Vlinder tattoo

De vlinder is onder de insecten uniek in zijn soort. Wanneer je er één ziet, grijp je hoogstwaarschijnlijk niet gelijk naar de vliegenmepper, maar blijf je even vol bewondering staan kijken naar zijn mooie kleuren en sierlijke vormen. Het is dan ook niet gek dat de vlinder in de jaren ‘90 zijn vleugels heeft uitgeslagen en is beland in de tattoo wereld. Sindsdien is het een van de meest populaire tatoeage ontwerpen, vooral bij vrouwen. Veel mensen vinden het simpelweg mooi om een vlinder te laten tatoeëren, maar het kan ook een bepaalde betekenis met zich meedragen. In dit artikel lees je meer over verschillende soorten vlinder tattoos en welke betekenis ze kunnen hebben. De foto’s van de tatoeages komen uit het portfolio van Dutch Ink.
Butterfly_on_Sedum_(11967088205)


Algemene betekenissen
Voorbeelden van vlinder tattoos
-Tribal
-Keltisch
-Monarchvlinder
-Blauwe vlinder
-Creatief
-Fee of elfje
-Overig
Combinaties
-Bloemen
-Sterren
-Namen en teksten
Tot slot

Algemene betekenissen

Voordat het zijn vleugels kreeg, is een vlinder ooit begonnen als rups. Door deze transformatie staat de vlinder niet alleen voor schoonheid, maar ook voor de vergankelijkheid ervan. Het is een voorbeeld van hoe niet alles eeuwig is, en hoe dingen in positieve zin kunnen veranderen. Deze symbolische overgang van rups naar vlinder heeft voor veel mensen een persoonlijke betekenis, en kan in veel situaties toegepast worden. In Japan bijvoorbeeld, staat een vlinder voor de overgang van een jong meisje naar een volwassen vrouw.

De vlinder wordt ook vaak een spirituele betekenis gegeven. In Griekenland staat elke transformatie van rups naar vlinder voor de geboorte van een nieuwe ziel. Bij de Azteken, een volk uit het oude Mexico, stond de vlinder voor de zielen die een nobele dood waren gestorven. Dit waren in het algemeen de krijgers die gesneuveld waren in de strijd, of vrouwen die stierven tijdens de bevalling. Ook in het Christendom staat de vlinder voor een ziel die het lichaam heeft verlaten. In deze voorbeelden staan vlinders niet alleen voor de vergankelijkheid van schoonheid, maar ook voor die van het leven zelf.
Vrolijke tattoo op de onderbuik met een lelie en een paarse vlinder

Voorbeelden van vlinder tattoos

Vlinders zijn er in alle kleuren, maten en soorten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze lijst met vlinders om te zien hoeveel variatie er is. Als tatoeage zijn de mogelijkheden nog vele malen groter, omdat je niet gebonden bent aan hoe vlinders er in het echt uitzien. Het kan hierdoor moeilijk zijn om een goede keuze te maken. Hieronder wordt een klein overzicht gegeven van enkele verschillende soorten vlinder tattoos en hun betekenis.

Tribal

De vlinder leent zich heel goed om als tribal te laten zetten. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van kleur, maar juist de sierlijke vormen worden benadrukt. Deze stijl is erg goed geschikt voor een kleine tattoo.

De tribal stijl wordt vaak gekoppeld aan oude beschavingen, waarbij dit type tatoeage werd gebruikt om status in een stam aan te geven. Afkomst was hierbij erg belangrijk. Door de combinatie van de tribal stijl met de vlinder kan de tatoeage een diepere betekenis krijgen, namelijk de koppeling met je afkomst.

Keltisch

De Kelten stonden erom bekend dat ze dicht bij de natuur stonden. Ze geloofden dat vlinders ook een ziel hadden, en zagen het als een symbool van wedergeboorte. Als tatoeage wordt deze stijl dan ook vaak gebruikt als symbool van het doorkomen van een zware periode in het leven.

De Keltische stijl kan erg lijken op een tribal tattoo, omdat er uit wordt gegaan van de vorm van de vlinder in plaats van de vlinder zelf. Bij deze tattoo wordt er echter vaak veel kleur gebruikt, samen met de Keltische knoop. Doordat hierbij de lijnen uit één stuk bestaan, staat het voor de levenscyclus die alsmaar doorgaat (infinity), wat weer terugslaat op de wedergeboorte.

