Maori tattoo

De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Net als bij vele andere Polynesische volkeren, was het tatoeëren van de stamleden een belangrijke traditie. De unieke stijl van de Maori, met veel cirkelachtige vormen die elk hun eigen betekenis hebben, is erg populair geworden in de westerse wereld. Zo hebben bekende mensen als Robbie Williams en Rihanna er één. In dit artikel lees je hier meer over de betekenis en oorsprong van de Maori tattoo.


Polynesische tribal
-De Maori en tatoeëren
-De symbolen en hun betekenissen
De moderne Maori tattoo
-Een unieke tattoo
Tot slot

Polynesische tribal

Een tribal tattoo is een tatoeage die zijn oorsprong kent bij inheemse volkeren, zoals de Indianen in Amerika. Polynesië, een grote eilandengroep ten oosten van Australië, kent ook enkele inheemse volkeren. De Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, is er hier één van.

De Maori en tatoeëren

Tatoeëren vormde een belangrijk onderdeel van de cultuur van de Maori. Een Maori tattoo kenmerkte zich door de complexe combinatie van verschillende cirkelachtige vormen. Samen vertelden deze figuren een verhaal. Voor ieder persoon was de tatoeage daarom uniek. Iedereen had immers een ander verhaal te vertellen.

Ze lieten de tattoo, door hen moko genoemd, op hun gezicht zetten. Door bepaalde symbolen op specifieke delen van het gezicht te zetten, kon men in één oogopslag zien wie de persoon was, en wat zijn rol was in de maatschappij. Ook kon zijn afkomst aan de moko afgelezen worden, waarbij de linkerkant van het gezicht voor de vaders kant, en de rechterkant voor de moeders kant werd gebruikt. De tatoeage kon daarom nooit geheel symmetrisch zijn. Bij belangrijke personen werd op deze manier het hele gezicht vol getatoeëerd.
640px-TukukinoLindauer
 • In het midden van het voorhoofd stond de Ngakaipikirau. Deze gaf de rang van de persoon aan.
 • Rond de wenkbrauwen stond de Ngunga. Deze gaf de positie van de persoon aan.
 • Bij de ogen en neus stond de Uirere. Deze gaf aan dat de persoon een leidinggevende rol had.
 • Op de slapen stond de Uma. Deze gaf aan of de persoon getrouwd was. Ook een eventueel tweede huwelijk kon aangegeven worden.
 • Onder de neus stond de Raurau. Dit was een persoonlijk symbool; een handtekening.
 • Op de wangen stond de Taiohou. Deze gaf aan wat voor werk de persoon deed.
 • Op de kin stond de Wairua. Deze gaf de mana van de persoon aan, ofwel hoe belangrijk hij was.
 • Op de kaak stond de Taitoto. Deze gaf de geboortestatus van de persoon aan.

De symbolen en hun betekenissen

De symbolen die door de Maori gebruikt werden waren gebaseerd op de spiraal. Om het verhaal te vertellen werden deze symbolen aan elkaar geregen. Het uiteindelijke ontwerp is zeer complex, al wordt deze opgebouwd uit een klein aantal symbolen. Hier wordt een overzicht gegeven van welke symbolen typisch zijn voor de Maori.

