Polynesische tattoo
Polynesië – De oorsprong van de tattoo
Polynesië is een eilandengroep ten oosten van Australië. Het strekt zich uit van Nieuw-Zeeland in het zuiden, tot Hawaiï in het noorden en Paaseiland in het oosten. Voor de oorspronkelijke bewoners uit dit gebied is de kunst van het tatoeëren een belangrijke traditie. Alhoewel het al vele duizenden jaren bestaat, komen de hedendaagse tatoeëertechnieken uit Polynesië. In de 18de eeuw raakte plantkundige Sir Joseph Banks geïnteresseerd in de tatoeagekunsten van de Polynesiërs tijdens zijn ontdekkingsreis met kapitein James Cook. Tijdens deze reis documenteerde Banks over deze traditie, en lieten Cook en zijn bemanningsleden zich tatoeëren. Op die manier brachten ze de tatau, wat het Polynesische woord voor tattoo is, naar Europa.
Verschillende stijlen
Er zijn veel overeenkomsten te vinden tussen de verschillende volkeren van de Polynesische eilanden. De tattoos:
- Zijn vaak groot;
- Dienen als overgangsritueel van kind naar volwassene;
- Vertellen een verhaal;
- Kenmerken zich door het gebruik van geometrische patronen;
- Werden traditioneel gezet met behulp van erg pijnlijke technieken.
Ondanks deze overeenkomsten zijn er ook verschillende unieke stijlen te ontdekken. Hieronder wordt een overzicht gegeven.
Maori
Ondanks dat wij de Maori tattoo doorgaans niet in het gezicht laten zetten, is de unieke stijl van de Maori’s erg populair. Het onderscheidt zich van de andere stijlen, door als basis een spiraal te nemen en dikke, kromme lijnen te gebruiken. Deze volgen de gezichtscontouren goed, maar staan ook erg mooi op andere lichaamsdelen, bijvoorbeeld de bovenarm.
Samoa
Marquesaeilanden
De tattoos in het westen
In Europa zijn Polynesische tattoos erg veranderd. Waar de tatoeages voor de stammen een culturele betekenis hebben, laten de Europeanen er één zetten omdat ze het simpelweg mooi vinden. Daarnaast nodigt de stijl als geheel, met zijn veelal geometrische vormen, uit tot creativiteit. Hierdoor worden verschillende Polynesische stijlen gecombineerd zonder besef van de oorspronkelijke betekenis. Er zijn tatoeëerders die zich gespecialiseerd hebben in de verschillende Polynesische tattoos. Zij kunnen een authentiek ontwerp maken.
Voornamelijk mannen laten een Polynesische tattoo zetten, al zijn er ook vrouwen die zich aangetrokken voelen tot de stijl. Er zijn wel grote verschillen tussen waar mannen en vrouwen voor kiezen. Net zoals bij de stammen, zijn de mannelijke tatoeages groter. Deze komt vaak op de bovenarm, vanaf de schouder tot aan de elleboog, eventueel doorlopend naar de borst, rug en / of onderarm. Vrouwen kiezen daarentegen vaker voor een kleinere tattoo op de onderrug, schouderblad of de wreef van de voet, eventueel in een bepaalde vorm, zoals een veer.
Tot slot
Een Polynesische tattoo heeft veel culturele draagkracht, en sinds de 18de eeuw is men er al door gefascineerd. Het is de oorsprong van de moderne tatoeage, en biedt ondanks de vele overeenkomsten tussen de stijlen ook veel variatie. Het kan helemaal aangepast worden aan jouw wensen. Om de tatoeage zo authentiek mogelijk te maken is het wel belangrijk om een tatoeëerder uit te zoeken met de benodigde kennis en ervaring. Kom eens lang in onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam). 7 dagen per week kun je ook zonder afspraak binnenlopen om de sfeer te proeven en jouw ideeën te bespreken. Wij zullen de tatoeëerder voor je uitkiezen die jou het beste resultaat kan geven.