Tragus piercing
Een tragus piercing is een van de talloze manieren om je oor met een sieraad te versieren. Nu is niet bij iedereen bekend wat precies de tragus is. In dit artikel wordt deze vraag beantwoord en vind je praktische informatie over het piercen ervan.
Wat is een tragus?
Tragus piercing laten zetten
– Werkwijze
– Doet het pijn?
– Nazorg
Verschillende soorten piercings
Oorsprong
Wat is een tragus?
Tragus piercing laten zetten
Werkwijze
De piercing wordt dwars door het kraakbeen heen gezet. Aangezien dit stukje kraakbeen vrij dik is, is het volgens de richtlijnen van de GGD verboden om deze piercing te laten schieten. Bij het schieten bestaat er een kans dat het kraakbeen versplintert en gaat vervormen of ontsteken. Bij piercen loop je dit risico niet. Bij het piercen wordt het gaatje met de hand gemaakt door een naald door de tragus heen te steken.
In ons artikel over de eerste piercing vind je meer gedetailleerde informatie over hoe het piercen in zijn werk gaat. In het onderstaande filmpje is ook goed te zien hoe het werkt. Laat je voor het piercen in ieder geval altijd goed informeren door de piercer. Bij Dutch Ink mag je altijd langskomen, of ons bellen op het nummer 010 – 870 05 28 voor meer informatie en een persoonlijk advies.
Doet het pijn?
Op de vraag of het zetten van een piercing pijn doet valt geen simpel antwoord op te geven. In de tragus zelf zitten weinig zenuwuiteinden die pijnsignalen kunnen doorgeven naar de hersenen, maar de naald moet wel door een vrij dik stuk kraakbeen heen. Of je pijn ervaart is sterk afhankelijk van jouw pijngrens en hoe gevoelig je tragus is. Als je constant over de pijn nadenkt, zul je het waarschijnlijk als erger ervaren. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, maar je zult al snel weglopen met een mooi nieuw sieraad. De pijn moet In ieder geval snel wegtrekken. Geef het aan bij de piercer indien dit niet het geval is.
Nazorg
Het belangrijkste is dat de piercing goed schoon wordt gehouden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een zoutoplossing. Wees je ook bewust van alles wat in contact komt met je oor, zoals je haren of je kussensloop. Verschoon je sloop regelmatig, en probeer zo veel mogelijk te vermijden dat je op je gepiercete tragus slaapt. Blijf zelf ook zoveel mogelijk van de piercing af om te verkomen dat eventueel vuil dat zich ophoopt in de wond terecht komt.
Verschillende soorten piercings
Je kunt je oor met verschillende soorten piercings versieren. In het algemeen zijn de meeste soorten piercings geschikt. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende soorten.
- Barbell: Dit is een staafje met aan twee kanten een bolletje. Eén bolletje zit aan de voorkant van de tragus en de andere aan de achterkant. Er bestaan ook andere vormen dan bolletjes, zoals een spike.
- Captive Bead Ring (CBR): Dit is een ringetje dat wordt gesloten door een bolletje. Het voordeel ten opzichte van andere ringetjes is dat deze geen scherpe randjes heeft.
- Labretknopje: Deze is oorspronkelijk bedoeld voor mondpiercings, maar door de platte achterkant is deze ook zeer geschikt en comfortabel om in de tragus gedragen te worden. Het dragen van oordopjes wordt vaak als een stuk prettiger ervaren met deze knopjes.
Oorsprong
Het is moeilijk te zeggen wanneer de tragus piercing is ontstaan. Ondanks dat het piercen van de oren al eeuwen oud is, zijn er geen aanwijzingen dat dit ook zo was voor de tragus. In de jaren ’90 ging men steeds meer experimenteren met piercings op ongebruikelijke plekken. De helix piercing, dat is een piercing in de bovenrand van je oor, was een van de eerste populaire plekken. Een paar jaar later kwam de tragus piercing in de mode. In 2005 noemde de BBC het zelfs “de nieuwe navel van de piercing wereld”, omdat het even populair werd als de navelpiercing. De BBC publiceerde het artikel naar aanleiding dat actrice Scarlett Johanson was gezien met een ringetje in haar tragus. Andere artiesten met een tragus piercing zijn onder andere P!nk en Rihanna.