Polynesische tattoo

De Polynesische tattoo is een tribal, wat betekent dat de tatoeage voornamelijk bestaat uit lijnpatronen die kenmerkend zijn voor stamculturen. De tatoeages van de stammen uit het Polynesische gebied zijn door de jaren heen erg populair geworden in de westerse wereld. Vaak wordt er bij de term Polynesische tattoo gedacht aan één bepaald type tatoeage, maar niets is minder waar. Het is een verzamelnaam voor alle tatoeage stijlen die van oorsprong uit het Polynesische gebied komen. Dit artikel geeft hier meer informatie over, en laat je veel voorbeelden zien.
Maori tattoo op de onderarm
Pacific eilanden weergeven op een kaart

Polynesië – De oorsprong van de tattoo

Polynesië is een eilandengroep ten oosten van Australië. Het strekt zich uit van Nieuw-Zeeland in het zuiden, tot Hawaiï in het noorden en Paaseiland in het oosten. Voor de oorspronkelijke bewoners uit dit gebied is de kunst van het tatoeëren een belangrijke traditie. Alhoewel het al vele duizenden jaren bestaat, komen de hedendaagse tatoeëertechnieken uit Polynesië. In de 18de eeuw raakte plantkundige Sir Joseph Banks geïnteresseerd in de tatoeagekunsten van de Polynesiërs tijdens zijn ontdekkingsreis met kapitein James Cook. Tijdens deze reis documenteerde Banks over deze traditie, en lieten Cook en zijn bemanningsleden zich tatoeëren. Op die manier brachten ze de tatau, wat het Polynesische woord voor tattoo is, naar Europa.

Verschillende stijlen

Er zijn veel overeenkomsten te vinden tussen de verschillende volkeren van de Polynesische eilanden. De tattoos:

 • Zijn vaak groot;
 • Dienen als overgangsritueel van kind naar volwassene;
 • Vertellen een verhaal;
 • Kenmerken zich door het gebruik van geometrische patronen;
 • Werden traditioneel gezet met behulp van erg pijnlijke technieken.

Ondanks deze overeenkomsten zijn er ook verschillende unieke stijlen te ontdekken. Hieronder wordt een overzicht gegeven.

Maori

De Maori tattoo is de bekendste Polynesische tattoo. De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Zij brengen patronen, de zogenaamde moko, aan op het gezicht. Deze moko dienen als een soort identiteitskaart. Wie de persoon is, en welke rol hij of zij speelt in de maatschappij, kan in één oogopslag afgelezen worden aan de hand van bepaalde symbolen op specifieke delen van het gezicht. Bij mannen werd het hele gezicht getatoeëerd, terwijl vrouwen de lippen en kin lieten tatoeëren.
Maori gezichtsversiering

Ondanks dat wij de Maori tattoo doorgaans niet in het gezicht laten zetten, is de unieke stijl van de Maori’s erg populair. Het onderscheidt zich van de andere stijlen, door als basis een spiraal te nemen en dikke, kromme lijnen te gebruiken. Deze volgen de gezichtscontouren goed, maar staan ook erg mooi op andere lichaamsdelen, bijvoorbeeld de bovenarm.

Samoa

Samoa is erg kenmerkend geweest voor de geschiedenis en ontwikkeling van de Polynesische tattoo. Op dit eiland is de tatoeage verfijnd en overgebracht naar andere eilanden. De traditionele pe’a en malu zijn echter op Samoa gebleven. De pe’a is een tattoo voor mannen. Hierbij wordt alles vanaf de navel tot aan de knie getatoeëerd. Het wordt vandaag de dag alleen maar op de traditionele manier gezet, dus niet met moderne tatoeëer technieken. De malu is een tattoo voor vrouwen wie een belangrijke rol vervullen binnen de familie, en loopt van de dijen tot net onder haar knieën.
Samoa tattoo gehele onderlijf
De pe’a en malu kenmerken zich in vorm door hun fijne, rechte lijnen waarbij bepaalde patronen veel herhaald worden. De authentieke tatoeages worden doorgaans niet bij buitenstaanders gezet, maar de stijl is soms terug te vinden in andere tattoos.
Samoan Malu tattoo op boven benen