 • Koru, staat voor een nieuw begin, groei en harmonie.
  Koru: De spiraal staat voor een nieuw begin, groei en harmonie.
 • Enkele slag, Patroon staat voor welvaart, kracht en vastberadenheid.
  Hei matau: De vishaak staat voor welvaart, kracht, vastberadenheid, een goede gezondheid en een veilige reis over water.
 • Enkele slag, staat voor oneindigheid.
  Enkele slag: Dit is het symbool voor de oneindigheid (infinity), en staat voor het levenspad in algemene zin.
 • Dubbele of driedubbele slag, Patroon staat voor een oneindige band tussen twee mensen of culturen, Zowel in zware als in lichtere tijden blijft men verbonden door vriendschap en trouw.
  Dubbele of driedubbele slag: Deze staan voor de oneindige band tussen twee mensen of culturen. Zowel in zware als lichtere tijden blijft men verbonden door vriendschap en trouw.
 • Manaia, de beschermer van de lucht.
  Manaia: Dit is een spiritueel figuur met de kop van een vogel, lichaam van een mens en de staart van een vis. Het is de beschermer van de lucht, land en zee en de begeleider van de menselijke ziel.
 • Hei tiki, Patroon staat voor geluk, opmerkzaamheid, trouw, kennis, sterk karakter.
  Hei tiki: De tiki is in algemene zin een belangrijke geluksbrenger. Het is een weergave van een ongeboren kind en staat voor vruchtbaarheid, opmerkzaamheid, trouw, kennis en een sterk karakter.
 • Pakati, moed, kracht en strijd.
  Pakati: Dit patroon staat voor moed, kracht en strijd.
 • Hikuaua, Dit patroon staat voor welvaart.
  Hikuaua: Dit patroon staat voor welvaart.
 • Unaunahi, overvloed en gezondheid.
  Unaunahi: Dit patroon staat voor overvloed en gezondheid.
 • Ahu ahu mataora, Patroon staat voor talent, prestaties (Met name in sport) en nieuwe uitdagingen.
  Ahu ahu mataroa: Dit patroon staat voor talent, prestaties (met name in sport) en nieuwe uitdagingen.
 • Taratarekae, kracht en gevoel,
  Taratarekae: Dit patroon staat voor kracht en gevoel.

De moderne Maori tattoo

In de 18de eeuw kwamen zeelieden als kapitein James Cook tijdens hun ontdekkingsreizen in aanraking met de Polynesische volkeren. Ze raakten gefascineerd door de tatau, de kunst van het tatoeëren, en namen het mee terug naar Europa. Gedurende de eeuwen is de originele moko helaas grotendeels verdwenen, ook bij de Maori zelf. Er zijn tatoeëerders die zich specialiseren in Polynesische tattoos om de stijl zo veel mogelijk te bewaren, maar het zal nooit hetzelfde zijn.

De cirkelachtige vormen van de Maori spreekt echter veel mensen aan. Aangezien niet veel mensen een tatoeage in het gezicht willen hebben heeft de Maori tattoo bij ons zijn plek gevonden op andere lichaamsdelen. Het gezicht heeft een ronde vorm, waardoor de tattoo het beste tot zijn recht komt op andere plekken met een ronde vorm. Armen, kuiten en dijbenen zijn allemaal goede plekken voor een Maori tattoo. De bovenarm wordt het meeste getatoeëerd, vaak van schouder tot de elleboog. Het komt ook voor dat de Maori gebruikt wordt voor een tattoo sleeve, of dat deze een stuk doorloopt op de borst of rug. Hieronder zie je voorbeelden uit het portfolio van Dutch Ink.

 • maori sleeve vanaf drie kanten bekeken
 • Maori tattoo op de onderarm

Een unieke tattoo

Wat wel is overgebleven van de oorspronkelijke Maori tattoo, is dat het tatoeage ontwerp goed uniek gemaakt kan worden. Doordat de symbolen van zichzelf simpel zijn, kunnen ze goed aangepast worden aan jouw wensen en jouw lichaam. Voor een mooi resultaat is het namelijk belangrijk dat er van jouw lichaamsvormen wordt uitgegaan. Als je een gespierde bovenarm hebt zal de tatoeage er anders uit moeten komen te zien, dan wanneer je dunne armen hebt. Daarnaast kun je met de laatste vijf symbolen makkelijk lange banen maken die recht of gebogen zijn, maar is het ook mogelijk om ze klein te houden. Met een beetje creativiteit is er een hoop mogelijk.

 • tribal tatoeage geplaatst op de bovenarm met een tekst erin
 • maori tattoo boven arm / shouder
 • Maori tattoo met een blauw erin op de borst/schouder
 • Maori tattoo geplaatst over de gehele linkerarm

Tot slot

De Maori tattoo heeft een grote culturele draagkracht. Het heeft zich in Europa ontwikkeld tot een stijl waarmee met een aantal basisfiguren veel verschillende combinaties gemaakt kunnen worden. Kijk voor meer inspiratie eens op Cuded en TattooEasily. Bij Dutch Ink vinden we het een leuke uitdaging om Maori tattoos te ontwerpen. Wil jij graag jouw Maori tattoo ook door ons laten ontwerpen en tatoeëren, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bellen op het nummer 010 – 870 05 28, of tijdens openingstijden binnen komen lopen. Ook zonder afspraak kun je bij ons terecht.