Old school tattoo

Het tatoeëren zoals wij dat in de westerse wereld kennen stamt uit de 17de eeuw. Met de beperkte middelen die ze in die tijd hadden, was er veel minder mogelijk dan vandaag het geval is. Hierdoor is een unieke stijl ontstaan. De huidige old school tattoo gaat terug naar deze beginselen. Je leest hier meer over de kenmerken en geschiedenis van de old school tatoeage.


Kenmerken
Symbolen en betekenissen
-Schip en anker
-Zwaluw en adelaar
-Harten en rozen
-Pin up meisjes
-Overige symbolen
-Nieuwe symbolen
Sailer Jerry
Tot slot

Kenmerken

Een old school tattoo is goed te herkennen aan de dikke zwarte lijnen en felle kleuren. Ook wordt er geen tot nauwelijks schaduw gebruikt. Dit was in de beginjaren nog niet mogelijk, omdat de tatoeëertechnieken nog niet zo verfijnd waren. Het tatoeëren van gedetailleerde portretten was toen bijvoorbeeld nog niet mogelijk. Er werden voornamelijk simpele ontwerpen met duidelijke lijnen gemaakt. Ook was er weinig variatie in kleur mogelijk. Old school tatoeages bestaan typisch uit grote vlakken met rode, blauwe, gele en groene kleuren.

Bij dit soort tatoeages wordt ook vaak tekst toegevoegd, bijvoorbeeld een naam of een spreuk. Kenmerkend is dat de tekst vaak niet los bij de tattoo staat, maar op een lintje wordt gezet die over het symbool heen loopt.

Een echte old school tattoo blijft trouw aan deze kenmerken. Dankzij de huidige tatoeëertechnieken kunnen er gemakkelijk verschillende tinten in kleuren worden gebruikt, of wordt de tattoo realistischer gemaakt door het gebruik van schaduw. Het idee achter de old school is echter dat het niet realistisch is.

Symbolen en betekenissen

Old school (soms gespeld als old skool) is een stijl, waardoor in feite elke tatoeage die aan de kenmerken voldoet een old school tatoeage genoemd kan worden. Het gaat echter verder dan dat. Old school verwijst niet alleen naar het gebruik van kleur, maar ook naar de symbolen die in die tijd werden getatoeëerd. Vroeger lieten voornamelijk zeelieden een tattoo zetten. De typische symbolen van een old school tattoo zijn dan ook de symbolen die bij deze mensen populair waren. Deze symbolen hebben ieder ook hun eigen betekenis. Hieronder wordt een overzicht gegeven van welke symbolen dit zijn, en in het kort wat hun betekenissen zijn. Lees voor meer gedetailleerde informatie onze artikelen over deze tatoeages.

Schip en anker

Zeelieden hadden vaak een liefde voor varen. Het is dan ook niet gek dat dingen die hiermee te maken hadden erg in trek waren. Een schip staat voor vrijheid en de drang naar avontuur. Iedereen die van water houdt kan dit met een schip uitdrukken. De tekst kan de naam van een eigen boot zijn of een krachtgevende spreuk. Dit zijn vaak wel grote tatoeages en daarom niet voor iedereen weggelegd.

Voor wie liever een kleinere tattoo wil hebben, is de anker een goede optie. Het staat voor de hoop op een veilige terugkeer en stabiliteit. Net zoals een schip op zijn plek gehouden wordt door een anker, houdt het jou ook met beide benen op de grond. Heb jij iemand in jouw leven die jou stabiliteit geeft? Dan is een anker tattoo met de naam van die persoon een mooie manier om dat te laten zien.

 • Old school boot op onderarm
 • Zwart witte old school tatoeage van een schip en een anker op een woeste zee geplaatst op de borst

Zwaluw en adelaar

De zwaluw en de adelaar zijn twee zeer verschillende vogels. De zwaluw is een kleine zangvogel die insecten eet, terwijl de adelaar een grote roofvogel is. Beide hebben ze dan ook een andere symboliek. De zwaluw heeft een veelzijdige betekenis. Het staat voor het bereiken van een mijlpaal, een overleden geliefde, hoop en trouw. Deze vogel was vooral bij de eerste zeelieden populair en wordt vandaag de dag bij zowel mannen en vrouwen gezet. De adelaar is iets moderner. Als nationaal symbool van de Verenigde Staten is het vooral bij Amerikaanse soldaten populair. De vogel staat voor kracht, wijsheid en spiritualiteit.
Zwaluw op schouderblad

oldskool-zwaluw-en-adelaar

Harten en rozen

Harten en rozen zijn al eeuwenlang het symbool voor de liefde. Met de old school stijl kunnen ze op zichzelf staan met een naam of een tekst erbij. Ze worden echter ook vaak gecombineerd met andere symbolen, zoals een dolk of vogel.

oldskool-harten-en-rozen

Pin up meisjes

Het Engelse werkwoord ‘to pin up’ betekent opprikken. Pin up meisjes waren oorspronkelijk modellen die in tijdschriften verschenen. De foto’s werden uitgeknipt en opgehangen. Zij boden de inspiratie voor het tatoeëren van aantrekkelijke dames. Een van de bekendste pin ups is tekenfilmfiguur Betty Boop.

