De kracht van woorden

Een tatoeage kan meer zijn dan een mooi plaatje dat voor altijd op je lichaam zal staan. Dit is voornamelijk het geval met tattoo teksten. Bij een tekst gaat het niet alleen om de sierlijke letters en mooie karakters. Het gaat ook om de boodschap. Deze boodschap kan simpel zijn, bijvoorbeeld simpelweg een naam van een dierbare of een enkel woordje. Maar het kan ook complexer zijn met bijvoorbeeld een spreuk, uitdrukking of hele gedichten. Tatoeage teksten zijn in ieder geval erg krachtig en kunnen veel over jezelf zeggen.
Naam tatoeage met een vlinder rbij op de onderarm

Jouw unieke tattoo tekst

Bij het laten tatoeëren van een tekst zijn de mogelijkheden letterlijk eindeloos. Je kunt uiteraard een unieke tekst laten tatoeëren, maar zelfs als je een gangbare tekst uitkiest, kun je hem nog op vele manieren uniek maken. Hieronder wordt een overzicht gegeven van waar je aan kunt denken.

De tekst

De tekst is misschien wel het belangrijkste waar goed over nagedacht moet worden. Je laat het immers voor altijd op je lichaam zetten. Het belangrijkste is dat de tekst bij jou past. De tekst ‘A brother’s love is a brother’s love’ is bijvoorbeeld een prachtige tekst voor iemand die een sterke band heeft met zijn of haar broer, maar zal minder betekenis hebben voor iemand die dit niet heeft. Wees er ook bewust van dat het laten tatoeëren van de naam van je geliefde op dat moment een mooi gebaar is om je liefde te getuigen, maar dat de relatie ook mis kan gaan. Zangeres Anouk is hier een mooi voorbeeld van. Zij heeft er uiteindelijk voor besloten om Dox, de naam van haar ex, weg te laten laseren nadat zij uit elkaar waren gegaan. Inspiratie voor een goede tekst kan overal vandaan komen. Een spreuk, gebed, gedicht, titel van een liedje, en ga zo maar door. Alles kan getatoeëerd worden.
Teksten op bovenarm

Denk er wel aan dat, hoe langer de tekst, hoe meer ruimte de tatoeëerder nodig heeft. Ook is het onverstandig om de tekst in een klein lettertype te laten tatoeëren. Na verloop van tijd zal de inkt een beetje gaan uitlopen en vervagen. Dit betekent dat een te kleine tekst op den duur niet meer leesbaar zal zijn. De tatoeëerders van Dutch Ink zullen je altijd goed informeren over wat het mooiste resultaat zal geven.

De taal

Ga je voor ‘liefde overwint alles’, ‘love conquers all’ of ‘amor vincit omnia’? Er is een goede kans dat als je de tekst hebt uitgekozen je ook al weet in welke taal je het wilt hebben. Veel mensen kiezen voor een Engelse tekst, omdat ze het Engels mooier vinden klinken dan het Nederlands. Voor bepaalde, bekende spreuken is het Latijn erg populair. Kies een taal die bij jou past.

Voor wie de vorm net zo belangrijk is als de boodschap, kan de keuze van een ander schrift uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan Chinese karakters. Vanwege zijn sierlijke schrift wordt ook het Sanskriet veel gekozen. Actrice Angeline Jolie heeft voor dit schrift de trend gezet door een volledige Yant Ha Taew tatoeage op haar schouder laten tatoeëren.

Wanneer je voor een taal kiest die je zelf niet beheerst, is het aan te raden om je tekst te laten maken of controleren door iemand die er verstand van heeft. Denk bijvoorbeeld aan een moedertaalspreker, een docent of een vertaalbureau. Niets is zo vervelend als dat achteraf blijkt dat er heel iets anders op je lichaam getatoeëerd staat. De tatoeëerders van Dutch Ink zijn ook geen taalexperts.

  • Teksten op onderarm
  • tattoo tekst in een vreemde taal

De plek

Teksten kunnen op elke plek op het lichaam getatoeëerd worden. Het is daarom verstandig om hier goed over na te denken. Geschikte plekken zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte van de tekst. Een andere overweging is of je de tattoo makkelijk wilt kunnen verbergen onder kleding of niet. Vooral met zeer persoonlijke teksten kan het vervelend zijn als andere mensen er constant naar vragen.

Als je zelf graag aan je tekst herinnerd wilt worden, kun je hem bijvoorbeeld aan de binnenkant van je onderarm laten zetten. Deze plek is goed geschikt voor korte teksten die niet te groot zijn, en is eventueel makkelijk met lange mouwen te verbergen. Andere goede plekken om een tekst te laten tatoeëren zijn de schouders, de bovenarm en in de zij.

  • Tekst op zij
  • Tekst op rug
  • Teksten op onderarm
  • Tekst op borst

De stijl

De laatste overweging is hoe de tatoeage er uiteindelijk uit moet komen te zien. De stijl heeft een belangrijke invloed op de sfeer van de tattoo. Afhankelijk van de tekst kan er voor verschillende lettertypes gekozen worden. De tekst kan ook passen bij een ander symbool, zoals een vlinder, bloem, infinity of een hart. De tatoeage wordt hierdoor mooier en krijgt eventueel een extra betekenis. Om tot een goed besluit te komen, kan het handig zijn om je af te vragen welke boodschap je ermee uit wilt dragen.

  • Vlinder en teksten op onderarm
  • Hakuna Matata op kuit
  • love me for who i am tatoeage me een kleine blauwe vlinder met schaduw effect
  • Tekst op onderarm

Bij Dutch Ink kun je altijd binnen komen lopen voor advies. Kijk eens naar de foto’s in onze galerij om je te laten inspireren. Zodra jij een idee hebt van wat je wilt, kunnen onze tatoeëerders het voor jou omzetten naar een ontwerp. Dit kan 7 dagen per week, en ook zonder afspraak.

Voorbeelden van teksten

Zoals al eerder gezegd, zijn de mogelijkheden voor een tekst eindeloos. Een spreuk, een uitdrukking, motto, titel van een liedje, en nog veel meer. Voor een mooi overzicht van tattoo teksten kun je kijken op deze lijst. Deze is samengesteld door Kay Bak, eigenaar van Dutch Ink. Hieronder wordt een overzicht gegeven van populaire teksten en enkele voorbeelden van langere teksten.

Populaire teksten

Latijn Nederlands Engels
Carpe diem Lach als je dit ziet What doesn’t kill you makes you stronger
Veni vidi vici Doe het goed of doe het niet Without a struggle there’s no progress
Amor vincit omnia Pluk de dag, morgen is ons nooit beloofd Family. Where life begins and love never ends
Vivere senza rimpianti Dans met je hart, en je voeten zullen volgen Live, laugh, love
Tempus fugit Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag Love me for who I am

Voorbeelden van lange teksten

Tekst op schouder The love of a Family is life’s greatest Blessing
inspirerende tekst People are capable at any Time in their Lives of Doing what they Dream of
To be beautiful means to be yourself, You don't need to be accepted by others. You need to accept Yourself tattoo To be beautiful means to be yourself You don’t need to be accepted by others You need to accept Yourself
tattoo spaanse tekst Ave Maria Dios te salve María, llena eres de gracia, el Señor es contigo; bendita Tú eres entre todas las mujeres y bendito es el frutode tu vientre, Jesús Santa María, Madre de Dios, ruega por nosotros los pobres pecadores, ahora y en la hora de nuestra muerte. Amen.