Algemeen

Voornamelijk bij vrouwen wordt het steeds gebruikelijker om een tattoo op de enkel te laten zetten. De kleine, sierlijke en vaak langwerpige ontwerpen waarvoor gekozen wordt, trekken de aandacht naar de benen en hebben een aantrekkelijke uitstraling. Meestal komt de tatoeage aan de buitenkant van de enkel. Op deze plek is de tattoo goed te zien, en door het relatief platte oppervlak ook makkelijker te zetten. Als het nodig is, is de tattoo met een lange broek en / of sokken zonder al teveel moeite te verbergen. Trek echter een kortere broek of rok aan en je kunt jouw tatoeage ook goed showen.

Welke ontwerpen goed tot hun recht komen op de enkel is echter wel beperkt. Bij kleine ontwerpen kunnen details niet goed naar voren komen en er bestaat een risico dat de lijnen in elkaar gaan overlopen. Daarnaast moet er met grotere ontwerpen rekening gehouden worden met hoe de tattoo overloopt op de voet en / of rond de enkel loopt. Dit is echter allemaal goed op te vangen door het ontwerp goed te bespreken met de tatoeëerder. Bij Dutch Ink weten we waarmee we rekening moeten houden, en helpen we je graag om een ontwerp geschikt te maken voor jouw enkel. Je loopt gegarandeerd met een mooi resultaat de shop uit.

Pijnlijke plek?

Bij de enkel ligt de huid dicht op het bot, wat het per definitie tot een van de meest pijnlijke plekken maakt. Aan de andere kant zijn de tatoeages vaak klein, waardoor je niet urenlang de pijn hoeft te verdragen. Daarnaast is het ook afhankelijk van waar op de enkel de tattoo precies gaat komen. De knobbel aan de zijkant van de enkel (de malleolus) is erg pijnlijk en kan beter vermeden worden, net zoals de achillespees aan de achterkant. De overige plekken zijn minder pijnlijk, en hoe verder je naar de kuit gaat, hoe minder pijnlijk het wordt.

Houd er ook altijd rekening mee dat iedereen pijn anders ervaart. Wat vaak helpt is zorgen voor een beetje afleiding. Maak bijvoorbeeld een babbeltje met de tatoeëerder, of neem iemand mee waarmee je kunt kletsen. Dit helpt je de aandacht weg te halen van de pijn en beter te ontspannen.

Genezing

Direct na het laten zetten van jouw enkel tattoo is het niet verstandig om lange afstanden te gaan lopen. In de meeste gevallen zal de enkel namelijk licht gezwollen zijn en een beetje bloeden. Geef je enkel daarom zoveel mogelijk rust.

Tijdens de genezing van jouw tattoo moet je bewust omgaan met de kleding die je draagt. Het is het beste om de tatoeage zoveel mogelijk aan de open lucht bloot te stellen. Als je de mogelijkheid hebt, raden wij aan om de enkel de eerste paar dagen vrij te houden van kleding. Mocht dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn kun je het beste kiezen voor loszittende kleding. Draag dus geen strakke legging of laarzen. Deze zorgen voor extra wrijving, waardoor er inkt met de loskomende korstjes mee kan komen.

Voor informatie over de algemene genezing van tatoeages verwijzen we je naar ons artikel over tattoo nazorg. De tatoeëerder zal ook altijd de tijd nemen om alles rustig met je door te nemen. Schroom je vooral niet om vragen te stellen als je die hebt!

Vlinders

Met een vlinder valt er veel te variëren. Je hebt verschillende soorten vlinders en stijlen. Lees voor meer inspiratie ons artikel over vlinder tattoos.

  • Vlinders en kersenbloemen
  • tatoeage van kleine paarse bloemetjes en twee vlinder op de voet

Vogels

Er zijn veel verschillende vogels waaruit je kunt kiezen. Op de enkel komen vaak de kleinere vogels. Denk aan een duif, zwaluw, of een verzameling van kleine vogels. In ons artikel over vogel tattoos kun je meer informatie vinden.

  • Zwaluw op onderbeen
  • Vogel met bloem en namen tattoo

Bloemen

Bloemen doen het erg goed op de enkel. Je kunt kiezen voor één of meerdere bloemen. Daarnaast heb je verschillende soorten, zoals rozen, lelies of een hibiscus. Lees ook eens ons artikel over bloem tattoos. Op de enkel wordt het ontwerp vaak wat sierlijker gemaakt door het toevoegen van lijnen.

Enkelbanden

Met een enkelband kun je je enkel op een hele sierlijke en subtiele manier versieren. De band zelf bestaat vaak uit kralen. Bij uitgebreidere ontwerpen kunnen er kleine hangers toegevoegd worden. De combinatie met een kruis komt regelmatig voor. De enkelband wordt dan een rozenkrans.

Banden op de enkel

Overig

De voorbeelden hierboven zijn slechts een kleine selectie van wat er mogelijk is. Uiteindelijk is het belangrijk dat dat jij het ontwerp leuk vindt.

Wil je nog meer voorbeelden zien van tatoeages op de enkel? Neem dan eens een kijkje op een van de volgende sites:

Tot slot

Met een tattoo kun je je enkel op een mooie manier versieren. Wil je de tattoo daarnaast een bepaalde betekenis meegeven, lees dan eens onze artikelen over de betekenis van verschillende symbolen.

Ben jij enthousiast geworden over tatoeages op de enkel en wil je er zelf één? Loop dan eens binnen bij Dutch Ink. Wij zijn 7 dagen per week geopend en je kunt bij ons ook zonder afspraak binnenlopen. Als je nog niet precies weet wat je wilt hebben nemen wij de tijd om jouw ideeën met jou te bespreken. Wij passen elk ontwerp aan zodat het goed bij jou past. Mensen komen vanuit het hele land naar Dutch Ink, vanwege onze goede service, kwaliteit en klantvriendelijkheid. Kom naar onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam) en overtuig jezelf!