Monarchvlinder

Dit is een van de bekendste en meest voorkomende vlinder in de natuur. Als tatoeage is de monarchvlinder hierdoor erg toegankelijk. Daarnaast maakt zijn karakteristieke oranje, zwart en witte vleugels hem ook tot een mooie tatoeage. De monarch staat erom bekend dat hij lange afstanden aflegt. Hiermee kan de tattoo de extra betekenis van reizen meekrijgen. Dit kan zowel letterlijk als figuurlijk worden gezien.
Vlinder op zij

Blauwe vlinder

De morpho vlinder is een grote vlinder uit de tropische regenwouden van Latijns Amerika. Door zijn diepe blauwe kleur is het een populaire vlinder om als tatoeage te laten zetten. Maar ook in het algemeen is blauw een veel gekozen kleur. Een blauwe vlinder laat wensen in vervulling gaan en brengt geluk en voorspoed. Als tattoo kan een blauwe vlinder de wens om te veranderen, of een geslaagde verandering symboliseren.

 • love me for who i am tatoeage me een kleine blauwe vlinder met schaduw effect
 • Vlinder op pols

Creatief

Door de grote verscheidenheid aan kleuren en vormen, nodigt de vlinder zich ook erg goed uit om creatief mee te zijn. Afhankelijk van wat je wilt, kan er een afwijkende vorm aan de vleugels gegeven worden, of een uniek patroon. Een leuk ontwerp is bijvoorbeeld om in het patroon van de vlinder een ander dier te verwerken, bijvoorbeeld een tijger of een uil.

 • Tatoeage van een tijger in een vlinder
 • tattoo van twee rode clinders met een zwarte roos erbij gezet op de zij
 • Vogel, anker, slang, bloemen op bovenarm

Fee of elfje

Wanneer je met je tatoeage jeugdigheid en onschuld wilt symboliseren, kun je de vlinder ook erg goed combineren met een elfje. Deze worden vaak met vlindervleugels afgebeeld.

Overig

Hieronder zie je nog andere voorbeelden van vlinder tattoos. Overweeg bijvoorbeeld ook eens om je vlinder in 3D te laten zetten. Je kunt ook kiezen voor de black and grey stijl. Het gaat erom wat jij mooi vindt.

 • tatoeage op de pols van twee zwarte vlinders waar gebruik is gemaakt van dikke lijnen.
 • Schedel met vlinder

Bloemen

De combinatie met een of meerdere bloemen komt heel vaak voor. Ze passen ook erg goed bij elkaar vanwege hun schoonheid. Met bloemen heb je heel veel verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een roos, lotus, orchidee of hibiscus. Elke bloem heeft zijn eigen betekenis, maar smaak speelt ook een belangrijke rol.

 • Vlinder met bloemen op onderbeen
 • gele vlinder met paarse orchideen tatoeage
 • Vlinder en bloemen op bovenarm
 • Vlinders en kersenbloemen

Sterren

Voor een kleine toevoeging kunnen heel goed sterretjes gebruikt worden. Deze kunnen mooi eventuele ruimte opvullen en passen heel goed bij de sierlijkheid van de vlinder zelf. In de meeste gevallen worden er meerdere vlinders getatoeëerd.

 • tatoeage van drie kleine vlinders Geplaatst in de nek met enkele kleine sterretjes erbij door Dutchink
 • Vlinders op rug
 • Vlinder en sterren op onderbeen

Namen en teksten

Vlinders kom je ook regelmatig tegen in combinatie met een naam of een tekst. In de meeste gevallen vieren ze de geboorte van een kind, of herdenken een overleden persoon.

 • Vlinders en naam op onderarm
 • Vlinder op onderarm
 • Vlinder en teksten op onderarm
 • Naam tatoeage met een vlinder rbij op de onderarm

Tot slot

Met een vlinder is er voor ieder wat wils. Veel mensen vinden vlinders mooi en de vlinder tatoeage wordt door buitenstaanders vaak ook als mooi ervaren. In combinatie met de vele stijlen, kleuren en combinaties kun je jouw vlinder tattoo aanpassen aan jouw smaak, en de eventuele boodschap die je ermee uit wilt dragen. Als je weet wat je wilt en een tatoeëerder uitzoekt die dit kan waarmaken, kan het bijna niet misgaan. De tatoeages in dit artikel zijn gezet door de tatoeëerders van Dutch Ink. Wij kunnen vlinders in verschillende soorten, maten en kleuren speciaal voor jou ontwerpen en tatoeëren. Neem gerust foto’s van vlinders of vlinder tattoos mee ter inspiratie. Kijk daarvoor op: