Tribal tattoo
Een tribal tattoo is vaak gemakkelijk te herkennen aan de zwarte geometrische lijnen en vormen. Ontwerpen kunnen symmetrisch zijn of juist niet. Bij de ene tatoeage maken de lijnen een willekeurig patroon, terwijl ze bij een ander samen een gezicht of dier maken. De diversiteit is enorm groot. In dit artikel lees je meer over de oorsprong en ontwikkeling van de huidige tribal tattoo. Daarnaast laten we je voorbeelden zien uit ons eigen portfolio.
Stamculturen
-Kenmerken
De overgang naar het westen
De moderne tribal
-Kenmerken
Voorbeelden
-Vlinder
-Dieren
-Sleeve
-Combinaties
-Overig
Tot slot
Stamculturen
Een tribe is een stam. Bij veel inheemse stammen van over de hele wereld was tatoeëren een belangrijke traditie. Denk bijvoorbeeld aan de Iroquois uit Noord-Amerika, de Maori uit Nieuw-Zeeland of de Dajaks uit Borneo. De redenen waarom ze dit deden verschilt per stam, en er zijn te veel stammen om ze allemaal apart te benoemen. Er zijn wel een aantal redenen die bij velen voorkwamen. Hieronder een overzicht:
- Identificatie: Elke stam en familie binnen die stam had zijn eigen ontwerpen. Op deze manier kon een persoon gemakkelijk herkend worden aan zijn tatoeage. Dit gebeurde volgens hun geloof niet alleen tijdens het leven. Personen die kwamen te overlijden, konden in het hiernamaals ook herkend worden door hun voorvaderen.
- Sociale status: De meeste stammen hadden een hiërarchische cultuur, wat betekent dat iedereen een bepaalde rang had binnen de stam. Belangrijke mensen hadden vaak meer tatoeages, of werden op bepaalde plekken getatoeëerd. Bij sommige stammen lieten een man en een vrouw zich tatoeëren als onderdeel van hun huwelijk.
- Overgangsritueel: De tatoeages werden in het algemeen gezet in de pubertijd als overgang van kind naar volwassene. Dit was een belangrijke gebeurtenis voor de toekomst van de persoon. Een meisje dat de pijn van het tatoeëren niet kon verdragen, zou ook de pijn van een bevalling niet kunnen verdragen. Jongens die het niet aankonden, waren ongeschikt voor de strijd en de jacht. Zij werden daardoor minder aantrekkelijk als partner.
- Bescherming: Veel stammen voelden zich verbonden met de natuur en geloofden dat bepaalde dieren beschermende krachten hadden. Door deze dieren te laten tatoeëren, kon de drager eigenschappen van dit dier overnemen.
Kenmerken
De overgang naar het westen
Tijdens de ontdekkingsreizen in de 17de en 18de eeuw kwam de westerse wereld in aanraking met verschillende stammen die tatoeëren als traditie hadden. Zeelieden en onderzoekers raakten met name gefascineerd door tattootradities en stijlen van de Polynesische eilanden, en namen deze mee terug naar huis. Daar gingen de tatoeëerders van toen experimenteren met lijnen en vormen, voegden het samen met hun bestaande stijl en creëerden op die manier iets nieuws. Helaas betekent dit dat veel van de oorspronkelijke betekenis van de originele tribal tattoos verloren is gegaan. Aan de andere kant betekent het dat er een enorm rijke tatoeagestijl is ontstaan die veel mensen aanspreekt.
De moderne taal
Er zijn vandaag de dag grofweg twee soorten tribal tattoos. Tatoeëerders die zich gespecialiseerd hebben in een bepaalde cultuur streven ernaar om hun tattoo tradities zo goed mogelijk te benaderen. Zij zetten tribals in de stijl van een stam, waardoor deze een extra betekenis krijgt. De meeste tribal tattoos zijn echter op deze stijlen geïnspireerd. Er wordt uitgegaan van de kenmerken van tribals in het algemeen, en hiermee worden nieuwe ontwerpen gemaakt. Vooral de stijlen van de stammen in Polynesië en Borneo zijn vandaag nog een bron van inspiratie. Zo is de Maori tattoo nu erg populair bij mannen. In de jaren ’90 lieten veel vrouwen een tribal op de onderrug zetten. Dit werd al snel als ordinair gezien en nu eigenlijk not done. De tribal tattoo zelf blijft echter wel populair. Deze wordt op veel verschillende plekken op het lichaam gezet. Kleine ontwerpen komen op de schouder, voet, binnenkant van de onderarm of zelfs vlak achter een oor. Grote ontwerpen worden op de bovenarm, in de zij of op een groot deel van de rug gezet.
Kenmerken
De moderne tribal tattoos kenmerken zich ook nog steeds door het gebruik van zwarte lijnen. Sommigen kiezen ervoor om een beetje kleur toe te voegen. De lijnen kunnen nu veel fijner en met meer detail worden gezet. Samen vormen de lijnen de contouren van een afbeelding, zoals een vlinder of een schorpioen, of worden ze sierlijk door elkaar heen gevlochten. Bij vrouwen is het nu bijvoorbeeld populair om een tribal armband of ring te laten tatoeëren. Dit is een goede keuze als je een stijlvolle tattoo wilt hebben die niet zo opvallend is.
Voorbeelden
Hieronder zie je voorbeelden uit het portfolio van Dutch Ink.
Vlinder
Vlinders zijn vooral populair bij vrouwen. Tribal is een van de stijlen waarin ze worden getatoeëerd. Meestal komen er nog extra lijnen bij. Dit kan een versiering zijn, of zelf weer andere vormen maken, zoals bloemen of harten.
Dieren
Zowel mannen als vrouwen kiezen ervoor om een dier als tribal te laten tatoeëren. De verscheidenheid is groot. Denk bijvoorbeeld aan een draak, leeuw of tijger. Je kunt ook kiezen voor een vogel, zoals een adelaar, uil of zwaluw.
Sleeve
Je ziet regelmatig dat tribals als sleeve worden getatoeëerd. Deze tatoeages bedekken de bovenarm, en lopen eventueel door naar de onderarm. Ze zijn vaak geïnspireerd op de Maori tattoo.
Combinaties
Door de grote variatie aan vormen en gering gebruik van kleur zijn tribals heel goed te combineren met andere tattoos. Ze bieden een extra versiering en maken een tatoeage net even wat speelser en unieker. Combinaties met bloemen, harten, dieren en sterrenbeelden doen het goed.
Overig
Uiteindelijk ben je geheel vrij hoe je jouw tribal tattoo vorm geeft. Kijk voor meer voorbeelden bijvoorbeeld eens op deze sites:
Tot slot
Een tribal tattoo is zowel klassiek als modern. Met simpele lijnen en vormen als uitgangspunt, zijn er op een heleboel manieren unieke ontwerpen te maken. Wees er wel van bewust dat een tribal tattoo vaak moeilijk te coveren of te verwijderen is als je erop uitgekeken raakt. Dit heeft te maken met de zwarte kleur. Over deze kleur kan niet met een andere kleur heen getatoeëerd worden voor een cover-up, en deze heeft meer laserbehandelingen nodig om te laten verwijderen.
Een andere tip is om bij het kiezen van een tatoeëerder erop te letten dat hij of zij de lijnen mooi strak op jouw lichaam kan zetten. Bij symmetrische ontwerpen moet de tatoeëerder in staat zijn om deze ook symmetrisch te tatoeëren. Bij Dutch Ink hebben wij de kennis en ervaring in huis om dit voor jou te kunnen doen. Vertel ons wat je wilt, en wij kiezen de tatoeëerder voor je uit die jouw idee het beste kan uitwerken. Wij zijn 7 dagen per week geopend, en ook zonder afspraak kun je bij ons binnenlopen.