Uil tattoo

Dankzij zijn opvallende uiterlijk is de uil een vogel die iedereen zal herkennen. Door de eeuwen heen heeft deze vogel vele symbolische betekenissen gekregen. Zowel mensen die het een mooie vogel vinden, als degenen die waarde hechten aan een betekenis, kiezen voor een uil tattoo (in het Engels bekend als owl tattoo). Er zijn hierdoor verschillende soorten ontwerpen te vinden. In dit artikel lees je over de betekenissen van de uil, en inspireren we je met verschillende soorten tatoeageontwerpen.


Betekenis
-Kunst en cultuur
Uilen in tatoeages
-Kerkuil of Oehoe
-Vliegen of zitten
-Uilskuiken
-Creatief
-Combinaties
Tot slot

Betekenis

In het algemeen staan vogels symbool voor vrijheid omdat ze kunnen vliegen. Elke vogel heeft daarnaast zijn eigen symbolische betekenis. Die van de uil zijn vrij divers en veelal te koppelen aan de eigenschappen van de uil zelf. De uil is een van de weinige nachtroofvogels, wat hen uniek maakt. ’s Nachts jagen ze op kleine dieren zoals muizen en konijnen. Aangezien je ze daarom niet snel zult zien, is het een mysterieuze en geheimzinnige vogelsoort.

De bekendste associaties met de uil zijn wijsheid, kennis en intelligentie. Dit wordt onder andere gekoppeld aan het feit dat de uil donzige veren heeft. Hierdoor wordt het geluid dat vogels tijdens het vliegen maken geabsorbeerd. Een uil kan daardoor nagenoeg zonder geluid vliegen, wat hem een succesvolle jager maakt. Veel volkeren zagen hem daarom als een slimme vogel.

Roofvogels in het algemeen hebben erg goede ogen. De ogen van een uil zijn daarnaast ook groot, waardoor ze heel goed in het donker kunnen zien. Deze ogen kunnen zij niet bewegen zoals wij mensen dat kunnen. Om rond te kijken moet de uil dus zijn kop draaien. Dit kunnen ze tot 270°. De uil wordt daarom gezien als een waakzame observeerder of beschermer.

Kunst en cultuur

Uilen komen over de hele wereld voor. De symbolische betekenissen die hierboven beschreven zijn, zijn daardoor in verscheidene culturen terug te vinden. De Indianen zien de uil als beschermer tegen kwade geesten die ook het weer kan voorspellen. De Griekse godin van wijsheid en kennis, Athena, wordt vaak afgebeeld met een uil. De Egyptenaren en Kelten zagen deze vogel als de link tussen leven en dood. De uil begeleidt zielen naar de onderwereld en waakt over ze. Wanneer je over een uil droomt, betekent het dat er iemand in jouw directe omgeving zal sterven.

Ook in de media zijn er talloze referenties te vinden naar de uil. In tekenfilms vormen uilen vaak een bron van wijsheid en advies, soms met een beetje domheid. Ze kunnen de rol van wijze leraar of verstrooide professor hebben. Denk maar aan Uil uit Winnie de Poeh. Gewone uilen zijn daarentegen vogels die hun meester(es), zoals een tovenaar(es), vergezellen en beschermen. Hedwig, de sneeuwuil (snowy owl) uit Harry Potter, is hier een voorbeeld van.

Uilen in tatoeages

Hieronder lees je hoe de uil in tatoeages voor kan komen. De foto’s van de tattoos komen uit het portfolio van Dutch Ink.

Kerkuil of oehoe

  • owl-afbeelding-oehoe
  • black-and-gray-owl-realistisch-article-thumb
  • owl-afbeelding-kerkuil
  • vogel-tattoo-gekleurde-uil-tattoo-article-thumb

Uilen zijn onder te verdelen in twee families: de tytonidae en de strigidae. De bekendste voorbeelden van beide families zijn de kerkuil en de oehoe. Beide zijn te herkennen aan hun uiterlijk. De veren op het gezicht van een kerkuil zijn lichter van kleur dan de rest van hun lichaam. Zij lijken daarom een typisch hartvormige gezichtsvorm te hebben. Oehoes hebben dit niet, maar hebben daarentegen oorpluimen. Dit zijn geen echte oren, maar veren die status aangeven.

Beide uil families worden gebruikt in tatoeages. Welke je kiest is geheel afhankelijk van welke uil jij het mooist vindt. Voor een compleet overzicht van verschillende uilen kun je kijken op Eagle Watch.

Vliegen of zitten

De plaats waar je een tatoeage laat zetten is voor elke tattoo een belangrijke overweging. Bij een uil kun je ervoor kiezen om deze te laten vliegen of te laten zitten (bijvoorbeeld op een tak). Een vliegende uil wordt breder in ontwerp en kan het beste op de borst of rug komen. Een zittende uil kan daarentegen goed op een onderarm, bovenarm, bovenbeen of kuit komen omdat deze langwerpig is.

  • grote uil tatoeage over de gehele borst van een man
  • uil-tattoo-article-image-meerdere-aanzichten

Uilskuiken

In het Nederlands is uilskuiken een scheldwoord voor een dom persoon. Als tatoeage krijgt het echter een hele andere betekenis. Naast dat het een schattig ontwerp is dat geschikt is als kleine tattoo, staat een uilskuiken voor iemand die nog moet groeien. Een uil is niet wijs geboren en zal ook domme dingen doen voordat het beter weet.

small tattoo of a cure owl by Dutchink

Creatief

De uil is een van de weinige symbolen waarmee er op veel verschillende manieren creatief wordt omgegaan met het ontwerp. Zo bestaan er vele cartoonontwerpen. Wat opvalt is dat er regelmatig kleuren gebruikt worden die een echte uil niet heeft. Denk aan blauw, paars of groen. Dit biedt veel ruimte om een uniek ontwerp te maken.

  • Creatieve uilen tattoo met veel kleur geplaatst over de gehele rug
  • Simpel afgebeelde uilen tattoo, maar door hetgeen eromheen toch een creatieve creatie.

Combinaties

Uilen zijn goed te combineren met een aantal elementen. Bij een zittende uil wordt vaak een tak getatoeëerd, eventueel met bloemen. Een betekenisvolle combinatie is een uil met een sleutel. Symbolisch zorgt de uil voor het toegankelijk maken van nieuwe kennis. Uilen gaan als beschermers van overledenen ook goed samen met een schedel, bijvoorbeeld een sugar skull.

Uilen tatoeage gecombineerd met een skull tattoo geplaatst op de bovenarm

Tot slot

Met een uil kun je veel verschillende kanten op in soort en stijl. Heb je een foto van een uil of een tatoeage met een uil gevonden die je erg leuk vindt? Neem deze dan gerust mee naar Dutch Ink. Onze tatoeëerders kunnen deze als inspiratie gebruiken om jouw uil geheel vorm te geven zoals jij wilt. Kijk bijvoorbeeld eens op deze sites:

Ook als je geen foto hebt, maar wel weet wat je wilt kunnen we je bij Dutch Ink van dienst zijn. Kom dus gerust eens lang in onze shop in Vlaardingen (vlakbij Rotterdam) om de sfeer te proeven. Met of zonder afspraak, bij ons ben je altijd welkom.