Zwaluw tattoo

Al sinds oudsher droomt de mens ervan om te vliegen. We zien het als de ultieme vorm van vrijheid. Denk bijvoorbeeld aan het nummer ‘I believe I can fly’ van R. Kelly. Als tatoeage draagt de zwaluw de symbolische betekenis van vrijheid met zich mee. Vrijheid is echter niet de enige betekenis van de zwaluw. In dit artikel lees je er meer over.
Zwaluw met gestrekte vleugels


Veelzijdige betekenissen
-Mijlpaal
-De dood
-Hoop
-Trouw
Combinaties met andere dingen
Bekende mensen
Tot slot

Veelzijdige betekenissen

De zwaluw is een kleine zangvogel die zich laat kenmerken door zijn unieke, v-vormige staart en zijn kleurrijke veren. Razendsnel zweeft hij moeiteloos door de lucht op zoek naar insecten. Zijn sierlijke uitstraling alleen maakt hem al perfect geschikt voor een mooie tattoo. Zeelieden hadden dit vroeger al door, en in hun bewondering voor deze vogel gaven ze hem nog een tal van andere betekenissen. De zwaluw wordt regelmatig gebruikt in old school tattoos.
Zwaluw met blauwe en oranje veren

Mijlpaal

Vroeger was varen met een schip een riskante onderneming. Veel matrozen stierven op zee. De zwaluw werd gebruikt om een mijlpaal aan te geven voor degenen die lange afstanden op zee hadden overleefd. Als trekvogel legt het kleine beestje immers zelf lange afstanden af. Na de eerste 5000 mijl (zo’n 8000 km) werd er aan één kant van de borst een zwaluw getatoeëerd als blijk hiervan. Na de volgende 5000 mijl, werd deze aangevuld met een zwaluw aan de andere kant. Het bevaren van alle zeven zeeën verdiende ook een zwaluw. De zeelui die zo ver kwamen, kregen veel aanzien van hun collega’s.

Vandaag de dag kun je de zwaluw ook gebruiken om een mijlpaal aan te geven. Dit kan van alles zijn, niet zozeer een bepaalde afgelegde afstand. Je kunt het zien als een symbool voor overwinning.

  • Zwaluw met klavertje vier op borst
  • zwarte zwaluw tatoeage op de borst

De dood

Er is een specifieke reden waarom de zwaluwen op de borst van de zeelieden werden getatoeëerd. Ze geloofden dat de vogels tot leven zouden komen om hun ziel naar de hemel te brengen wanneer ze op zee kwamen te overlijden. De zwaluw kreeg in feite de functie van een beschermengel. Deze mooie gedachte heeft ertoe geleid dat de zwaluw vaak wordt gezet bij het verlies van een dierbare. Vroeger was het gewoonlijk dat de zwaluw werd afgebeeld met een dolk door het hart.

Hoop

Stel je voor, na maanden te hebben rondgevaren, zie je plotseling een zwaluw door de lucht vliegen. Met een glimlach besef je je dat land in zicht is, en je wederom een zware zeereis hebt overleefd.

In de tijd waarin moderne navigatiesystemen nog niet bestonden, moest naar andere manieren gezocht worden om te weten waar men was. Zwaluwen zijn naast trekvogels ook landvogels, waardoor zeelieden wisten dat ze dicht bij het land moesten zijn wanneer ze er één zagen. De vogel heeft zich daarmee ontwikkeld tot een symbool van hoop op een veilige terugkeer.

  • Zwaluw op onderbeen
  • Old school tatoeage van ene zwaluw en enkele grijze rozen geplaatst op de schouder/bovenarm door Dutchink

Trouw

Een zwaluwmannetje en vrouwtje blijven hun hele leven als paartje bij elkaar. Ook keren ze elk jaar naar precies dezelfde plek terug en repareren ze hun oude nest voor het nieuwe broedseizoen. Om deze reden wordt de zwaluw gebruikt om trouw te symboliseren. Het unieke van de zwaluw is dat het niet alleen de trouw aan de geliefde aangeeft, maar ook de trouw aan je afkomst.

  • Zwaluwen met namen op schouder/rug
  • blauwe zwaluwen tattoo geplaatst op de borst

Combinaties met andere dingen

Aangezien de zwaluw een kleine vogel is, zijn de tatoeages vaak ook niet groot. Dit, samen met zijn veelzijdige betekenissen, maakt hem uitstekend geschikt om met iets anders te combineren. Vooral bloemen doen het erg goed. Dit is mede omdat zwaluwen een van de eerste vogels zijn die in het voorjaar naar het noorden komen, en daarmee als de boodschappers van de lente worden gezien.
tattoo van drie realistische blauwe rozen en twee old school zwaluwen erbij

Bekende mensen

Zanger Robbie Williams heeft sinds 2003 twee zwaluwen op zijn onderbuik. Voor Robbie symboliseren ze zijn liefde voor vrijheid en creativiteit. Een andere bekende naam is acteur Johnny Depp. Tijdens de opnames van de film ‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl’ was een tatoeage op zijn arm te zien van een zwaluw die over de zee heen vliegt met de zon op de achtergrond. Na de opnames heeft hij een echte tattoo laten zetten, samen met de naam Jack.
twee zwaluwen getatoeëerd op robbie williams
Johnny Depp staat erom bekend dat hij zijn tatoeages ziet als een soort dagboek, waarbij ze allemaal staan voor een gebeurtenis in zijn leven. Zijn zwaluw kan hiermee symbool staan voor het succes van de filmtrilogie en zijn karakter Jack Sparrow. Volgens Johnny zelf is de tatoeage echter een eerbetoon aan zijn zoon Jack. Dit geeft ook een extra betekenis aan het verschil tussen de neptattoo, waarbij de zwaluw van hem af vloog, en de echte tattoo, waarbij de zwaluw naar hem toe vliegt. Zelf zei hij hier namelijk over: “You have to have it flying towards you. He’s gotta always fly back to you.” Zijn zwaluw tattoo is hiermee een prachtig voorbeeld van de veelzijdigheid van deze vogel.
jack-sparrow-tattoo-johnny-depp

Tot slot

De tatoeages die je op de foto’s hebt kunnen zien, komen uit het portfolio van Dutch Ink (met uitzondering van de foto’s van Robbie William en Johnny Depp). Kijk voor meer voorbeelden eens op TattooEasily of Cuded. Als je meer wilt weten over verschillende soorten zwaluwen, kun je kijken op Zwaluwen.info.

Onze tatoeëerders kunnen zwaluwen zetten in verschillende stijlen. Heb jij een mooie foto van een zwaluw tattoo, of van een zwaluw zelf? Neem deze dan mee naar onze shop. De tatoeëerder kan dit als inspiratie gebruiken om voor jou een uniek ontwerp te maken. Je krijgt dan gelijk te horen wat jouw tatoeage gaat kosten. Aangezien wij met een stukprijs werken, in plaats van een uurtarief, weet je precies waar je aan toe bent.