Roos tattoo

Onder de bloemen is en blijft de roos een erg populaire keuze voor een tattoo. Ze zijn goed herkenbaar en hebben een duidelijke betekenis van liefde. Er valt echter op verschillende manieren mee te variëren. Denk bijvoorbeeld aan verschillende kleuren. In dit artikel kom je meer te weten over verschillende soorten rozen en hun betekenissen. Je ziet daarbij ook veel voorbeelden ter inspiratie. Alle foto’s (met uitzondering die van de bekende mensen) komen uit het portfolio van Dutch Ink.


Betekenissen
-Black and grey
-Verschillende rozen
-Combinaties
Achtergrond
-Mannen en vrouwen
-Bekende mensen
Tot slot

Betekenissen

De populariteit van de rozen tattoos is niet alleen van deze tijd. Vroeger lieten zeelieden de bloem tatoeëren als herinnering aan hun geliefde die achterbleef. Liefde is dan ook de sterkste betekenis die de roos heeft, maar niet de enige. Over de exacte betekenissen die met de roos gepaard gaan, zijn veel verschillende versies te vinden. Het is dan ook moeilijk om een definitieve lijst te geven. Hieronder wordt een lijst gegeven met verschillende betekenissen rondom de kleur, en het verschil of de bloem bloeit of nog in de knop zit.

Kleuren In bloei In de knop Voorbeeld
Wit Vertrouwen / waardigheid Afhankelijkheid / Onderdadigheid Bloem op bovenarm
Roze Geluk / dankbaarheid Geloof in elkaar tatoeage van twee zwarte rozen en één roze roos met de tekst jaimee
Rood Liefde / respect Opbloeiende liefde / Geheime liefde Tatoeage van een rode roos met enkele druppels water erop
Zwart Rustig of tijdelijk afscheid Definitief afscheid / De dood tatoeage van twee zwarte rozen en één roze roos met de tekst jaimee
Blauw Spirituele beleving Wens om de diepte in te gaan tattoo van drie realistische blauwe rozen en twee old school zwaluwen erbij
Geel Ontrouw / jaloezie Vriendschap / Verbondenheid

Voorbeelden van roos tattoos

Het schema krabbelt echt maar aan de oppervlakte van de betekenissen van de roos. Iedereen heeft zijn eigen interpretatie, en de keuze voor een bepaalde kleur kan ook gemaakt worden omdat je het mooi vindt. Je kunt ook nog op andere manieren variëren of elementen toevoegen. Bijvoorbeeld, het toevoegen van doorns kan betekenen dat een relatie niet altijd over rozen gaat, maar dat er wel bereidheid is om het te laten slagen. Een geknakte roos symboliseert vaak dat een relatie niet gelukt is, of dat er een bepaalde levensfase is afgesloten.

Black and gray

Je kunt voor black and grey kiezen. Doordat deze geen kleur heeft, draagt het geen van de traditionele kleurbetekenissen, ook niet die van de zwarte roos.

  • Romeinse tekens bijgevoegd en een roos verwerkt in een tatoeage
  • twee klaprozen geplaatst op de borst en schouder in de back and grey stijl
  • Realistische tattoo van rozen en een skull op bovenarm

Verschillende rozen

Er zijn ook verschillende soorten rozen. Een lijst met voorbeelden kun je vinden op rozenrijk. Denk bijvoorbeeld eens aan een klaproos, ook wel papaver genoemd. Deze staat voor hoogmoed, superioriteit, competitie en autoriteit. Een pioenroos komt ook regelmatig voor in een tattoo. Door de vele blaadjes zijn er mooie ontwerpen te maken, en het staat voor vergankelijke weelderigheid, nobelheid, hoogmoed en overdaad.

  • klok met rozen geplaatst op de onderarm/pols

Achtergrond

De roos is al door de eeuwen heen verbonden met de liefde. In de literatuur zijn talloze referenties te vinden, evenals in religie. Zo wordt de Griekse godin van de liefde, Aphrodite, traditioneel geassocieerd met een roos. Maar liefde is niet de enige associatie die met deze bloem gepaard gaat. Vanuit het Christendom verwijzen vijf rozenblaadjes naar de vijf wonden van Jezus en daarbij zijn lijden. Soms zijn er zelfs geen associaties, bijvoorbeeld bij de ‘war of the roses’. Deze term verwijst naar een Engelse burgeroorlog tijdens de vijftiende eeuw. Beide partijen gebruikten een roos als embleem, wit voor York en rood voor Lancaster, maar dienden verder niet als extra betekenis.

Mannen en vrouwen

Zowel mannen als vrouwen kiezen voor een roos tattoo, vaak als een manier om je liefde te uiten. Ze worden vaak op de bovenarm, rug, enkel of voet gezet. Doordat een roos echter veel vormen en betekenissen heeft, zijn er wel verschillen te zien tussen wat mannen en vrouwen doorgaans kiezen. Mannen gebruiken de roos vaak voor heftige emoties zoals passie of jaloezie. Ze kiezen dan ook overwegend grote, vaak rode, rozen in de old school stijl. Vrouwen pakken het subtieler aan, en kiezen liever voor sierlijke ontwerpen en zachte kleuren.

  • Tatoeage van een rode roos met enkele druppels water erop
  • Zwarte rozen tatoeage op de zij van ene vrouw
  • Black and grey rozen tak tattoo

Bekende mensen

Er zijn ook genoeg voorbeelden te vinden van bekende mensen die een roos tattoo hebben. In 2008 stapte Lady Gaga binnen bij tatoeëerder Kat von D (bekend van LA Ink) om haar nieuwe tatoeage te laten zetten. Vanaf haar onderrug tot aan haar linkerzij liet zij twee bosjes rozen zetten. De tatoeage was voor Lady Gaga een manier om haar eerdere tatoeage van een muzieksleutel, waar ze zich een beetje voor schaamde, te verwerken in iets mooiers.
lady-gaga-music-note-tattoo

Onder bekende Nederlanders heeft zanger en tatoeëerder Ben Saunders (die ook regelmatig bij Dutch Ink tatoeëert!) een roos, samen met een diamant, in zijn nek staan. Rapper Gers Pardoel heeft op zijn rechteronderarm rozen rondom een microfoon staan. En bij zangeres Anouk zijn twee pioenrozen onderdeel van de tattoo sleeve op haar rechterarm.

Tot slot

Kortom, wat betreft de roos is er voor ieder wat wils wanneer men aan het nadenken is over een tatoeage. Je kunt het gewoon een mooie bloem vinden zoals Lady Gaga. Of geef jouw tatoeage een diepere betekenis door de juiste kleur en vorm te kiezen. Combineer voor extra persoonlijke ontwerpen de roos met andere elementen. Uiteindelijk moet de tattoo simpelweg gewoon bij jou passen.

Bij Dutch Ink hebben wij de kennis en vaardigheid in huis om voor jou een uniek ontwerp te maken. De prijzen hangen af van hoe groot de tatoeage wordt, en voor welke stijl je kiest. In ieder geval werken we bij Dutch Ink met een stukprijs in plaats van een uurtarief. Zodra het ontwerp af is weet je dus precies waar je aan toe bent met de kosten. Daarnaast kun je bij ons altijd binnen komen lopen, ook zonder afspraak. Wil je je liever eerst nog iets meer laten inspireren, kijk dan eens op Cuded en TattooEasily.

  • tattoo van twee blauwe rozen met namen erbij
  • Klaproos tatoeage met een vlinder en een vleermuis
  • Bloemen op onderarm