Tijger tattoo

Tijgers zijn prachtige dieren waarbij kracht en schoonheid samenkomen. Ze zijn een van de populairste dieren ter wereld, en het is niet verwonderlijk dat ze regelmatig in tatoeages worden verwerkt. In dit artikel lees je voor welke eigenschappen tijgers staan, en laten we je voorbeelden zien uit het portfolio van Dutch Ink van hoe je een tijger in een tattoo kunt verwerken.

tijger tattoo geplaatst op de gehele arm

Betekenissen

In China is niet de leeuw, maar de tijger koning van alle dieren. Ze worden gezien als de beschermers van overleden personen. Daarnaast wordt de Chinese god van de welvaart, Tsai Shen Yeh, vaak zittend op een tijger afgebeeld.

Maar niet alleen in China heeft de tijger symbolische betekenissen. Al eeuwenlang is deze katachtige ook in het westen een bron van inspiratie. Denk bijvoorbeeld aan het boek of de film ‘Life of Pi’, waarin een jonge man en een tijger de enige overlevenden zijn van een schipbreuk. In het wild leven tijgers alleen, dus niet in een groep. Ze zijn op zichzelf aangewezen en staan bekend om hun vaardigheid om te overleven.

Een ander voorbeeld is de 18de eeuwse poëet William Blake. In zijn gedicht ‘The Tyger’ heeft de verteller enorm ontzag voor de schoonheid van de tijger. Hij is daarnaast ook bang van hoe gewelddadig dit dier kan zijn. Dit leidt ertoe dat hij zich afvraagt wie de tijger gemaakt heeft, God of de duivel.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar samen geven ze goed weer hoe dubbelzinnig de tijger is in zijn betekenissen. Ter verduidelijking geven we je een overzicht:

 • (Brute) kracht
 • Schoonheid
 • Welvaart
 • Bescherming
 • Passie
 • Geweld
Donkergekleurde tijger tattoo met een rode gloed.

Extreme voorbeelden in de tatoeagewereld zijn Katzen Hobbes en Dennis Avner. Katzen heeft over haar hele lichaam zwarte tijgerstrepen laten tatoeëren. Dennis, beter bekend als Stalking Cat, onderging daarnaast meerdere cosmetische ingrepen om zijn gezicht om te bouwen tot een tijger.

Soorten en kleuren

Er bestaan zes verschillende soorten tijgers. Ze lijken echter zoveel op elkaar dat men bij een tatoeage niet snel het verschil zal zien tussen bijvoorbeeld een Siberische- of een Bengaalse tijger. Je kunt wel een verschil maken met de kleur van jouw tijger. Inspiratie hiervoor kun je halen uit de Chinese mythologie. Hierin wordt beschreven hoe vijf tijgers de balans in het universum bewaken. Ze worden gekoppeld aan de seizoenen en elementen van de natuur:

 • Witte tijger: Herfst en het element metaal
 • Zwarte tijger: Winter en het element water
 • Blauwe tijger: Lente en het element aarde
 • Rode tijger: Zomer en het element vuur
 • Gele tijger: Heerser over de andere tijgers en symbool van de zon

Verschillende soorten tijger tattoos

Tijger tattoos zijn vaak groot. Dit heeft ermee te maken dat er voornamelijk voor de realistische stijl wordt gekozen en de tatoeëerder de ruimte nodig heeft om de details netjes uit te werken. De bovenarm, rug en borst zijn dan ook de populairste plekken voor een tatoeage met een tijger. Je kunt de ruimte die de tattoo nodig heeft beperken, door ervoor te kiezen om bijvoorbeeld alleen de kop van een tijger te laten tatoeëren in plaats van het hele dier. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een andere stijl. Om je te inspireren geven we je hieronder voorbeelden.

3D

Een tijger is van nature geen lief poesje, maar een agressieve jager die alles doet om te overleven. Je hoeft deze type tijger niet in 3D te laten zetten, maar het ontwerp biedt hier wel de mogelijkheid toe.

 • Cartoon afbeelding van een tijger met daarbij een 3d effect
 • Cartoon afbeelding van een tijger met daarbij een 3d effect

Tribal

De strepen van een tijger lijken veel op de lijnen die in tribals verwerkt worden. Ze passen daarom goed bij elkaar. Je kunt ervoor kiezen om jouw tijger tattoo op deze manier extra te versieren, of om voor een ontwerp te kiezen in de tribal stijl.

tijger tattoo tribal tattoos

Welpje

Jonge dieren zijn nog onschuldig, kwetsbaar en hebben een natuurlijke schattigheid. Vooral bij vrouwen zijn welpjes populair. Tijgerinnen zijn toegewijde moeders. Een tatoeage van een welpje kan een teken zijn van liefde voor je kind(eren) en de wil om ze te beschermen.

cartoon tekening van welpjes

Creatief

Er zijn ook creatieve manieren om met een tijgerontwerp om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld de kenmerkende vacht van de tijger in een ander symbool laten verwerken. Met bijvoorbeeld een vlinder krijg je een contrast tussen kwetsbaarheid en kracht.

 • Tatoeage van een tijger in een vlinder
 • creatief met een warm contrast

Met achtergrond

Vooral bij ontwerpen met een hele tijger, kun je ervoor kiezen om er een achtergrond bij te laten tatoeëren. Dit is bijvoorbeeld erg gewoonlijk bij Japanse tattoos. Achtergronden bestaan vaak uit natuurlijke elementen, zoals bamboebomen en bloemen.

tijger tattoos met achtergrond

Gecombineerd

In plaats van een achtergrond of het verwerken van de tijger in een ander symbool, kun je ook op andere manieren combinaties maken. In de Chinese cultuur zijn de tijger en de draak bijvoorbeeld aartsvijanden die in een eeuwige strijd verwikkeld zijn. Ze worden ook wel eens gezien als Yin en Yang. De draak (Yin) staat hierbij voor kennis en wijsheid, en de tijger (Yang) voor instinct en kracht. Samen staan ze voor de balans tussen lichaam en geest. Maar je kunt natuurlijk in jouw tattoo een tijger combineren met elk ander symbool dat je mooi vindt.
Yin yang symbool gecombineerd met een tijger en een draak.

Tot slot

Vind jij tijgers mooie dieren? Kies dan een ontwerp uit, of ga op zoek naar een mooie foto en laat jouw tijger tattoo bij Dutch Ink zetten. De tatoeages op de foto’s in dit artikel komen uit ons portfolio. Je kunt ook voorbeelden vinden op Some Quality Meat, Cuded of Tattoodo.

Onze tatoeëerders hebben de kennis en vaardigheden in huis om elk idee om te zetten naar een uniek ontwerp. Niet voor niets komen mensen uit het hele land naar Dutch Ink. Je kunt 7 dagen per week, ook zonder afspraak, binnenlopen in onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam). Kom langs en overtuig jezelf!