Tattoo sleeve
Voor de echte tatoeageliefhebbers is een enkele tattoo niet voldoende. Ze kiezen voor meerdere tatoeages op verschillende plekken van hun lichaam, of voor een grote tattoo. Een tattoo sleeve is hier een voorbeeld van. Bekende mensen als Anouk en David Beckham hebben sleeves in verschillende grootte en stijlen. Maar wat is nu precies een sleeve? En hoe maak je een ontwerp hiervoor? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen, samen met voorbeelden van sleeves uit het portfolio van Dutch Ink.
Wat is een sleeve?
Sleeve is het Engelse woord voor mouw. Een tattoo sleeve is een tatoeage die een groot deel van, of je hele arm, bedekt, net als de mouw van een shirt. Ze kunnen verschillend van grootte zijn.
- Full sleeves lopen van de schouder tot aan de pols.
- Three quarter sleeves lopen van de schouder tot halverwege de onderarm.
- Half sleeves lopen van de schouder tot aan de elleboog
- Quarter sleeves lopen van de schouder tot halverwege de bovenarm.
- Lower arm sleeves lopen van de elleboog tot aan de pols.
Het verschil tussen een tattoo op de boven- of onderarm en de laatste drie sleeves is dat sleeves vaak rondom de arm lopen, in plaats van dat ze op een stukje van de arm staan. Er valt van alle kanten iets te zien. Een ander verschil is dat sleeves vaak zijn opgebouwd uit meerdere onderdelen. Een grote uitvoering van één symbool is mogelijk, maar wordt niet door iedereen als een sleeve gezien.
Het tatoeëren van een sleeve
Bij de meeste tatoeages kies je een ontwerp, maak je een afspraak en loop je na één sessie met het eindresultaat naar buiten. Het kan zijn dat het nog een beetje bijgewerkt moet worden bij de nacontrole, maar in principe ben je klaar. Dit is niet het geval bij een sleeve. Er moet een groot oppervlak getatoeëerd worden en dit kost tijd. Sleeves worden daarom altijd in meerdere sessies getatoeëerd. Tussen elke sessie moet je een paar weken wachten om de huid te laten genezen. Je bent dus al gauw een paar maanden bezig voordat je helemaal klaar bent.
Tussen de sessies door loop je echter wel rond met een tatoeage die in feite nog niet klaar is. Het is daarom erg belangrijk dat elk deel van de sleeve goed gepland wordt. Afhankelijk van het ontwerp kan dit op verschillende manieren gebeuren. Bij grote elementen kan ervoor gekozen worden om eerst de outline (buitenste lijnen) te laten doen, en de tattoo in de sessies daarna in te laten kleuren en / of schaduw toe te voegen. Als jouw sleeve uit meerdere kleine elementen bestaat, kan er ook voor gekozen worden om in elke sessie één of twee van deze elementen geheel toe te voegen. Het is in ieder geval belangrijk dat je tussen de sessies door niet met een tatoeage rondloopt die duidelijk niet af is.
Bewuste keuze
In principe moet elke tatoeage die je laat zetten een bewuste keuze zijn. Dit geldt zeker voor sleeve tattoos. Het is een flinke investering, zowel in tijd als geld. Sleeves zijn daarnaast niet te coveren. Jouw sleeve weg laten laseren is ook bijna niet haalbaar. Dit heeft ermee te maken dat het om een groot oppervlak gaat, waarbij vaak donkere kleuren gebruikt worden. Het zou ook eeuwig zonde zijn, omdat veel mensen ervoor kiezen om, alhoewel er vaste ontwerpen bestaan, een sleeve speciaal voor henzelf te laten ontwerpen. Weet dus zeker dat je een sleeve wilt hebben en neem de tijd om zoveel mogelijk ideeën en informatie te verzamelen. Dit kan jaren duren, maar als je het dan nog steeds wilt dan weet je zeker dat het een goede keuze is.
