Tragus piercing

Een tragus piercing is een van de talloze manieren om je oor met een sieraad te versieren. Nu is niet bij iedereen bekend wat precies de tragus is. In dit artikel wordt deze vraag beantwoord en vind je praktische informatie over het piercen ervan.


Wat is een tragus?
Tragus piercing laten zetten
– Werkwijze
– Doet het pijn?
– Nazorg
Verschillende soorten piercings
Oorsprong

Wat is een tragus?

De buitenkant van het oor bestaat uit verschillende kleine onderdelen met elk een eigen naam. De tragus is het kleine stukje kraakbeen dat vlak voor je gehoorgang zit. Het moet niet verward worden met de antitragus. Dit is namelijk het randje kraakbeen vlak boven de oorlel. De tragus is het stukje waarmee je je oren dicht kunt drukken, of waar oordopjes achter blijven hangen. Het komt van het Griekse woord tragos, dat geit betekent. Het verhaal hierachter is dat oorhaar dat rond dit gebied kan groeien ook tragus wordt genoemd en doet denken aan de sik van een geit.
Oor met namen voor elk stuk kraakbeen

Tragus piercing laten zetten

Tragus piercing
Bij de een is de tragus groter dan bij de ander, maar over het algemeen zijn ze allemaal wel geschikt om een piercing in te laten zetten. Bij Dutch Ink betaal je standaard voor alle oorpiercings €17,50. Wij bieden hiermee de goedkoopste piercingservice van Nederland. Wij leveren echter niet in op de kwaliteit. Wij kunnen onze prijzen zo goedkoop houden door de materialen scherp in te kopen.

Werkwijze

De piercing wordt dwars door het kraakbeen heen gezet. Aangezien dit stukje kraakbeen vrij dik is, is het volgens de richtlijnen van de GGD verboden om deze piercing te laten schieten. Bij het schieten bestaat er een kans dat het kraakbeen versplintert en gaat vervormen of ontsteken. Bij piercen loop je dit risico niet. Bij het piercen wordt het gaatje met de hand gemaakt door een naald door de tragus heen te steken.

In ons artikel over de eerste piercing vind je meer gedetailleerde informatie over hoe het piercen in zijn werk gaat. In het onderstaande filmpje is ook goed te zien hoe het werkt. Laat je voor het piercen in ieder geval altijd goed informeren door de piercer. Bij Dutch Ink mag je altijd langskomen, of ons bellen op het nummer 010 – 870 05 28 voor meer informatie en een persoonlijk advies.

Doet het pijn?

Op de vraag of het zetten van een piercing pijn doet valt geen simpel antwoord op te geven. In de tragus zelf zitten weinig zenuwuiteinden die pijnsignalen kunnen doorgeven naar de hersenen, maar de naald moet wel door een vrij dik stuk kraakbeen heen. Of je pijn ervaart is sterk afhankelijk van jouw pijngrens en hoe gevoelig je tragus is. Als je constant over de pijn nadenkt, zul je het waarschijnlijk als erger ervaren. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, maar je zult al snel weglopen met een mooi nieuw sieraad. De pijn moet In ieder geval snel wegtrekken. Geef het aan bij de piercer indien dit niet het geval is.

Nazorg

Nadat de tragus piercing is gezet is een goede verzorging erg belangrijk. Het wondje heeft de tijd nodig om te genezen. Na een paar weken moet je er al geen last meer van hebben, maar het duurt minimaal 3 maanden voordat het volledig hersteld is. Bij Dutch Ink zal onze piercer je alle informatie geven over wat je wel en niet moet doen. Daarnaast krijg je alle nodige aftercareproducten gratis mee. Hieronder geven we nog enkele tips.
verschillende (helix) oorpiercings

Het belangrijkste is dat de piercing goed schoon wordt gehouden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een zoutoplossing. Wees je ook bewust van alles wat in contact komt met je oor, zoals je haren of je kussensloop. Verschoon je sloop regelmatig, en probeer zo veel mogelijk te vermijden dat je op je gepiercete tragus slaapt. Blijf zelf ook zoveel mogelijk van de piercing af om te verkomen dat eventueel vuil dat zich ophoopt in de wond terecht komt.

Het kan altijd gebeuren dat de tragus gaat irriteren of zelfs ontsteken. De huid wordt rood, doet pijn en er ontstaat een klein rood bultje bij de piercing. Indien dit snel goed behandeld wordt, kan het heel goed genezen. Een slecht verzorgde tragus piercing kan in ernstige gevallen zelfs ervoor zorgen dat de tragus chirurgisch verwijderd moet worden. Als je er snel bij bent, is het probleem echter goed op te lossen, en kun je de piercing gewoon houden. Neem dus zo snel mogelijk contact op met de piercer of je huisarts bij problemen.
Een tragus piercing die is ontstoken

Je kunt je oor met verschillende soorten piercings versieren. In het algemeen zijn de meeste soorten piercings geschikt. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende soorten.

  • Barbell: Dit is een staafje met aan twee kanten een bolletje. Eén bolletje zit aan de voorkant van de tragus en de andere aan de achterkant. Er bestaan ook andere vormen dan bolletjes, zoals een spike.
  • Captive Bead Ring (CBR): Dit is een ringetje dat wordt gesloten door een bolletje. Het voordeel ten opzichte van andere ringetjes is dat deze geen scherpe randjes heeft.
  • Labretknopje: Deze is oorspronkelijk bedoeld voor mondpiercings, maar door de platte achterkant is deze ook zeer geschikt en comfortabel om in de tragus gedragen te worden. Het dragen van oordopjes wordt vaak als een stuk prettiger ervaren met deze knopjes.

Oorsprong

Het is moeilijk te zeggen wanneer de tragus piercing is ontstaan. Ondanks dat het piercen van de oren al eeuwen oud is, zijn er geen aanwijzingen dat dit ook zo was voor de tragus. In de jaren ’90 ging men steeds meer experimenteren met piercings op ongebruikelijke plekken. De helix piercing, dat is een piercing in de bovenrand van je oor, was een van de eerste populaire plekken. Een paar jaar later kwam de tragus piercing in de mode. In 2005 noemde de BBC het zelfs “de nieuwe navel van de piercing wereld”, omdat het even populair werd als de navelpiercing. De BBC publiceerde het artikel naar aanleiding dat actrice Scarlett Johanson was gezien met een ringetje in haar tragus. Andere artiesten met een tragus piercing zijn onder andere P!nk en Rihanna.

  • De tragus piercing van Scarlett Johanson
  • De tragus piercing van Pink
  • Tragus piercing van Rihanna

Wij zijn de goedkoopste piercing shop van Rotterdam en omgeving!