Marquesaeilanden

Een groepje eilanden tussen Hawaiï en Paaseiland worden de Marquesaeilanden, of het Markiezenarchipel, genoemd. Over de tatoeëerstijl is sinds de ontdekking van de eilanden veel geschreven door ontdekkingsreizigers. Volgens Georg Heinrich von Langsdorff, een bioloog, waren de tatoeages veel uitgebreider dan die op de andere eilanden. De meeste mannen waren van top tot teen volledig bedekt met grote zwarte vlakken, afgewisseld met patronen die veelal afgeleid zijn uit de natuur, zoals dieren en planten.
Nuku Hiva strijder

De tattoos in het westen

In Europa zijn Polynesische tattoos erg veranderd. Waar de tatoeages voor de stammen een culturele betekenis hebben, laten de Europeanen er één zetten omdat ze het simpelweg mooi vinden. Daarnaast nodigt de stijl als geheel, met zijn veelal geometrische vormen, uit tot creativiteit. Hierdoor worden verschillende Polynesische stijlen gecombineerd zonder besef van de oorspronkelijke betekenis. Er zijn tatoeëerders die zich gespecialiseerd hebben in de verschillende Polynesische tattoos. Zij kunnen een authentiek ontwerp maken.

Voornamelijk mannen laten een Polynesische tattoo zetten, al zijn er ook vrouwen die zich aangetrokken voelen tot de stijl. Er zijn wel grote verschillen tussen waar mannen en vrouwen voor kiezen. Net zoals bij de stammen, zijn de mannelijke tatoeages groter. Deze komt vaak op de bovenarm, vanaf de schouder tot aan de elleboog, eventueel doorlopend naar de borst, rug en / of onderarm. Vrouwen kiezen daarentegen vaker voor een kleinere tattoo op de onderrug, schouderblad of de wreef van de voet, eventueel in een bepaalde vorm, zoals een veer.

Polynesische tattoo bij Dutch Ink

De tatoeëerders van Dutch Ink kunnen tatoeages in verschillende stijlen zetten. Wij hebben vaste ontwerpen die wij voor jou kunnen aanpassen, of we ontwerpen speciaal voor jou iets unieks. Kijk eens naar de voorbeelden hieronder. Deze komen uit ons eigen portfolio.

 • Veer op rug
 • maori tattoo op de bovenarm die bijna klaar is.
 • tribal tatoeage geplaatst op de bovenarm met een tekst erin
 • maori sleeve met de naam anita erin verwerkt
 • Maori tattoo met een blauw erin op de borst/schouder
 • maori sleeve vanaf drie kanten bekeken
 • Polynesian tattoo door Dutchink
 • polynesian tribal tattoo op de bovenarm, schouder en borst
 • Maori tattoo geplaatst over de gehele linkerarm
 • Maori sleeve en borst stuk
 • Maori sleeve en borst stuk

Tot slot

Een Polynesische tattoo heeft veel culturele draagkracht, en sinds de 18de eeuw is men er al door gefascineerd. Het is de oorsprong van de moderne tatoeage, en biedt ondanks de vele overeenkomsten tussen de stijlen ook veel variatie. Het kan helemaal aangepast worden aan jouw wensen. Om de tatoeage zo authentiek mogelijk te maken is het wel belangrijk om een tatoeëerder uit te zoeken met de benodigde kennis en ervaring. Kom eens lang in onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam). 7 dagen per week kun je ook zonder afspraak binnenlopen om de sfeer te proeven en jouw ideeën te bespreken. Wij zullen de tatoeëerder voor je uitkiezen die jou het beste resultaat kan geven.