Yin Yang tattoo

Yin en Yang zijn begrippen die verwerkt zijn in een bekend symbool waarin alles draait om balans en harmonie. Het is een geliefd symbool onder tatoeageliefhebbers. De vorm is herkenbaar en sprekend, maar biedt ook ruimte voor creativiteit. In dit artikel vertellen we je meer over de achtergrond van Yin en Yang, en willen we je inspireren voor jouw Yin Yang tattoo door voorbeelden van verschillende variaties te laten zien.
yin-yang


Achtergrond
Geschikte plekken
Creatieve variaties
-Versieringen
-Tegenpolen
-Vorm
-Verbondenheid
Tot slot

Achtergrond

De begrippen Yin en Yang horen bij het Taoïsme. Dit is een filosofische stroming die ontstaan is in China. Volgens het Taoïsme is alles in perfecte harmonie met elkaar, maar verandert het ook de hele tijd. Niks staat stil. Yin en Yang vormen hierin een basisprincipe. Het zijn tegenpolen, maar kunnen zonder de ander niet bestaan. Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen dat het warm is als je het niet kunt vergelijken met kou. Hieronder zie je een overzicht met welke kwaliteiten Yin en Yang hebben.

Yin
Onder Maan
Koud Zwart
Water Donker
Vrouwelijk Passief
Haat Stilte
Yang
Boven Zon
Warm Wit
Vuur Licht
Mannelijk Agressief
Liefde Beweging

Yin en Yang gaan echter verder dan de klassieke manier om tegenpolen tegenover elkaar te zetten. Niks kan volledig Yin of volledig Yang zijn. Er zal altijd een klein deel van het één in het ander zitten.

Deze principes van balans, harmonie, dynamiek en verbondenheid worden allemaal weergegeven in het symbool, officieel Tai Chi genaamd. Yin (het donkere deel) en de Yang (het lichte deel) zijn even groot, en draaien om elkaar heen. In de donkere Yin is een klein stukje lichte Yang te vinden en omgekeerd.

Geschikte plekken

Waar de tatoeage mooi zal komen te staan is afhankelijk van hoe groot je hem wilt hebben. De basisvorm van het Yin Yang symbool is goed geschikt als kleine tatoeage, bijvoorbeeld op de pols of enkel. Een grotere versie staat mooi op de schouder, onderarm, bovenarm, kuit of heup. Dit zijn ook goede plekken als er een paar kleine elementen aan het ontwerp zijn toegevoegd. Voor grote ontwerpen met veel details is de rug een geschikte plek.

Creatieve variaties

Op zichzelf zorgt het symbool al voor een leuke tatoeage die je op vrijwel alle plekken van het lichaam kunt zetten. Door de simpele basisvorm en diepgaande betekenis, is het ook goed mogelijk om creatief om te gaan met het ontwerp. Hieronder vind je voorbeelden van bestaande ontwerpen om je te inspireren.

Versieringen

Je kunt het symbool als basis houden en deze extra versieren. Je kunt bijvoorbeeld de rand versieren, of de twee stippen. Het hoeft niks bij te dragen aan de betekenis van de tattoo, maar kan simpelweg toegevoegd worden omdat je het mooi vindt. Dit betekent ook dat je geheel vrij bent in hoe je het doet.

yin-yang-versieringen

Tegenpolen

Je hebt kunnen lezen hoe Yin en Yang elkaars tegenpolen zijn. Je kunt specifieke tegenpolen laten verwerken in het ontwerp. Bijvoorbeeld water en vuur, leven en dood, lente en herfst, zomer en winter of de zon en de maan. Zolang er beelden aan de twee termen te koppelen zijn, kun je er een tatoeage van maken. Met abstracte termen zoals haat en liefde is dit een uitdaging, maar daarvoor kun je symbolen gebruiken die deze betekenis hebben. In onze artikelen kun je lezen welke betekenissen verschillende symbolen hebben. Zo kun je bijvoorbeelden in ons artikel over roos tattoos lezen dat een witte roos voor vertrouwen staat en een gele roos voor ontrouw. De tegenpolen trouw en ontrouw kunnen dus goed met deze twee rozen verwerkt worden in een Yin Yang tattoo.

Vorm

Vind jij de gedachte achter Yin en Yang interessant, en vind je schedel tattoos mooi? Waarom zou je ze dan niet combineren? Dit geldt natuurlijk niet voor alleen schedels. Met een beetje creativiteit zijn de meeste symbolen wel op één of andere manier te verwerken in de vorm van een cirkel. Vissen, bijvoorbeeld koi karpers, en draken komen regelmatig voor.

yin-yang-vorm

Verbondenheid

Een belangrijk element van Yin en Yang is dat ze niet alleen elkaars tegenpolen zijn, maar ook niet zonder elkaar kunnen. Ze zijn dus met elkaar verbonden. Met een Yin Yang tattoo kun je de verbondenheid tussen twee losse dingen aangeven. Een klassiek voorbeeld dat hier goed bij past is de Ouroboros. Dit is een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt, en daarmee een oneindige cirkel vormt. Voor een Yin Yang tattoo kun je dit concept verweken door twee draken of slangen in elkaars staart te laten bijten.

yin-yang-verbondenheid

Tot slot

Nu je weet wat de gedachte rondom de Yin Yang betekenis is, en je verschillende manieren hebt gezien waarop je jouw Yin Yang tattoo kunt weergeven, kun je aan de slag met het uitzoeken wat bij jou past. Voor veel voorbeelden van Yin Yang tattoos, raden wij de volgende sites aan:

Loop jij met een idee voor een Yin Yang tattoo in je hoofd, maar weet je nog niet precies hoe deze eruit gaat zien? Kom dan gerust langs bij Dutch Ink om jouw ideeën eerst rustig te bespreken. Onze tatoeëerders zullen goed naar je luisteren en jouw ideeën uitwerken in een uniek ontwerp. Wij werken met een stukprijs in plaats van een uurtarief, waardoor je nooit te veel betaalt voor jouw tattoo. Daarnaast zijn wij 7 dagen per week geopend en kun je binnenlopen zonder afspraak. Een unieke tattoo voor een goede prijs wanneer jij wilt, Dutch Ink staat voor je klaar.