Tatoeëerders
Bij Dutch Ink zullen wij altijd de tatoeëerder uitkiezen wiens stijl het beste bij jouw ontwerp past. Hij of zij kan aan de hand van het ontwerp een inschatting maken van hoeveel sessies hij of zij nodig zal hebben, en wat er in elke sessie gedaan zal worden. Vraag hiernaar bij het intakegesprek. Bij Dutch Ink willen we je zo goed mogelijk informeren.
Meestal kiezen klanten voor één tatoeëerder voor hun sleeve, maar het is eventueel ook mogelijk om jouw sleeve een verzameling te laten zijn van meerdere tatoeëerders. Hier kun je zelf voor kiezen. In een enkel geval zullen wij dit zelf adviseren, bijvoorbeeld omdat een van onze andere tatoeëerders beter geschikt is voor een bepaald deel van jouw sleeve.
Hoe maak ik een sleeve ontwerp?
Een ontwerp voor een tattoo sleeve maak je niet zelf, maar samen met je tatoeëerder. Hij of zij zal luisteren naar jouw ideeën en deze vertalen naar een ontwerp. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met de afmetingen van jouw arm (lang of kort, gespierd of niet, enz.). Het is wel sterk aan te raden dat je pas naar de shop komt als je een globaal idee hebt. Wat je nodig hebt zijn een thema, de symbolen die bij het thema horen en de stijl waarin je de tatoeage wilt laten zetten.
Thema
Allereerst ga je nadenken over het thema van jouw sleeve. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan Japans, bloemen, je favoriete film, serie of game, old school, Polynesisch, muziek, leven, dood en ga zo maar door. Het belangrijkste is dat het thema bij jou past. Niet alleen nu, maar voor de rest van je leven.
Symbolen
Zodra je een thema hebt, kun je vrij gaan associëren om een lijst met elementen te maken die je in jouw sleeve verwerkt wilt zien. Je kunt zelf associëren of je inspiratie halen uit de artikelen op onze website. Hieronder geven we je twee voorbeelden van associaties:
Bij het associëren kun je zo ver gaan als je zelf wilt. Uiteindelijk zul je een lijstje hebben met verschillende symbolen. Uit dit lijstje kun je vervolgens een keuze maken welke je daadwerkelijk in jouw sleeve wilt hebben.
Stijl
Als laatste moet je de stijl van jouw sleeve kiezen. Dit is afhankelijk van wat jij mooi vindt, maar ook van wat het beste bij jouw thema past. In een sleeve met een muziekthema kan het aantrekkelijk zijn om kleur te gebruiken, maar als een portret van een zanger of zangeres een onderdeel is kan black and grey beter uitpakken. Bij een bloementhema zal daarentegen kleur in de meeste gevallen het mooiste resultaat geven. Je tatoeëerder kan je hierin het beste informeren.
Voorbeelden van sleeves
Hieronder vind je voorbeelden van tattoo sleeves die door de tatoeëerders van Dutch Ink zijn gezet.
Rondom één element
Bij deze sleeves staat één groot element centraal. Deze wordt dusdanig uitvergroot dat het de sleeve zelf vormt en wordt eventueel met kleine versieringen aangevuld.
Polynesisch
Vooral bij mannen zijn Polynesische tattoos, bijvoorbeeld de Maori tattoo, per definitie minimaal half sleeves.
Losse elementen
Bij deze sleeves worden er meerdere losse elementen door middel van een achtergrond samengevoegd tot een sleeve. Dit is goed geschikt als je van tevoren nog niet zeker weet of je een sleeve wilt hebben. Je kunt beginnen met losse tatoeages in dezelfde stijl en deze later met elkaar verbinden.
Combinaties van elementen
Overig
Voor meer voorbeelden en inspiratie nodigen we je uit om eens verder te kijken in onze galerij en / of de artikelen op onze website te lezen. Ook op internet kun je veel voorbeelden vinden van sleeves. Als je iets ziet wat je mooi vindt, kun je een foto meenemen, maar denk eraan dat veel van deze ontwerpen specifiek zijn ontworpen voor die mensen. Je kunt er echter wel mee laten zien wat je er mooi aan vindt, en onze tatoeëerders kunnen hier rekening mee houden wanneer ze voor jou een ontwerp maken. Kijk bijvoorbeeld eens op deze sites: