijkheid is dat de persoon na een lange periode tot verlichting is gekomen.

Je kunt aangeven welke groei jouw tattoo symboliseert door het gebruik van een specifieke kleur. Welke kleur bij welke groei hoort lees je hieronder.

Hindoeïsme en Boeddhisme:

In de hindoeïstische en boeddhistische tradities heeft de lotus een diepgaande betekenis. Het wordt geassocieerd met zuiverheid, spirituele groei en ontwaken. De opkomst van een lotus uit het slijk wordt gezien als een weergave van spirituele verandering en het bereiken van hogere niveaus van bewustzijn.

Egypte:

De lotus was ook een belangrijk symbool in het oude Egypte, waar het geassocieerd werd met wedergeboorte en vruchtbaarheid. De plant werd vaak afgebeeld in kunst en architectuur, en het was een symbool van vernieuwing en het eeuwige leven.

Kleur

De lotus komt voor in vijf verschillende kleuren: roze, rood, blauw, wit en paars. Elke kleur heeft zijn eigen specifieke betekenis. Deze betekenissen komen voornamelijk uit het Boeddhisme.

Roze

De roze lotus komt het vaakst voor. Het staat voor de ziel en de menselijke groei. Hierbij geven de wortels in de modder het begin aan, wanneer je nog onbewust bent. De steel staat symbool voor het levenspad, welke leidt naar de bloem, het bewustzijn. Met een roze lotus geef je aan dat je dit bewustzijn hebt gevonden.
Roze lotus bloem

Rood

De betekenis van de rode lotus lijkt veel op die van een rode roos, en biedt daarmee een goed alternatief. Het staat voor het hart met al zijn emotionele associaties. Met name positieve emoties als liefde, trouw en vriendschap worden veel met de rode lotus geassocieerd. Je kunt er ook een emotionele groei mee aangeven.
Rode lotus bloem

Blauw

De blauwe lotus staat voor de geest, kennis, wijsheid en leren. Aangezien men gelooft dat de mentale of spirituele groei nooit volledig zal zijn, heeft een blauwe lotus altijd maar een gedeeltelijk geopende knop. De vrucht van de bloem is helemaal of gedeeltelijk verborgen onder de bloemblaadjes.
Blauwe lotus bloem

Wit

Wit wordt vaak gezien als de kleur van perfectie en puurheid. Bij de witte lotus is dit niet anders. Aangezien deze waarden nauwelijks te bereiken zijn, wordt de witte lotus vaak gebruikt als herinnering aan een doel waarnaar gestreefd wordt. Het heeft ook een sterke band met vrede, en geeft in dit geval aan dat je pacifistisch van aard bent.
Witte lotus blooem

Paars

Het Boeddhisme beschrijft hoe je via acht paden tot verlichting komt. De paarse lotus staat symbool voor deze acht paden, en wordt daarom vaak afgebeeld met acht bloemblaadjes. Met een tattoo van een paarse lotus geef je aan dat je wilt groeien in algemene zin.
Paarse lotus bloem

Voorbeelden van lotus tattoos

De lotusbloem wordt op veel plaatsen en op vele manieren op het lichaam gezet. Je ziet ze vaak in grote ontwerpen met veel detail, maar bekende mensen als Charlize Theron en Katy Perry laten zien dat een de lotus ook goed geschikt is voor een klein ontwerp speciaal voor jezelf. Theron heeft een kleine lotus op haar rechtervoet staan, Perry op haar rechterpols.

Kleur of geen kleur

Meestal wordt er kleur gebruikt. De kleuren kunnen de betekenissen die hierboven beschreven zijn meedragen. Het is echter ook afhankelijk van wat jij mooi vindt. Je bent vrij om voor elke kleur te kiezen die je wilt hebben, bijvoorbeeld groen of oranje. Een andere mogelijkheid is dat de bloemblaadjes aan de binnenkant een andere kleur hebben dan aan de buitenkant.

Ondanks het vele gebruik van kleur kan er ook gekozen worden voor een black and grey ontwerp. De lotus draagt in dit geval een algemene betekenis. In deze stijl worden naast realistische tattoos ook voor abstractere ontwerpen gekozen. De bloemblaadjes worden dan versierd met verschillende patronen. Het lijkt dan op een traditionele Hindoeïstische henna tattoo.

  • Boeddha met lotus bloemen op onderbeen
  • boeddha-intro-pic-getekend

Aleen of in combinatie

De bloem kan goed op zichzelf staan. Tatoeages van meerdere lotusbloemen bij elkaar komen minder voor. Daarentegen wordt de lotus vaak gecombineerd met andere elementen. Dit zijn meestal symbolen die een nauwe relatie hebben met de lotus. Denk bijvoorbeeld aan een Boeddha of een koi karper. De lotus is vaak een onderdeel van een Japanse tattoo.

  • Lotus bloemen sleeve op arm
  • Bloemen
  • tatoeage sleeve van bloemen (roos en lotus) en een diamant en een ketting in de black en grey stijl
  • paarse lotusbloemen tatoeage geplaatst op de rug
  • Lotus bloem tatoeage met daaromheen een net
  • Tattoo van een groot budha hoofd geplaatst op de rug met veel kleurgebruik vooral in de bloemen

Wil je nog meer voorbeelden zien van lotustatoeages? Kijk dan bijvoorbeeld eens op Cuded of Tatooeasily.

Tot slot

De lotus is een mooie bloem die veel mensen aanspreekt. Je kunt ervoor kiezen omdat je het een mooie bloem vindt, of omdat je jouw tattoo een bepaalde betekenis mee wilt geven. Let er wel op dat niet elke tatoeëerder op de hoogte is van alle symboliek rondom de lotus. Het is daarom belangrijk om zelf goed onderzoek te doen, en een tatoeëerder uit te kiezen die met je kan meedenken over jouw ideeën. Bij Dutch Ink luisteren we graag naar jouw ideeën en wensen, en helpen we je om de perfecte lotus tattoo uit te kiezen of te ontwerpen. De tatoeages op de foto’s in dit artikel komen uit onze eigen portfolio.

Hier zijn enkele vragen om te overwegen:
*Welke betekenis heeft de lotus voor jou?
Hoe verbind je je met haar symboliek van zuiverheid, groei en spirituele transformatie?
*Welke stijl en ontwerp spreekt jou aan?

Onze specialisten helpen je graag verder om jou te helpen ontdekken welke Lotus jou het beste past.
Kleur, black & Grey, watercolour, Mandala style ? Of zelfs een cartoon lotus behoord tot de vele mogelijkheden.

Het kan fotorealistisch overgenomen worden maar we kunnen er ook een speciale draai aangeven naar gelang je dit wenst.