Sugar-skull tattoo

Er zijn vele manieren om overleden dierbaren te herinneren. Naast een zwarte roos of een zwaluw kun je ook een sugar skull laten tatoeëren. Het ontwerp van de sugar skull is geïnspireerd op de kleurrijke schedels die je ziet tijdens de Dag van de Doden in Mexico.


Dia de los Muertos
Kenmerken
-Schedel
-Calacas
-Goudsbloem
Tot slot

Dia de los Muertos

Al duizenden jaren geleden hadden de Azteken, een van de oorspronkelijke bewoners van Mexico, een opvallend ritueel. Ze bewaarden de schedels van overleden mensen en stelden deze tentoon. Voor de Spaanse veroveraars leek het alsof ze met de dood spotten. Ze probeerden het ritueel uit te bannen, maar waren niet succesvol. Vandaag de dag kennen wij het feest Dia de los Muertos, ofwel de Dag van de Doden.

In eerste instantie vond het ritueel plaats in de negende maand van de Azteekse kalender, grofweg aan het begin van augustus. Om het feest beter in de christelijke tradities te laten passen is het verplaatst naar 1 en 2 november, op Allerheiligen en Allerzielen. Tijdens het feest worden zowel de doden geëerd als het leven gevierd.

De Mexicanen geloven dat op deze twee dagen de zielen van hun overleden vrienden en familie weer voor even terugkomen; kinderen op 1 november en volwassenen op de dag erna. Ze vieren dit met een groot en vrolijk feest. De dood wordt niet als iets ergs gezien, maar als een onderdeel van het leven. De Azteken geloofden oorspronkelijk dat het leven een droom was waaruit je alleen kon ontwaken door te sterven. De graven worden versierd met bloemen, er worden lekkere hapjes gemaakt en er is muziek. Een van de dingen die je veel terugziet tijdens het feest zijn schedels. Dit is overgebleven van het Azteekse ritueel.
Mexican_curious_01

De schedels zie je overal. Er worden poppen gemaakt en mensen dragen maskers van schedels (calacas). Er worden ook schedels van suiker gemaakt. Op het voorhoofd wordt de naam van de overleden persoon geschreven en ook de rest wordt versierd met kleuren en symbolen. Deze wordt opgegeten door een familielid of vriend.

Schedels worden vaak als iets griezeligs gezien, maar de vrolijke sugar skulls spraken veel mensen aan. Het werd een populair symbool op posters en servies, en van daaruit ook als tatoeage. Vooral vrouwen kiezen voor een sugar skull, maar er zijn ook mannen die kiezen voor dit ontwerp.

Kenmerken

De grootte van de tattoo is erg belangrijk. Door de hoeveelheid details wordt een sugar skull vaak redelijk groot. Tatoeages die de hele boven- of onderarm bedekken komen vaak voor. Ook het bovenbeen of de kuit zijn populaire plekken. Als het echter gaat om een overleden kind wordt er gekozen voor een kleinere schedel. Er zijn twee soorten sugar skull tattoos. Mensen kiezen ervoor om een schedel te laten tatoeëren, of iemand die een masker (calacas) draagt.

Schedel

De sugar skull tattoo is anders dan andere tattoos van schedels. Net zoals de kleurrijke schedels die tijdens de Dag van de Doden te zien zijn, worden er bij deze tattoo ook veel verschillende kleuren en patronen gebruikt. Het is ook mogelijk om hem in black and grey te laten zetten, maar de meeste hebben kleur. De oogkassen worden versierd en opgevuld met bloemen, diamanten, sterren of hartjes. Bij de neus wordt de omgekeerde hartvorm benadrukt. Dankzij de rij tanden lijkt het net alsof de schedel lacht. Ze krijgen daardoor een vrolijke uitstraling. De sugar skull wordt soms ook gecombineerd met een uil. Deze vogel wordt gezien als de begeleider van zielen.

  • Uil met Chicano schedel op bovenarm
  • Chicano skull met bloemen
  • Chicano schedel op borst

Calacas

Zoals eerder gezegd, dragen de Mexicanen tijdens de Dag van de Doden maskers. Dit kan ook een keuze zijn voor een tatoeage. In plaats van de schedel zelf wordt er een gezicht getatoeëerd van iemand die een calacas draagt. De versieringen die hier worden aangebracht zijn vaak iets subtieler dan bij een schedel. De oogkassen worden met een donkere kleur benadrukt, maar omdat er in feite een persoon achter het masker zit, worden er ogen getatoeëerd. De bloemen worden op de kin gezet en eventueel als versiering van het haar. Bij dit type komt black and grey meer voor, omdat het met deze stijl makkelijker is om mooie gezichten te tatoeëren. Door de bloemen, ogen en / of lippen wel kleur te geven krijgt de tattoo een andere uitstraling.

  • Chicano dame op bovenarm
  • Chicano Tattoo met verschillende kleuren
  • Chicano bovenarm
  • Chicano op bovenarm
  • Chicano op bovenarm
  • Chicano op bovenarm

Goudsbloem

Zowel op de sugar skull zelf als eromheen, worden bloemen getatoeëerd. In principe kan dit elke bloem zijn die je wilt hebben, bijvoorbeeld een roos, lotus of kersenbloesem. De goudsbloem komt echter het meeste voor. Deze bloem hoort traditioneel bij het feest, omdat het in de Mexicaanse cultuur het herdenken en eren van de doden symboliseert. Dit stamt uit de tijd van de Azteken. Bij hen was de bloem heilig voor Mictlantecuhtli, de god van de dood. Ook zou de sterke geur van de goudsbloem de zielen van de overledenen helpen hun weg terug naar hun familie en vrienden te vinden.
1280px-Calendula_officinalis-2

Tot slot

De sugar skull tattoo is een bijzondere tattoo. Het is een manier om overleden dierbaren te eren en dichtbij te houden. Het is geen tatoeage voor als je veel verdriet hebt aan iemands overlijden, omdat dit haaks op de Mexicaanse gedachtegoed staat. In plaats daarvan kun je beter denken aan de vrolijke tijden die je met de persoon hebt meegemaakt. De vrolijke uitstraling van de tatoeage kan je daarbij helpen. Je kunt de tattoo natuurlijk ook laten zetten als het ontwerp je aanspreekt. Dit is bijvoorbeeld de reden dat zangeres Cher Lloyd een sugar skull op haar arm liet zetten. Miley Cyrus heeft een kleintje op de zijkant van haar hiel staan, net als haar ex-vriend acteur Liam Hemsworth.

Wanneer je hebt besloten dat je een sugar skull tattoo wilt hebben, ben je bij Dutch Ink van harte welkom. Onze tatoeëerders staan voor je klaar om een uniek ontwerp voor jou te maken. De schedel moet immers goed bij jou (en eventueel overleden persoon) passen. 7 dagen per week kun je bij ons ook zonder afspraak binnenlopen. Wij werken met een stukprijs in plaats van een uurtarief, dus hoe groot of ingewikkeld jouw ontwerp ook wordt, wij kunnen je altijd een goede prijsindicatie geven.