Navelpiercing
Een navelpiercing is een van de talloze manieren om je lichaam met een sieraad te versieren. In dit artikel vind je naast hele praktische informatie over het piercen van je navel ook informatie over de achtergrond ervan.
Inhoud van deze pagina
Navelpiercing laten zetten
– Navelpiercing zetten prijs
– Geschikte navels
– Werkwijze
– Doet een navelpiercing pijn?
– Nazorg
Verschillende soorten navelpiercings
Oorsprong
Typisch voor vrouwen
Navelpiercing laten zetten
Een navelpiercing wordt niet in de navel zelf gezet, maar door de huid aan de rand ervan. Het meest gebruikelijke is om de bovenrand te laten piercen, maar het kan aan elke willekeurige kant. Houd er wel rekening mee dat een navelpiercing ook risico’s met zich mee brengt. Hieronder wordt een overzicht gegeven, maar het is sterk aan te raden om je bij een piercer goed te laten informeren wanneer je een navelpiercing overweegt.
Bij Dutch Ink ben je altijd welkom om vrijblijvend langs te komen in onze shop met al je vragen. Je kunt ons natuurlijk ook altijd bellen op het nummer: 010 – 870 05 28.
Navelpiercing zetten prijs
Bij Dutch Ink is de prijs van het zetten van een navelpiercing slechts €22,50! Onze uitgebreide nazorg zit bij deze prijs inbegrepen. Je ontvangt bijvoorbeeld gratis aftercareproducten, waarmee je het genezingsproces kunt versnellen. We zijn hiermee de goedkoopste gecertificeerde piercingshop van Nederland.
Geschikte navels
Helaas is een navelpiercing niet voor iedereen mogelijk. Wanneer er te veel druk op het sieraad kan staan is het ten sterkste af te raden om een navelpiercing te nemen, omdat er dan een grote kans is dat er irritaties en ontstekingen ontstaan.
Dit is bijvoorbeeld het geval als je buik zich omvouwt op je navel als je zit of voorover buigt. Sowieso is er bij mensen met een dikkere buik de kans groter dat de piercing uitgroeit. Het lichaam stoot de piercing dan af en deze zal na verloop van tijd eruit vallen. Daarnaast kan er bij een bolle navel niet genoeg ruimte zijn. Er is ook de mogelijkheid om deze direct te laten piercen, maar dit is niet altijd mogelijk. Degene die hier het beste over kan oordelen is de piercer. Bij Dutch Ink krijg je altijd een persoonlijk advies.
Werkwijze
Wanneer jouw navel geschikt is bevonden, kun je de navelpiercing laten zetten. Trek het liefst een shirt aan die niet te strak zit en die je gemakkelijk omhoog kan doen. Ook mag je broek niet te hoog in de taille zitten. Je kleding zal dan niet in de weg zitten tijdens, maar ook na het piercen.
De navelpiercing is een surface piercing. Dit houdt in dat het sieraad door een huidplooi wordt gezet. Dit wordt op dezelfde manier gedaan als een kraakbeenpiercing. Met een klem wordt de huidplooi vastgehouden en een naald erdoorheen gedrukt. Wanneer de naald wordt teruggetrokken haalt de piercer het sieraad erdoorheen. Een uitgebreid overzicht van wat er precies gebeurt tijdens het piercen kun je vinden in ons artikel over de eerste piercing.
Doet een navelpiercing pijn?
Een veel gestelde vraag is of het zetten van een piercing pijn doet. Hier valt geen simpel antwoord op te geven. Het is sterk afhankelijk van jouw pijngrens en hoe gevoelig het gebied rond je navel is. Ook ervaren mensen die constant over de pijn nadenken het vaak als erger. Probeer lekker te ontspannen en na te denken over hoe je straks wegloopt uit onze piercing shop met een mooi sieraad. In ieder geval moet de pijn die je voelt snel wegtrekken. Indien dit niet het geval is, is het verstandig om dit aan te geven bij de piercer.
Nazorg
Nadat de navelpiercing is gezet, is een goede verzorging erg belangrijk. In tegenstelling tot vele andere piercings heeft een navelpiercing lang de tijd nodig om te genezen. Gemiddeld is er een hersteltijd van ongeveer 6 maanden. Bij Dutch Ink word je altijd goed geïnformeerd over wat je wel en niet moet doen. Ook krijg je de aftercareproducten die je nodig hebt gratis mee. Hieronder geven we je alvast enkele tips.
Het belangrijkste is dat de piercing goed schoon wordt gehouden. Vanwege de grote hoeveelheid bacteriën, wordt het afgeraden om de eerste paar weken in chloorwater te gaan zwemmen. Daarentegen kan zwemmen in zout water erg goed werken om infecties tegen te gaan, evenals de piercing schoonspoelen met een zoutoplossing.
Het is ook af te raden om broeken met een hoge taille te dragen. Door de rand van de broek kan de piercing in de verdrukking raken met alle gevolgen van dien. Daarnaast is er ook een verhoogd risico dat de piercing blijft haken. Het kan zelfs gebeuren dat de piercing uitscheurt.
In ieder geval kan het altijd gebeuren dat de wond die de piercing in feite achterlaat toch gaat irriteren of zelfs ontsteken. Het is verstandig om in alle gevallen alert te zijn. Een slecht verzorgde navelpiercing kan flinke littekens veroorzaken, of in het ergste geval kan de infectie tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Wees er bij problemen snel bij om dit te voorkomen door contact op te nemen met de piercer of je huisarts.
Verschillende soorten navelpiercings
Je kunt je buik met verschillende soorten piercings versieren. In het algemeen zijn alle staaf- en ringpiercings het meest geschikt. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende soorten.
- Barbell: In de simpelste vorm is dit een staafje met aan twee kanten een bolletje, maar kan ook andere vormen hebben. Eén bolletje valt in de holte van de navel en het andere bolletje erbuiten.
- Bananabell: Een type barbell waarbij het staafje iets gebogen is. Deze wordt vaak gebruikt bij het zetten van een navelpiercing. Het bolletje dat in de navelholte valt kan een extra versiering hebben, zoals een steentje of een kort kettinkje.
- Captive Bead Ring (CBR): Dit is een volledig ringetje dat wordt dicht gehouden door een klein bolletje.
Oorsprong
De huidige populariteit is dankzij de clip van het nummer Cryin’ van Aerosmith uit 1993. In de video wordt de navel actrice Alicia Silverstone gepiercet door Paul King. In het verhaal speelt de actrice de rol van een tienermeisje die erachter komt dat haar vriendje vreemd gaat. In een wervelwind van emoties laat ze uiteindelijk een navelpiercing zetten. Rond diezelfde tijd liet model Christy Turlington, vandaag de dag bekend van onder andere de Calvin Klein en Maybelline reclames, haar navelpiercing zien op een modeshow. Hiermee droeg ook zij bij aan deze nieuwe trend. Doordat kort hierna ook andere artiesten zoals Madonna, Britney Spears en Beyoncé een navelpiercing zijn gaan nemen, is de populariteit en acceptatie des te meer gegroeid.