In de jaren vijftig van de afgelopen eeuw raakte men geïnteresseerd in buitenlandse vrouwen. Er kwamen ontwerpen van vrouwen in Aziatische kleding of een hula rokje. De meisjes staan voor verleiding en kunnen verwijzen naar een geliefde. Naakte dames werden niet overal goed ontvangen. Zo moesten Amerikanen die in dienst wilden hun pin up fatsoenlijk maken door er op zijn minst een badpak overheen te laten tatoeëren.

 • Old school dame
 • Old school tattoo van een meisje met 80's haar by DutchInk

Overige symbolen

De bovenstaande symbolen zijn voor de meeste mensen het meest toegankelijk. Old school kent echter nog veel meer symbolen. Hieronder wordt een lijstje gegeven.

 • Nautische sterren;
 • Zeemeerminnen;
 • Dolken;
 • Schedels;
 • Dieren;
 • Vlinders.

Nieuwe symbolen

De originele old school symbolen zijn veelal verbonden met de zee, of dingen die men in die tijd aanspraken. Rond 1950 kwam het tatoeëren weer in, maar door de jaren heen was onze cultuur veranderd. Hierdoor zijn er nieuwe symbolen bijgekomen. Tatoeages waren onder andere bij motorliefhebbers populair. Waar de zeelieden een schip lieten tatoeëren, lieten de motorrijders een motor op hun lichaam zetten. Ook muzikanten lieten zich tatoeëren, maar zij kozen voor afbeeldingen die verbonden waren met de muziek, bijvoorbeeld een microfoon. Deze tattoos werden in de old school stijl gezet.

 • Old school motor op bovenarm
 • Cartoon achtige camera tattoo in de old school stijl

Sailor Jerry

Degene die een zeer grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de old school stijl was de Amerikaanse tatoeëerder Norman ‘Sailor Jerry’ Collins. Mede dankzij hem is de old school tatoeage sinds 1950 weer helemaal ingekomen.

Sailor Jerry is geboren in 1911 en kwam in aanraking met tatoeëren tijdens zijn tienerjaren, toen hij door Amerika reisde. Op 19-jarige leeftijd ging hij bij de marine en reisde de wereld rond. Op die manier kwam hij in contact met andere culturen en tatoeage stijlen. Nadat hij uit de militaire dienst stapte ging hij in Honolulu, de hoofdstad van Hawaiï, wonen. Daar opende hij een tattoo shop. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond Honolulu bekend als de plek waar matrozen met verlof gingen. Ze kwamen voor drie dingen: drank, meisjes en tatoeages. Er was voor Sailor Jerry dus genoeg werk, en hij had de mogelijkheid om zijn stijl te ontwikkelen. Deze stijl wordt vandaag de dag als basis voor de old school tatoeage gezien. De ontwerpen in dit artikel zijn originele Sailor Jerry ontwerpen.

Tot slot

Een old school tatoeage gaat terug naar de opkomst van de westerse tatoeëerkunst. Het is herkenbaar door zijn unieke kenmerken en biedt een grote variatie aan symbolen om uit te kiezen. De klassieke roos, vlinder of zwaluw zijn nog steeds erg populair en staan erg mooi in de old school stijl. Maar ook voor modernere afbeeldingen is de stijl goed geschikt. De tatoeages op foto’s die je in dit artikel hebt gezien zijn gezet door de tatoeëerders van Dutch Ink. De ontwerpen zijn officiële Sailor Jerry flashes. Kijk voor meer voorbeelden eens op Tumblr.

Vind jij old school een mooie stijl? Kom dan naar Dutch Ink om jouw tatoeage door onze tatoeëerders te laten zetten. Het maakt ons niet uit of je al precies weet wat je wilt, of dat je jouw ideeën eerst even rustig wilt bespreken. Je kunt altijd bij ons binnenlopen, ook zonder afspraak. Wij kiezen de tatoeëerder uit die voor jou het beste resultaat kan leveren. Wij beginnen pas met tatoeëren als je helemaal tevreden bent over het ontwerp.