Helix piercing
Je kunt je oor op vele manieren met een sieraad versieren. Een helix piercing is een van de mogelijkheden. Maar wat is een helix eigenlijk? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag, en praktische informatie over het piercen ervan.
Wat is een helix?
Helix piercing laten zetten
– Werkwijze
– Doet het pijn?
– Nazorg
Trends
Oorsprong
Wat is een helix
Helix piercing laten zetten
Werkwijze
De helix bestaat volledig uit kraakbeen. Ondanks dat kraakbeen vrij flexibel is, bestaat er een kans dat deze versplintert wanneer de piercing geschoten wordt. De GGD heeft om deze reden richtlijnen opgesteld die het schieten van kraakbeenpiercings verbieden. In plaats daarvan moeten deze piercings gepiercet worden. Hierbij wordt er met een naald door de piercer zelf een gaatje gemaakt.
Als je wilt weten over hoe het piercen in zijn werk gaat, kun je meer informatie vinden in ons artikel over de eerste piercing. Je kunt ook het onderstaande filmpje bekijken. In ieder geval is het belangrijk dat de helix tijdens het piercen vrij is. Als je lang haar hebt, kun je dit van tevoren het beste in een staart doen. Mocht je na het lezen van deze informatie en het zien van het filmpje toch nog vragen hebben, dan mag je altijd contact opnemen met onze piercer. Loop vrijblijvend binnen in onze shop of bel met het nummer: 010 – 870 05 28. Wij staan graag voor je klaar voor een persoonlijk advies.
Doet het pijn?
Het is moeilijk om een antwoord te geven op de vraag of het zetten van een piercing pijn doet. De oren zijn een erogene zone en kunnen daardoor gevoelig zijn. Daarnaast moet de naald door een stukje kraakbeen heen. Of je pijn ervaart, is sterk afhankelijk van jouw pijngrens en hoe gevoelig je helix is. Te veel nadenken over de pijn zal het sowieso erger maken. Een helix piercing laten zetten duurt niet lang en de pijn zal snel wegtrekken. Voor je het weet loop je de shop uit met een mooi nieuw sieraad. Mocht je toch erge pijn blijven houden, neem dan contact op met de piercer.
Nazorg van de helix piercing
Bij elke piercing geldt dat een goede verzorging noodzakelijk is voor succes. Bij de deze piercing is dit niet anders. Het heeft, net als andere kraakbeenpiercings, minimaal 3 maanden de tijd nodig om volledig te herstellen, maar het kan ook 9 maanden duren. Bij Dutch Ink krijg je alle informatie en aftercare producten gratis mee na de behandeling. Gebruik deze goed om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast kun je de tips hieronder gebruiken.
Een piercing is in feite een open wondje en moet daarom goed schoon worden gehouden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld antibacteriële zeep zoals Unicura, of een zoutoplossing. Wanneer je de piercing verzorgt moeten je eigen handen schoon zijn. Blijf naast het verzorgen zoveel mogelijk van de piercing af. Vuil en wondvocht dat zich ophoopt kan dan niet in de wond terecht komen.
Ondanks alle goede verzorging kan het gebeuren dat de helix gaat irriteren of zelfs ontsteken. De helix gaat dan erg pijn doen en er komt een klein rood bultje bij de piercing. Blijf er van af en neem contact op met de piercer of de huisarts. Bij een snelle behandeling kan de ontsteking heel goed genezen zonder dat je de piercing hoeft te verliezen.
Trends
De meeste soorten piercings zijn geschikt om als helix piercing te gebruiken. Een captive bead ring (een ringetje met een balletje) kan erg stoer zijn, terwijl een knopje vooral sierlijk is. Deze twee zijn dan ook erg populair en hiermee valt veel naar jouw smaak te variëren. Als laatste is de barbell (een staafje met 2 bolletjes) ook nog een optie. Bij het piercen van de helix zijn er echter nog veel meer mogelijkheden dan een ringetje, knopje of barbell. Doordat de helix een grote oppervlakte beslaat, kun je op veel plekken de piercing laten zetten. Hieronder staat een overzicht van de trends.
- Traditional: Dit is de meest simpele variant waarbij het ringetje of knopje in de rand van je oorschelp zit. Er is genoeg ruimte om meerdere naast elkaar te laten zetten.
- Forward Helix: Hierbij wordt de piercing specifiek in het deel gezet waar de oorschelp vastzit aan de rest van je hoofd. Erg populair voor deze plek is de Triple Forward Helix, waarbij er drie piercings vlak boven elkaar worden gezet.
- Orbital: Bij dit type zit een captive bead ring niet door een, maar door twee gaatjes. Door het grote oppervlak van de helix is deze uitstekend geschikt voor deze type piercing.
- Industrial: Deze lijkt op de orbital, maar in dit geval liggen de gaatjes verder uit elkaar en wordt er een lange barbell gebruikt.
- Gecombineerd: Er bestaan ook oorbellen met twee knopjes en een kettinkje ertussen. Deze zijn heel goed geschikt als je naast een helix piercing ook gaatjes in je oorlellen of een tragus piercing hebt.